Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
249,00 kr
229,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
Tilbud
190,00 kr
169,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
Tilbud
289,00 kr
249,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret



TBE, Tick-borne encephalitis

Latinsk navn: Tick-borne encephalitis

Hvad er TBE?

TBE er en smitsom hjernebetændelse, som skyldes en flavivirus ved navn TBEV (= Tick borne Encephalitis Virus). Sygdommen er en zoonose, hvilket betyder, at den kan smitte til både dyr og mennesker. Sygdommen kan ramme alle dyr. 

TBE har været kendt i andre dele af verden i mange år, og visse lande har stor udbredelse af sygdommen. Den er velkendt i Centraleuropa og i landene rundt om den østlige del af Østersøen, dvs. Polen, de baltiske lande og de nordiske lande. Desuden er den udbredt i Rusland. I Danmark findes den på Bornholm og er også konstateret enkelte gange på Sjælland. Selvom TBE-virus er ret udbredt i et område, er TBE stadig en relativt sjælden sygdom.

TBE-virus findes i naturen primært hos mus og hjorte. Herfra kan virus spredes til blodsugende dyr som flåter og herfra videre til fx mennesker og hunde. Katte synes at gå helt fri. På grund af en kraftig stigning af antallet af hjortedyr er skovflåten også blevet meget mere almindelig og dermed også risikoen for udbredelse af TBE.

Hvordan får min hund TBE?

TBE smitter via en mellemvært eller vektor. I Danmark ved vi, at skovflåten (ixodes ricinus)  er vært for virus, ligesom den kan være vært for bakterierne borrelia og anaplasma. Flåten bliver ikke selv syg af virus, men er bærer af det. Sygdommen vil findes hos smågnavere og hjortedyr, som tilsyneladende heller ikke bliver særligt syge af virusinfektionen.

Hunden smittes, når skovflåten bider sig fast og suger blod. I modsætning til fx borreliose overføres virus med det samme, flåten bider. Inkubationstiden er 7-21 dage.

I områder hvor sygdommen er udbredt, har man konstateret, at der hos ca. 30% af alle hunde findes antistoffer i blodet, uden at hundene er eller har været syge. Noget tilsvarende gør sig gældende for mennesker, der er udsat for smitte, fx skovarbejdere. Nyere undersøgelser viser, at antistofferne forbliver i blodet i lang tid.

Det er vigtigt at understrege, at TBE ikke smitter direkte fra hund til menneske, men man skal være ekstra opmærksom på ikke selv at få flåter på sig i områder, hvor der er risiko for TBE.

Hvad er symptomerne på TBE?

TBE hos hund udvikler sig oftest til en meget voldsom sygdom med høj feber (op til 41,4 grader), opkast, ingen ædelyst, evt. generel afmatning eller apati, nogle hunde udviser aggression. Dernæst ses forstyrrelser fra centralnervesystemet, hvor hunden slingrer eller bliver helt eller delvist lam. Der kan også forekomme krampeanfald.

Hvordan kan min dyrlæge stille diagnosen TBE?

Symptomerne er så uspecifikke og minder så meget om andre typer smitsomme sygdomme, at diagnosen ikke kan stilles på symptomerne alene. Dyrlægen kan tage en blodprøve og sende ind til et laboratorium for at få målt koncentrationen af antistoffer mod TBE-virus. Her står man så over for den udfordring, at mange hunde kan have antistoffer i forvejen. Det er kun ved at gentage blodprøven efter to uger og se, om der er stigning i antistof-tallet, at man kan fastslå diagnosen med sikkerhed. Ved en firedobbelt stigning anses diagnosen for sikker.

Skal man have en præcis diagnose, kræver det en rygmarvsprøve. Dette udføres altid kun i fuld narkose. Her måles forekomsten af virus direkte.

Hvordan behandles TBE?

TBE er en virussygdom, og der findes ingen effektiv behandling mod selve virus'en. Behandlingen består af væske, ro, febernedsættende medicin samt beroligende og krampedæmpende medicin. Dyrlægen vil oftest også vælge at give antibiotika for at forebygge såkaldt sekundære bakterielle infektioner.  Men selve virusinfektionen findes der ingen effektiv behandling for. TBE-virus angriber hjernen, og en del hunde overlever ikke den akutte fase. Hos de dyr, der overlever, kan det tage op til et år at blive restitueret, og hos nogle vil der være langtidssymptomer som smårystelser, træthed m.m.

Hvordan kan man forebygge smitte med TBE-virus?

Der findes ikke nogen vaccine mod TBE hos hund i Danmark. Den bedste forebyggelse består i at forebygge flåtangreb på hunden med et af de mange effektive flåtmidler, der er på markedet. Det er vigtigt at holde hunden beskyttet hele tiden. Skal den med på rejse til områder, hvor TBE findes, bør man være ekstra omhyggelig. Dette vil især være aktuelt, når det drejer sig om jagthunde.

Hvordan er fremtiden for min hund, hvis den har TBE?

TBE er en meget alvorlig og potentielt dødelig sygdom der kræver intensiv pleje og terapi. Hvis hunden overlever den akutte sygdom, har den rimelige chancer for at blive frisk igen, men den kraftige betændelsestilstand i nervesystemet kræver et langt genoptræningsforløb med fysioterapi.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop