Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret

Skab

Latinsk navn: Scabies

Skab hos hund giver tørre og skællede områder i pelsen

Af dyrlæge Peter M. Kierk.

Hvad er skab hos hunde?

Skab er en kløende hudsygdom, der viser sig som tørre og skællede områder på huden - ofte, men ikke nødvendigvis, på ørerne. Skab forårsages af en bestemt mide, sarcoptesmiden, som graver gange i huden.

Hvad er symptomerne på skab?

Det mest karakteristiske symptom hos hunde med skab er en voldsom kløe.
 
De klassiske forandringer ses som regel langs ørekanten, ned ad forbenene og ved haserne. Skabsmiderne forårsager betændelse og kløe i huden, og derfor opstår der ofte rødme, varme, hårløshed og småsår på de angrebne områder. Desuden kan der være røde eller gullige knopper og kradsemærker i huden.

Der er set en variant, hvor eneste gennemgående symptom var kløe, men uden påviselige hudforandringer.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen skab?

Tidligere har selve påvisning af skabmiden til tider voldt store problemer, men i dag er diagnostikken langt lettere, da man kan påvise antistoffer imod skabmiderne i en blodprøve.
Ved hudskrab skrabes dybt i huden på de steder, hvor symptomerne har vist sig, og også på andre områder, der er mistænkt for at være angrebet.

Derefter bliver den afskrabede hud opløst i en speciel væske og undersøgt i et mikroskop, for at dyrlægen kan se selve miderne og deres æg.

Hvordan behandles skab?

Der bruges receptpligtige spot-on midler, der både har en forebyggende og helbredende virkning på skab. Produkter med Selamectin som aktivt stof kan typisk bruges til avlsdyr, drægtige dyr, diegivende dyr, hvalpe/killinger fra 6 ugers alderen, til ivermectinfølsomme hunde, og dyret kan vaskes på normal vis allerede 2 timer efter behandlingen. Spørg din dyrlæge til råds.

Ofte har den smittede hund betændelse i huden samtidig, og derfor vil dyrlægen som regel vælge at behandle sideløbende med antibiotika.

Hvis din hund har fået diagnosticeret skab, er det vigtigt, at den ikke kommer i kontakt med andre hunde, før den er færdigbehandlet for skab. Får din hund konstateret skab, er det vigtigt, at du kontakter ejerne til de hunde, der har været i kontakt med din hund, så de kan træffe forholdsregler for at undgå, at smitten bliver spredt yderligere.

Hvorfor får hunde skab?

Skab smitter både direkte og indirekte. En hund kan blive smittet, hvis den er i direkte kontakt med en angrebet hund eller ræv. Indirekte kan en rask hund blive smittet via ting, som har været i berøring med en angrebet hund.

De sidste 15 år har ræve været en meget væsentlig årsag til smitte af hunde. Navnlig den jyske rævebestand har nemlig været hårdt angrebet af skab. Hunde, der har været på jagt i områder med skabsmittede ræve, eller som kan have haft direkte kontakt med dem, bør efter endt jagt behandles med et lægemiddel med Moxidectin og Imidacloprid. Men det er værd at nævne, at det ikke kun er jagthunde, der bliver smittet. I takt med at rævene kommer tættere på vores huse, smittes almindelige familiehunde også hyppigere end tidligere.

Anden viden om skab hos hunde:
Skab svarer til fnat hos mennesker, men smitten fra hund eller ræv til mennesker sker sjældent. Hvis smitte fra hund til menneske alligevel finder sted, er det i de fleste tilfælde børn, der bliver angrebet, og sygdommen vil typisk vise sig ved kløe og rødme på hænderne. Sådanne tilfælde kræver lægebehandling.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop