Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her
199,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
719,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

SponsoreretUrin-inkontinens

Latinsk navn: Incontinentia

Hund er kommet til at tisse på gulvtæppet pga. urin-inkontinens

Hvad er urin-inkontinens hos hunde?

Denne betegnelse dækker over en manglende evne til at holde på vandet, således at hunden kommer til at tisse på steder, hvor den ellers har lært, at den ikke må. Betegnelsen dækker ikke situationen, hvor unge hvalpe endnu ikke har forstået, at de skal holde sig, indtil de kommer udenfor. De aller-allerfleste hvalpe kan holde tæt, så snart de har fået forståelse for, hvad der forventes af dem. Der kan dog være forskel på, hvor hurtigt det går, men en hvalp bør være renlig senest i 4–4,5 måneders alderen. 

Hvad er årsagerne til inkontinens ?

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til inkontinens. De spænder fra manglende funktion af blærens lukkemuskel over infektion til blæresten, stofskiftelidelser, medfødte misdannelser, nerveskader mm. De vil blive beskrevet i det følgende og under hver vil der blive givet forslag til mulige løsninger.

Den steriliserede tæve

Langt den hyppigste form for inkontinens, som dyrlæger møder, er urindryp, der kan ses hos ældre, steriliserede tæver. De vil typisk lække mindre portioner af urin, mens de sover og uden at de opdager det. Tit er der gået adskillige år siden operationen, hvor æggestokkene er blevet fjernet. ”Utætheden” skyldes slaphed i blærehalsens lukkemuskel pga mangel på det hunlige kønshormon østrogen. Behandlingen består i tilførsel af naturligt østrogen i tabletform. Dosis fastsættes individuelt for den enkelte hund og man vil bestræbe sig på så lav en dosis som muligt for at undgå bivirkninger. Behandlingen skal fortsættes resten af hundens liv. Det er kun en lille del af steriliserede tæver, der udvikler inkontinens.
Som regel er der god effekt af østrogenbehandlingen, men der kan være tilfælde, hvor den må suppleres med medicin, der øger sammentrækningskraften af blærehalsmuskulaturen.
Ved manglende effekt bør der dog også tænkes på andre årsager, som blæresten eller tumores i blæren.

Blærebetændelse

Symptomerne på denne lidelse er hyppige vandladninger evt med spor af blod i urinen. Man kan opleve, at en ellers renlig hund pludselig tisser på gulvet eller at der ligger søer af tis om morgenen. Blærebetændelse ses hyppigst hos tævehunde, da urinrøret her er kort sammenlignet med hanhundenes og desuden hyppigere hos hvalpe end hos voksne hunde. Ved undersøgelse af en urinprøve og evt. mikroskopi kan dyrlægen stille diagnosen og iværksætte behandling med antibiotika. Effekten er sædvanligvis god, men der kan være behov for dyrkning af bakterier fra urinen.
Ved gentagne blærebetændelser bør man være opmærksom på, om der kan ligge noget til grund, som f.ex blæresten og sygdomme, der nedsætter blæreslimhindens immunforsvar.

Blæresten mm

Hvis blæren er fyldt op med sten, vil der selvsagt ikke være så meget plads til urinen. Desuden er der hyppigt en blærebetændelse til stede, da stenene kradser på blærevæggen. Blæresten opstår, fordi der udfældes mineralske krystaller i urinen og der findes flere forskellige slags. Se nærmere i vores artikel om blæresten.
Der kan også være situationer, hvor afløbet er spærret eller hindret. Det kan være en tumor eller en blæresten, der har sat sig fast i urinrøret eller en forstørret prostata, der klemmer det sammen. Disse tilstande kan være livstruende og kræver omgående dyrlægeassistance.

Forøget drikkelyst

Der er rigtig mange tilstande, hvor hunde får trang til at drikke mere vand end normalt. Da det, der kommer ind, også skal ud igen, vil der kunne opstå situationer, hvor hunden ikke kan holde sig. Dyrlæger taler om PU/PD – polyuri/polydipsi – som betyder forøget vandladning/forøget drikkelyst.
Der kan være tale om sukkersyge, nyre- og leverlidelser, forskellige stofskiftelidelser, forhøjet calciumindhold i blodet, livmoderbetændelse osv. Det er altsammen lidelser, hvor hundens organisme prøver på at opretholde balancen ved at skylle systemet igennem. Derfor må man aldrig begrænse vandindtaget uden at vide, hvad der ligger bag. Det er så dyrlægens opgave, at stille en diagnose og iværksætte en behandling.
Det er normalt for en hund at drikke op til 60-80 ml vand pr. kg legemsvægt. Kommer det over 100ml/kg taler man om polydipsi. Det er nemt for ejeren med et litermål at måle op, hvor meget vand, der dagligt hældes i vandskålen. Denne oplysning er værdifuld for dyrlægen.

Medfødte misdannelser

En meget sjælden form for medfødt inkontinens kan ses hos hvalpe. Urinlederne, som fører urinen fra hver nyre ned i blæren, kan være placeret forkert, således at de går udenom blærehalsen. Derfor vil disse hvalpe, som næsten alle er tæver, lække urin hele tiden. Man kan overveje operation, men da denne misdannelse ofte ses sammen med defekter i lukkemekanismen, er der ingen garanti for, at inkontinensen vil høre op. Det er især hos miniature puddel, foxterrier, west highland white terrier, bulldog, newfoundlænder og siberian husky man har set denne medfødte form.

Beskadigelse af nerveforsyningen

Selve urineringsprocessen er meget kompleks og underlagt både det ubevidste nervesystem og den del, der er under viljens kontrol. Hvis nerveforsyningen til blæren beskadiges, enten som følge af en påvirkning udefra (f.eks. trafikuheld) eller pga en discusprolaps, vil blæren ikke kunne tømmes normalt. Udsigterne i denne situation er helt afhængig af skadens omfang.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har inkontinens?

Fremtidsudsigterne afhænger af, om man kan finde årsagen til problemet og om der kan gøres noget ved det. Heldigvis har man idag mange gode hjælpemidler i røntgen, blodprøver, kontrastundersøgelser, ultralyds- og CTscanning mm. og også mange behandlingsmuligheder.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop