Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Rovmider

Rovmider og vandrende skæl hos hunde - Netdyredoktor

Af dyrlæge Peter M. Kierk.

Hvad er rovmider hos hunde?

Rovmiden, som også kaldes vandrende skæl, lever på hudens overflade. Hvis hunden er angrebet af rovmider, får midenymferne og de voksne mider hunden til at udvikle en masse små, tørre skæl. Skællene vil være mest udtalt langs siderne og på ryggen af hunden.

Hvad er symptomerne på rovmider?

Rovmiden forårsager kløe, som dog ikke er så udtalt som ved f.eks. skabmider. Hunden udvikler fortrinsvis skæl på ryggen og siderne af kroppen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen rovmider?

Rovmiden er ca. en halv mm lang og dermed vanskelig at se med det blotte øje. Men ved brug af et mikroskop eller et forstørrelsesglas er det muligt at se de livlige mider.

Rovmider kan angribe mennesker og forårsage kløe og udslæt med små røde knopper. Evt. kløe hos hundens ejer kan derfor være en vigtig oplysning, når dyrlægen skal stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandles rovmider?

Behandlingen af rovmider er ligetil, idet man bader hunden i loppeshampoo eller visse utøjsspray. Der findes midler både i håndkøb og på recept - spørg din dyrlæge til råds. Normalt er 3-4 bade nok til at udrydde miderne.

Det er vigtigt at samtlige dyr - også katte - i husstanden behandles. Det er også nødvendigt at behandle hunde eller katte, som har været i kontakt med de rovmidebefængte dyr. Derfor bør man kontakte ejerne til dyr, som har været i kontakt med det smittede dyr. De smittede dyr må ikke komme i kontakt med andre dyr, så længe behandlingen står på.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har rovmider?

Hunden kommer sig som regel fuldstændig efter en infektion med rovmider, men det kan være nødvendigt at bade hunden i flere omgange, hvilket kan være arbejdskrævende for ejeren.

Hvorfor får hunde rovmider?
Overførslen af rovmider sker ved direkte kontakt mellem et smittet og et ikke-smittet dyr. Overførsel kan også ske via børster, kamme og andet, der har været i berøring med en rovmide-befængt hund og derefter ikke er blevet rengjort.

Hvad er risikoen for, at din hund får rovmider?
Hunde i alle aldre kan få rovmider, men smitte ses dog oftest hos hvalpe og unghunde, der er blevet smittet fra kennelen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få rovmider?
Alle hunde er lige udsatte for at få rovmider.

179,00 kr

Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde.  Prac-tic er en spot-on behandling, der indeholder aktivstoffet Pyriprol, som er udviklet til behandling mod lopper og flåter hos hunde.

Køb her
399,00 kr

MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde.  MyFleaTrap er en effektiv loppefælde, der er udviklet til nemt og giftfrit at holde dit hjem fri fra lopper. Loppefælden er miljøvenlig og indeholder ikke giftige stoffer...

Køb her
249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde.  Frontline Combo Vet er det eneste loppemiddel til hunde, som har effekt på alle stadier af loppens livscyklus. Anvendes til behandling mod angreb af...

Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter

Behandling af pelslus, myg, lopper og flåter. Bayvantic er et spot-on middel til behandling og forebyggelse af lopper, pelslus og flåt hos hunde. Må bruges til alle hunde og hvalpe over 7 uger, de...

Køb her
180,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper og pelslus. Advantage vet. er et middel til behandling af lopper og lus hos hunde. Kan anvendes til alle hunde og hvalpe over 8 uger. Findes i fire variant...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her