Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

SponsoreretKejsersnit hos hund

Af dyrlæge Simon Vølund.

Hvad er et kejsersnit?

I de sjældne tilfælde, hvor en tæve ikke selv kan føde sine hvalpe, kan det blive nødvendigt at foretage et kejsersnit. Dette er en forløsning af hvalpene, foretaget ved en operation. Ordet kejsersnit kommer af det latinske kejsernavn "Caesar", som er en afledning af ordet caesus, der betyder "skåret". Det blev så til "kejsersnit".

Hvor almindeligt er det at lave kejsersnit?

Hunde er normalt gode til at føde hvalpene selv. Er der dog først problemer med fødslen, er resultatet ofte, at man bliver nødt til at lave et kejsersnit. Simpelthen fordi pladsforholdene i tævens fødselsvej er så snævre, at de gør det umuligt at hjælpe med fødslen, uden at komme til at beskadige hvalpe eller tæve.

Hyppigst ses problemer i forbindelse med fødsel af meget store hvalpe (f.eks. ved små kuld på 1-2 hvalpe), eller som følge af vesvækkelse ved fødsel af ekstremt mange hvalpe, hvor tæven til sidst ikke har flere kræfter til at føde de sidste hvalpe. Racer med meget store hoveder i forhold til resten af kroppen, f.eks. Bulldogs og Pekingeser, får oftere foretaget kejsersnit.

Hvordan forløber et kejsersnit?

For at operationen kan udføres, skal tæven i fuld narkose. Der er flere bedøvelsesmetoder, som kan anvendes. Fælles for dem alle er, at hvalpene efter de er blevet forløst, er så lidt påvirkede som muligt. Når tæven er bedøvet, lægges hun på ryggen, og der klippes og rengøres på maven. Bugvæggen og livmoderen åbnes, og hvalpe og moderkager tages ud. Hvis ejeren er sikker på, at tæven ikke skal have hvalpe igen, eller hvis livmoderen er voldsomt beskadiget, kan man på dette tidspunkt vælge at fjerne både livmoder og æggestokke.

Når hvalpene er kommet ud af livmoderen sættes der en klemme på navlestrengene, og der sørges for, at de kommer i gang med at trække vejret. Indtil tæven vågner masseres hvalpene regelmæssigt og lægges i en varmekasse.

Når tæven så vågner efter bedøvelsen, lægges hvalpene hen til hende. Det er vigtigt, at tæven og hvalpene holdes under opsyn i den næste periode. Dels skal man holde øje med, at tæven accepterer hvalpene, og dels skal man kontrollere, at hvalpene får noget at spise. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt i en kort periode at give modermælkserstatning, indtil tæven er helt frisk og mælkeproduktionen er kommet i gang. Man må som ejer ikke blive bange for, at nogle tæver på dette tidspunkt virker helt uinteresserede i hvalpene. Når narkosen er helt udskilt, får langt de fleste tæver normale moderbindinger til hvalpene.

Er det farligt for tæven at få foretaget et kejsersnit?

I langt de fleste tilfælde står man efter et kejsersnit med en frisk tæve og nogle dejlige hvalpe. Man kan groft sige, at jo længere og jo mere kompliceret et forløb, der ligger forud for kejsersnittet, jo større er risikoen for problemer for både tæven og hvalpene.

Som ved enhver anden bedøvelse er der altid en lille risiko for, at tæven ikke kan tåle bedøvelsen. Denne risiko øges væsentligt, hvis tæven før bedøvelsen har været igennem et langt forløb med lange og udmattende veer. Risikoen kan dog mindskes ved under operationen at give tæven væske via en blodåre.

I de tilfælde, hvor forløbet har været meget langt, og der måske samtidig er døde hvalpe i tæven, vil der være en risiko for, at tæven efterfølgende får betændelse i livmoderen og eventuelt bughindebetændelse. I sådanne tilfælde behandles tæven medicinsk med antibiotika.

Kraftig blødning fra livmoderen kan ses; dette kan for det meste forebygges ved, lige efter hvalpene er kommet ud, at give tæven medicin, som får livmoderen til at trække sig sammen.

Man kan undre sig over, at operationssåret ikke generer hunden, når hvalpene skal die, men det er sjældent et problem. Efter ca. 10 dage skal suturerne fra operationssåret fjernes hos dyrlægen.

Tæven kan normalt blive drægtig igen efter et kejsersnit. Det er dog vigtigt, at man som ejer gør sig klart hvorfor tæven i første omgang havde brug for et kejsersnit. I de tilfælde, hvor der er tale om f.eks. forsnævrede fødselsveje, må man påregne, at tæven igen skal forløses ved kejsersnit ved en senere drægtighed.

Er der nogen risiko for hvalpene i forbindelse med et kejsersnit?

Hvis først hvalpene er kommet i gang med at trække vejret og die hos moderen, er der ikke flere komplikationer hos hvalpe født ved kejsersnit, i forhold til hvalpe, der er født normalt.

Hvis tæven enten ikke vil lade hvalpene die, eller i starten ikke har mælk nok, kan man supplere med modermælkserstatning. Det er vigtigt at anvende et mælkeprodukt, som er afstemt til hvalpe. Komælk kan ikke anbefales.

En lang fødsel efterfulgt af en bedøvelse kan i enkelte tilfælde være for meget for en lille hvalp. Enkelte hvalpe er simpelthen så svage, at de ikke kommer i gang med at trække vejret.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

  • Din tæve har haft konstante veer, i mere end 30 minutter, og det ikke har resulteret i fødsel af en hvalp.
  • Hvis din hund stadig virker udspilet i flankerne, og der ikke har været veer eller fødselsaktivitet i 3-4 timer efter sidste hvalp.
  • Hvis hvalpene ikke dier hos moderen, og du har brug for råd og vejledning om opflaskning.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop