Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Meningitis

Af Thomas O. Larsen Hvad er meningitis hos hunde?

Meningitis er en betændelse i hjerne- og rygmarvshinderne. Hinderne ligger omkring hjerne og rygmarv og beskytter centralnervesystemet. Årsagerne til meningitis kan være forskellige former for bakterier eller svampe eller en fejl i immunforsvaret.

Hvad er symptomerne på meningitis?

Smerte eller stivhed i ryggen eller nakken. Hunden står evt. stille med stive ben som en savbuk, og den kan være halt på et eller flere ben. Især når bakterier eller svampe er årsagen til meningitis, kan der opstå feber. Hundens opførsel kan være ændret.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen meningitis?

Hundens opførsel og en almindelig undersøgelse af hunden og dens nervereflekser vil ofte være nok til at give en begrundet mistanke om meningitis. Den præcise diagnose bliver i de fleste tilfælde stillet ved, at dyrlægen undersøger en prøve af hundens hjernevæske (cerebrospinalvæske). Ved at undersøge væsken i et mikroskop kan dyrlægen se, om der er tegn på betændelse, og kan i mange tilfælde påvise den egentlige årsag.

Af årsager til meningitis kan nævnes:

  • Bakterier: Stafylokokker, pateurella og aktinomyces 
  • Svampe: Cryptococcus, blastomyces og histoplasma
  • Immunologisk fejl: (autoimmun sygdom, kaldet corticosteroid-responsiv meningitis)

Hvordan behandles meningitis?

I de tilfælde hvor årsagen til meningitis er en infektion med bakterier eller svampe, bliver hunden behandlet enten med antibiotika eller med et såkaldt antimykotika (et middel, der dræber eller hæmmer svampe).

Det største problem ved behandlingen er, at det kan være svært at få en tilstrækkelig stor mængde af medicinen til at fordele sig i rummet inden for hjernehinderne, hvor bakterierne eller svampene ligger. Det skyldes blodhjernebarrieren, en membran der sidder mellem blodkarrene og hjernehinden.

Corticosteroid-responsiv meningitis bliver behandlet med corticosteroid gennem flere måneder.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får meningitis?

Infektion i hjernehinderne er altid en alvorlig sygdom, som kan koste hunden livet. Hvis hunden overlever, er der stor risiko for varige men.

Hvorfor får hunde meningitis?

Infektion med bakterier og svampe kan give meningitis. Oftest kommer bakterier eller svampe fra en anden infektion i kroppen, f.eks. fra en infektion i hjerteklapperne eller i båndskiverne mellem ryghvirvlerne. Sygdommen kan også opstå på grund af en medfødt rygmarvsdefekt (dermoid sinus).

Hvad er risikoen for, at din hund får meningitis?
Meningitis er en sjælden sygdom hos hunde. Det er fortrinsvis hvalpe og hunde med svækket immunforsvar, der får meningitis.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få meningitis?
Ingen racer er særligt udsatte.

Anden viden om meningitis hos hunde:
Den hyppigst forekommende type meningitis er den såkaldt corticosteroid-responsive meningitis.

Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Tilbud
334,00 kr
319,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
379,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her