Sponsoreret
Svulster i mælkekirtlen
Latinsk navn: Tumores mammarii
Hvad er svulster i mælkekirtlen hos hunde?
Svulster i mælkekirtlen er den mest almindelige kræftform hos tævehunde. Op mod 20% af ældre tævehunde udvikler svulster i mælkekirtlen. Kræftknuderne, som har forskellig form og størrelse, sidder i én eller flere mælkekirtler.
Knuderne opstår, fordi der sker en række unormale og ukontrollerede celledelinger i de mælkeproducerende celler. Ca. 50-60% af knuderne er ondartede.
Hvad er symptomerne på svulster i mælkekirtlen?
- Knuder i én eller flere mælkekirtler
- Hævelser i én eller flere mælkekirtler
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen svulster i mælkekirtlen?
Dyrlægen mærker på mælkekirtlerne og føler desuden efter, om din hund har forstørrede lymfeknuder i nærheden af den eller de knuder, som du har bemærket. Denne undersøgelse er vigtig, fordi forstørrede lymfeknuder kan være tegn på, at kræften har spredt sig. Selvom man ikke kan mærke forstørrede lymfeknuder, kan kræften alligevel have spredt sig.
Efter undersøgelsen kan dyrlægen måske allerede stille diagnosen, men det kan være nødvendigt tage en vævsprøve (biopsi) fra knuden for at kunne afgøre, om den er ondartet eller godartet. Denne afgørelse er vigtig, fordi den videre behandling af din hund kommer til at afhænge af den endelige diagnose. Dyrlægen vælger ofte at tage et røntgenbillede af lungerne for at se, om kræften har spredt sig til lungerne.
Hvordan kan svulster i mælkekirtlen behandles?
Svulster i mælkekirtlen hos hunde bliver behandlet med en operation, som har til formål at fjerne den eller de kræftsyge mælkekirtler. Hvis det er nødvendigt, fjerner dyrlægen også lymfeknuderne i området omkring knuden. Efter operationen bliver knuden undersøgt for at afgøre, om den er god- eller ondartet.
De senere års forskning har vist, at der er en forøget risiko for, at en brystknude kommer igen eller at der dannes nye, hvis der stadigvæk er indflydelse af de hormoner, der dannes i æggestokkene. Det er derfor blevet almindelig procedure at sterilisere hunden samtidig med at knuden fjernes, hvis det kan lade sig gøre rent teknisk.
I udlandet gør man brug af kemoterapi, men de fleste danske dyrlæger synes, at bivirkningerne ved en sådan behandling er for store i forhold til resultatet.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har svulster i mælkekirtlen?
Hundens fremtid afhænger både af, hvorvidt knuderne er godartede eller ondartede, hvornår i sygdomsforløbet diagnosen er stillet, og hvordan sygdommen bliver behandlet. En tidlig diagnose giver bedre muligheder for et godt behandlingsresultat.
På baggrund af undersøgelsen og den prøve, der eventuelt bliver taget, vurderer dyrlægen, hvordan hunden skal opereres. Ofte vælger man at fjerne flere mælkekirtler, fordi kræften kan sprede sig fra kirtel til kirtel. Hos hunde, der ikke bliver behandlet, vokser knuderne sig store og giver sår og infektioner.
Der vil være enkelte tilfælde, hvor tilstanden er så fremskreden, når hunden kommer til dyrlæge, at en operation ikke kommer på tale.
Hvorfor får hunde svulster i mælkekirtlen?
Det vides ikke helt nøjagtigt, hvordan den ukontrollerede celledeling starter, men sandsynligvis spiller de hunlige kønshormoner østrogen og gestagen en rolle i sygdomsudviklingen. Derfor stiger antallet af tilfælde af svulster i mælkekirtlen med antallet af overståede løbetider for tævehunden.
Risikoen for mælkekirtelsvulster menes ikke at have sammenhæng med om en tæve har haft diende hvalpe eller ej.
Hvad er risikoen for, at din hund får svulster i mælkekirtlen?
Forekomsten af svulster i mælkekirtlen varierer fra race til race, men for tævehunde kan man generelt sige, at forekomsten hænger sammen med sterilisationstidspunktet. Således gælder at hunde, som steriliseres efter første løbetid, har 8% risiko for at udvikle svulster i mælkekirtlen i forhold til ikke-steriliserede tæver. Dette tal er 26%, hvis tæven steriliseres efter anden løbetid set i forhold til ikke-steriliserede tæver. For tævehunde, som er blevet steriliseret inden første løbetid, er forekomsten helt nede på 0,5%, og der vil således være ét tilfælde af svulster i mælkekirtlen hos hunde steriliseret før første løbetid, hver gang der forekommer 200 tilfælde hos ikke-steriliserede tæver.
I forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse hos dyrlægen, bliver hunden rutinemæssigt undersøgt for knuder i mælkekirtlerne. Hundeejere skal også selv være opmærksomme på, om der sker ændringer i mælkekirtlerne. I begyndelsen er knuderne på størrelse med en ært, men de tiltager efterhånden i størrelse.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få svulster i mælkekirtlen?
Alle hunhunde kan få svulster i mælkekirtlen, dog synes lidelsen af forekomme hyppigere hos nogle racer såsom puddel, små terriere, spaniel, gravhund, chihuahua, pointer, labrador, breton, kl. münsterländer, visla, tysk hønsehund, schæfer, boxer, airedale terrier, siberian husky, golden retriever og dobermann.