Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SponsoreretRødt øje hos hunde

- Specialdyrlæge i øjensygdomme 

Hvad er et rødt øje?

Ved præsentation af en hund med et rødt øje, er øjets hvide bindehinde unormalt rød. Årsagerne kan være mange forskellige, og i en del tilfælde skyldes det en alvorlig sygdom inden i øjet.

Hvad er symptomerne ved et rødt øje?

 • Øjets bindehinde er rød og eventuelt hævet. Det er som regel mere alvorligt, hvis dette ses under det øverste øjenlåg end under det nederste.
 • Tåreflåd, eller mere slimet eller pusagtigt udflåd.
 • Lysskyhed.
 • Sammenknibning af øjenlågene.
 • Hunden sover mere end normalt, fordi ubehag og smerte er mindre, når øjet er lukket.
 • Mindre legelyst og mindre appetit.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

 • Det er meget vigtigt at få foretaget en grundig undersøgelse, så der kan stilles en korrekt diagnose inden behandlingen indledes.
 • Dyrlægen foretager først en grundig undersøgelse af vævene, der omgiver øjet: Øjenlåg, øjets binde- og senehinde og det tredje øjenlåg. En betændelse i øjets bindehinde, hvor det normalt hvide væv bliver rødt og hævet, betyder, at der er en irritation til stede. Betændelsen er altså et symptom og ikke en diagnose.
 • Sygdomme i øjenlåget, betændelse eller svulster, er hyppigt årsag til et rødt øje.
 • Eventuelt vil dyrlægen måle produktionen af den vandige del af tårevæsken, hvor målingen kan afsløre en nedsat produktion eller dårlig kvalitet og være årsag til en tør betændelse i binde- og hornhinde.
 • Dyrlægen vil herefter foretage en undersøgelse af hornhinden og ved mistanke om en betændelse eller sår i hornhinden benytte en farvetest.
 • Ved mistanke om et unormalt tryk i øjet, foretager dyrlægen en trykmåling, der kan afsløre et for højt tryk, som forekommer ved Grøn stær i øjet, eller et for lavt tryk som forekommer ved betændelse i regnbue- og årehinde.
 • En løsning af øjets linse diagnosticerer dyrlægen ved brug af en pandelup eller et øjenmikroskop og benytter efterfølgende øjendråber, der udvider pupillen, så hele linsens omrids kan undersøges. En løsning af øjets lise forekommer som en arvelig øjensygdom hos mange racer og her specielt hos  terrier racer og sygdommen kan optræde med måneders mellemrum på først det ene og efterfølgende på det andet øje. Dyrlægen vil derfor undersøge både det syge og det raske øje.
 • Mistanke om et fremmedlegeme i øjets omgivelser eller i hornhinden kan betyde, at dyrlægen må bedøve hunden for at foretage de nødvendige undersøgelser.
 • En mistanke om allergi kræver, at dyrlægen må udtage vævsprøver af øjets bindehinde og få foretaget en undersøgelse af en blodprøve.
 • Betændelse i senehinden er en betændelse i de yderste lag af senehinden, der omgiver øjeæblet, og sygdommen kan optræde i tre forskellige former, hvor den alvorligste er en dybtgående betændelse, der kan ødelægge de yderste lag af øjeæblet og være årsag til, at der går hul på øjet. Her kan dyrlægen udtage små vævsprøver fra øjets binde-og senehinde.
 • En sygdom i et andet organ kan udløse en sygdom i øjet, hvorfor dyrlægen må foretage en generel sundhedsundersøgelse og evt. udtage blodprøver eller vævsprøver fra øjet. Øjenpatologer foretager herefter en mikroskopisk undersøgelse af de udtagne prøver.

Hvordan behandles hundens røde øje?

En allergisk betændelse kan være forårsaget af pollen, husstøvmider, svampe, mug og foder såvel som irritation fra røg, nye tæpper eller gulvlak. Ved mistanke om allergi, kan der udtages små vævsprøver af øjets bindehinde, der undersøges af øjenpatologer. En allergisk betændelse i bindehinden behandles med forskellige midler, der bekæmper betændelsen. Hvis det lykkes at finde frem til årsagen og fjerne denne, vil allergi problemet være løst. Betændelse og sår i hornhinden kræver ofte en intensiv medicinsk/kirurgisk behandling, hvor en øjenspecialist bliver inddraget i behandlingen.

Tør betændelse i binde- og hornhinde, hvor produktionen af den vandige del af tårevæsken er nedsat eller ophørt kan i mange tilfælde behandles med medicin, der sætter gang i tåreproduktionen. I andre tilfælde kan en operation være nødvendig.

Grøn stær, for højt tryk i øjet, er hos hund meget vanskelig at behandle medicinsk og i mange tilfælde mister hunden synet og i nogle tilfælde er det nødvendigt at indoperere en øjenprotese for at gøre hunden smertefri.

Behandling af en hund med løsning af øjets linse kræver et hurtigt kirurgisk indgreb. Ved denne operation vil øjenspecialisten fjerne den løse linse for at undgå, at der opstår grøn stær og tab af synet.

Ved betændelse i senehinden kan dyrlægen udtage en lille vævsprøve, og efter resultatet af undersøgelsen af prøven, kan en behandling indledes.

Hvordan er fremtiden for din hund?

Flere af de øjensygdomme, der er årsag til et rødt øje, er mindre alvorlige, hvor dyrlægen hurtigt kan stille en diagnose og iværksætte en behandling.

Andre øjensygdomme er alvorlige og kan forårsage tab af synet eller øjet og i værste fald koste hunden livet, hvis du ikke søger hurtig hjælp hos din dyrlæge.

Hvad er risikoen for at din hund får et rødt øje?

I løbet af din hunds liv er det sandsynligt, at du vil opleve, at din hund får et rødt øje, men heldigvis er årsagen og sygdommen i de fleste tilfælde af godartet karakter.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få et rødt øje?

Racer med fremstående øjne som Engelsk og Fransk Bulldog, Pekingeser, Mops og Boxer hører til de racer, hvor det røde øje hyppigst optræder, og ikke sjældent er det i forbindelse med mere alvorlige øjensygdomme, hvor sår i hornhinden ikke er ualmindelige.

Læs mere:  

www.oejendyrlaegen.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop