Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Nakkesmerter

Af Thomas O. Larsen Hvad er nakkesmerter hos hunde?

Nakkesmerter er, som ordet siger, smerter i nakken. Nakken består bl.a. af en række halshvirvler, muskler, sener og nerver. Blandt nerverne er rygmarven den centrale del med forbindelse til og fra hjernen.

Hvad er symptomerne på nakkesmerter?

Der er mange årsager til nakkesmerter og derfor også mange symptomer.
Typiske symptomer på nakkesmerter er:

  • Stiv nakke og hals
  • Halthed på et eller flere ben
  • Hunden vil ikke gå eller springe over forhindringer
  • Hunden har svært ved at rejse sig
  •  Smerter ved bevægelse af halsen

Ved diskusprolaps i halsen kan smerterne være meget voldsomme og komme ganske pludseligt i anfaldslignende udbrud.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen nakkesmerter?

Hundens opførsel og en almindelig undersøgelse af hunden og dens nervereflekser vil give en begrundet mistanke om nakkesmerter. Næste punkt i undersøgelsen er at finde ud af, hvilken struktur i halsen smerterne kommer fra. For at afgøre det, kan dyrlægen bruge ultralyd, røntgen eller evt. røntgenkontrastundersøgelse. Blodprøver kan i nogle tilfælde afsløre muskelskader, der skyldes overanstrengelse, eller tegn på bakterieinfektioner i halsen.

Røntgenundersøgelsen kan afsløre forandringer i og mellem halshvirvlerne, f.eks. gigtforandringer, ustabilitet mellem halshvirvlerne eller diskusprolaps. En diskusprolaps kræver en speciel undersøgelse (myelografi), hvor et kontrastmiddel bliver sprøjtet ind i rygmarvskanalen. Kontrastmidlet lægger sig omkring rygmarven, og ved at tage røntgenbilleder af halsen får man et billede af, om rygmarven er udsat for tryk, f.eks. fra halshvirvlerne eller båndskiverne mellem halshvirvlerne. Hvis der er tryk fra båndskiverne, er der tale om en diskusprolaps. En MR-scanning kan afsløre en diskusprolaps direkte under kontrastmiddel.

Hvordan behandles nakkesmerter?

Nakkesmerter, som skyldes slidgigt eller muskelømhed, bliver behandlet med smertestillende medicin. Hunden vil typisk få produkter af typen nonsteroide antiinflammatorika.

Kiropraktik kan anvendes i tilfælde, hvor der er tale om fejlstilling af nakkehvirvler eller spænding omkring et led.

I forbindelse med diskusprolaps er behandlingen stærkt afhængig af, hvilke symptomer hunden har, og hvor langt symptomerne er i deres udvikling.

De lette tilfælde bliver behandlet med smertestillende medicin og absolut ro i en periode.

De mere alvorlige tilfælde, hvor hunden har stærke smerter og evt. nedsatte reflekser i benene, bliver den behandlet ved en operation efterfulgt af gradvis genoptræning. Når dyrlægen opererer for diskusprolaps i halsen, fjerner han den båndskive, som trykker på rygmarven. Hunden bliver i de fleste tilfælde fri for smerter kort tid efter operationen. Hvis der er tale om bakterieinfektioner, får hunden antibiotika foruden smertestillende medicin.

Svømning er god træning for hunde med nakke- eller rygsmerter og er ofte et fast led i genoptræningsprogrammet for hunde, som er blevet opereret for diskusprolaps.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får nakkesmerter?
Når først en hund én gang har fået konstateret slidgigt i nakke eller ryg, er risikoen for tilbagefald stor. Mange hunde skal behandles med smertestillende medicin enten dagligt eller i perioder.

Efter en diskusprolaps sker det meget ofte, at hunden får tilbagefald eller udvikler nye prolapser.

Hvorfor får hunde nakkesmerter?
Nakkesmerter kan skyldes overanstrengelse eller en forkert bevægelse. I mange tilfælde kan der være tale om arvelig disposition for en svag nakke, men graden af arvelighed kendes ikke præcist.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få nakkesmerter?
Gravhund, beagle, pekingeser, puddel og cockerspaniel er særligt disponerede for diskusprolaps.

På trods af sin lange ryg bliver basset-hunden derimod sjældent ramt af diskusprolaps.

Anden viden om nakkesmerter hos hunde:
Hunde med nakkesmerter skal helst undgå at gå på trapper.

749,00 kr

Hill's Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg

Fuldfoder til hund med ledproblemer (lavt fedtindhold). Prescription Diet j/d Joint Care Reduced Calorie er velegnet til hunde med ledproblemer, og som har problemet med overvægt. Foderet indehol...

Køb her
Mængderabat
419,00 kr
Ned til
379,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet. Velsmagende fodertilskud i pulverform til hunde, der har behov for ekstra næringstilskud til at styrke og vedligeholde bevægeapparatet. ArthroFlex Omega...

Køb her
Tilbud
409,00 kr
327,00 kr

Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Støtter en sund ledfunktion hos hunde og katte. Aptus Glyco-Flex Plus er et fodertilskud i form af velsmagende tyggebidder som indeholder indeholder collagen II, grønlæbet musling og flere antioxi...

Køb her
749,00 kr

Hill's PD Metabolic+Mobility, 12 kg

Vægtstyring og ledstøtte i ét og samme foder. Hill's Prescription Diet Metabolic+Mobility Canine anbefales til overvægtige hunde, der har behov for ledstøtte. Klinisk dokumenteret ernæring til at...

Køb her
749,00 kr

Royal Canin Mobility C2P+, 12 kg

Leddiæt til alle racer.  Royal Canin Mobility C2P+ egner sig til alle hunde, der har problemer med ledlidelser, uanset race og størrelse. 

Køb her
Tilbud
399,00 kr
379,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg

VetPro Leddiæt indeholder en speciel kombination af omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie, gelatine hydrolysat og beta 1,3/1,6 glycaner, som sikrer den optimale support til ledfunktionen. Gelatine hydro...

Køb her
349,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter

Fortiflex er et naturligt tilskudsfoder, der hjælper med opretholdelse af ledfunktionen. Fortiflex styrker og vedligeholder dyrets bevægeapparat og hjælper hunden med at holde sig frisk og aktiv læ...

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
225,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her