Sponsoreret
Immunomodulation
Af dyrlæge Peter Maasbøl Skov.
Hvad er en styrkelse af immunforsvaret?
En styrkelse af immunforsvaret kan komme på tale, når hundens eget immunforsvar er nedsat. Dette ses typisk i forbindelse med længerevarende sygdom, terminale patienter og ældre hunde.
Det er udbredt misforståelse, at kronisk træthed og uoplagthed skyldes et nedsat immunforsvar.
En bred vifte af kemiske og biologiske stoffer har gennem tiden været anvendt i den tro, at de har haft en positiv effekt på immunforsvaret. Langt den største part af disse stoffer har aldrig været videnskabeligt dokumenterede og bygger udelukkende på erfaringer gjort ved tilfældigheder eller ved undersøgelser af et eller to dyr uden anvendelse af kontrolgrupper. Derfor kan der med rette rejses tvivl om mange af disse stoffers immunomodulatoriske effekt.
"Mange af disse stoffer har rødder i gammel medicintradition, f.eks. fra den indianske kultur og fra Østen."
Hvad betyder immunomodulation?
Ved biologisk påviselig immunomodulation forstås en stimulation af immunsystemet med et kemisk eller biologisk stof, hvilket resulterer i et styrket immunforsvar.
Virkningsmekanismerne ved immunomodulatorer er mangfoldige, men ofte er der tale om en eller flere af de følgende:
- øget T-lymfocyt-aktivitet,
- øget B-lymfocyt-aktivitet,
- øget antigenpræsentation,
- øget antal makrofager og/eller
- øget aktivitet af de allerede eksisterendemakrofager.
For mange immunomodulatorer er virkningsmekanismen ukendt. En del af stofferne har dog været underkastet videnskabelige forsøg, og flere har vist sig at have en immunomodulatorisk effekt.
Stoffer, der anvendes som immunomodulatorer:
Levamisol
Et af de stoffer, der har vist mest lovende resultater, er stoffet levamisol. Dette stof har en dokumenteret effekt i behandlingen af tyktarmskræft hos mennesker, hvor langt flere patienter overlever sygdommen gennem behandling med levamisol.
Et forsøg med 13 hunde med nedsat immunforsvar og samtidig infektion med hårsækmider viste, at hos hunde, der blev behandlet med levamisol, var immunsystemet tilbage på fuld styrke efter tre uger, mod syv uger for de hunde, der ikke blev behandlet med levamisol.
I et forsøg, hvor 306 hunde indgik i behandling med levamisol i forbindelse med mælkekirtelkræft, kunne man imidlertid ikke påvise nogen forskel på patienter, der blev behandlet med levamisol, og de, der ikke blev.
Cimetidin
Cimetidin anvendes hovedsageligt ud fra dets evne til at styrke immunforsvaret til at bekæmpe kræftceller. Igen er det specielt i bekæmpelsen af tyktarmskræft hos mennesker, at stoffet har vist rigtig god effekt.
Veterinært har man forventninger til, at cimetidin kan have god effekt på behandlingen af tilbagevendende hudbetændelser og bekæmpelsen af hårsækmider hos hunde.
Bacteriner
Bacteriner er opløsninger af bakterier, for eksempel Staphylococcus aureus.
Bacteriner har vist dokumenteret effekt til immunomodulation ved tilbagevendende hudbetændelse hos hunde. Mekanismen, hvorved netop denne immunmodulation opstår, er ukendt, og har ikke noget at gøre med dannelsen af antistoffer mod staphylococcer, som man nemt kunne forledes til at tro.
Baypamun
Dette stof består af parapoxvirus fra får. Det foreslås blandt andet anvendt i forbindelse med mælkekirtelkræft hos hunde, leukæmivirus hos kat (FeLV) og equin sarcoid (hudkræft hos hest).
Interferon-alpha
Dette stof har i en undersøgelse vist sig virksomt i behandlingen af leukæmivirus-infektion hos katte (FeLV). De kliniske symptomer faldt markant, ligesom der var tale om en øget overlevelsestid.
En undersøgelse hvor 24 FeLV-katte blev behandlet med en lav dosis af interferon-alpha, kunne imidlertid ikke påvise nogen effekt af behandlingen.
Hvad kan man selv gøre for at styrke hundens immunforsvar:
Det vigtigste er at hundene lever sundt. Det betyder, at kosten skal være velafbalanceret således at fordelingen mellem proteiner, kulhydrater og fedtstoffer er optimal, og at den samtidigt indeholder tilstrækkeligt vitaminer og mineraler.
Hunden skal altid have adgang til frisk vand.
Det er vigtigt, at hunden får rigelige mængder motion og stimuleres mentalt.
Der findes flere kosttilskud og naturmedicinpræparater på markedet til trætte og energiforladte hunde. Det er nok uvist om de styrker hundens immunforsvar, men de har angiveligt en effekt på trætheden.