Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
229,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
139,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Tilbud
399,00 kr
278,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

Sponsoreret



Seniorhundens livskvalitet

Alf Peder Læbro

Hvad er livskvalitet hos seniorhunde?

God livskvalitet hos seniorhunde kendetegnes ved, at hunden er glad for aktivitet, motion og lufteture, selv om behovet er mindre end tidligere. Hunden er slank, og drikker og spiser med god appetit, uden problemer af nogen art. Pelsen er tæt og blank. Hunden må ikke kaste op eller have tynd mave. Der er ingen problemer med at urinere og komme af med afføringen, og endelig udviser hunden ikke tegn på smerte eller ubehag af nogen art.

Mange fysiske funktioner ændres og reguleres med alderen. Det betyder, at din hund f. eks. ser dårligere, hører dårligere, sover mere, får nedsat muskelstyrke, og ikke har behov og lyst til så megen motion som tidligere. Disse ændringer i hundens livsmønster er helt naturlige, og ikke på nogen måde udtryk for dårlig livskvalitet.

Hvad kan jeg selv gøre for at give min hund en god senioralder?

Man har som ejer af en seniorhund meget stor indflydelse på, hvordan hundens otium vil forløbe, og kan ved god pasning og pleje være med til at sikre, at hunden får en behagelig og værdig alderdom. Nedenfor er angivet en række gode råd om pasning og pleje, samt om hvordan du bedst beskytter din hund mod sygdom.

  • Afpas din hunds motionsniveau med den mængde foder, du giver. Du skal for
    alt i verden undgå, at din hund bliver overvægtig. Overvægtige hunde rammes hyppigere af sukkersyge, stofskiftesygdomme, gigt, hjertesygdomme og kreds-
    løbsproblemer. Da stofskiftet hos ældre hunde er mindre end hos unge hunde, har ældre hunde også et mindre foderbehov. Motioner din hund hver dag i passende mængde. Det er vigtigt for din hund med gode og faste rutiner.
    Lad dyrlægen vejlede dig om fodring af din seniorhund.
  • Hold hundens sovested rent, tørt og varmt. Tænk på, at seniorhundens stofskifte nedsættes, og den derfor nemmere kommer til at fryse. Ældre hunde har også nedsat evne til at regulere væskebalancen. Derfor skal der altid være fri adgang til rent drikkevand. Hvis du har flere hunde, så sørg for, at den ældre hund ikke skal konkurrere med andre hunde om mad og drikke.
  • Undersøg ofte hundens mund, øjne og ører. Munden skal undersøges for ømheder, rødt og hævet tandkød, tandsten, løse tænder og hævelser. Øjnene undersøges for flåd, uklarheder og rødme. Ørerne for unormal lugt, ømhed og hævelse. Hvis du er i tvivl om undersøgelsen, så spørg din dyrlæge.
  • Pelsen skal plejes og undersøges jævnligt. Den skal børstes for at fjerne løst og filtret hår; samtidig kan huden undersøges for sår, udslæt, hævelser og lopper. Finder du tegn på sygdom i hundens pels eller hud, så kontakt din dyrlæge. For at beskytte og opretholde en sund hud og pels, har seniorhunde behov for et foder med tilpassede mængder af de vigtige fede syrer, A- og E-vitamin og Zink. Disse stoffer fremmer hårvæksten og dannelsen af nye hudceller.
    Spørg din dyrlæge om fodring af seniorhunde.
  • Ældre hunde får ofte nedsat hørelse og syn. Nedsat hørelse skaber sjældent problemer for hunden. Hvis synet svækkes, kan hunden have svært ved at orientere sig og ved at finde rundt, hvis der flyttes om på møbler eller andre ting i dens vante omgivelser. Seniorhunde har det bedst med, at der ikke sker for store ændringer i deres liv, og at dagligdagen følger en fast rutine.
  • Vær opmærksom på om din seniorhund har regelmæssig og normal afføring, og om den har let ved at tisse. Hvis hunden drikker mere, tisser mere eller hyppigere, eller hvis hunden har uregelmæssig eller unormal afføring, kan det være tegn på alvorlige sygdomme, og du bør derfor straks kontakte din dyrlæge.
  • Sørg for, at din hund får rutinemæssige senioreftersyn hos din dyrlæge. Dyrlægen vil give dig den bedste rådgivning angående motion, medicin, fodring, pleje og pasning af din seniorhund, og endvidere altid sørge for at din hund får: en årlig vaccination, og derved beskyttes mod en række smitsomme sygdomme, mindst ét årligt senioreftersyn efter behov og et udvidet senioreftersyn med en blodprøve, urinprøve, EKG-undersøgelse og røntgenundersøgelse efter behov

Et eftersyn af en seniorhund er af meget stor betydning, også selv om din hund forekommer sund og rask. Dyrlægen kan på et meget tidligt tidspunkt afsløre sygdomme eller problemer med organer,  mens tilfældene endnu er lette og ukomplicerede at behandle. Små problemer kan hos ældre hunde meget hurtigt blive store. 

  • Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Jo ældre hunden bliver, desto større er sandsynligheden for, at den har behov for specielle næringsstoffer. Vær altid fuldstændig bevidst om, at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnligt! Tværtimod kan det i værste fald skade hundens sundhedstilstand. Hvis du vil give hunden godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg for hver dag at afveje den mængde foder, som hunden skal have.

Hvad kan dyrlægen gøre for at give min hund en god senioralder?

Når din hund er 5-7 år, vil dyrlægen betragte den som en seniorhund og anbefale at der foretages mindst ét årligt senioreftersyn. Dyrlægens eftersyn af hunden, og vejledning af dig, tager højde for de specielle forhold, der gør sig gældende hos en ældre hund.

Senioreftersynet omfatter følgende:

  • Forespørgsel: Dyrlægen vil forhøre sig om hundens daglige adfærd. Der lægges især vægt på motionsniveau, appetit, evt. halthed, tisse- og drikkelyst, afføring og humør.
  • Klinisk undersøgelse: Dernæst vil hunden få en klinisk undersøgelse, hvor der foretages en grundig gennemgang af øjne, ører, tænder og mundhule, lemmer og led, poter og kløer, hjerte, lunger, kønsåbning, endetarmsåbning samt hud
    og hårlag.
  • Vægt: Endvidere skal hunden vejes, og ernæringstilstanden vurderes.
  • Vaccination: Hvis hundens vaccination er mere end 12 måneder gammel, skal den revaccineres for fortsat at være beskyttet mod visse smitsomme sygdomme.
  • Blod- og urinprøve: Den kliniske undersøgelse vil ofte blive udvidet og under-
    bygget med en blodprøve og en urinprøve. Ud fra disse resultater kan dyrlægen fastslå tilstanden i immunsystemet, samt i en lang række vigtige organer som lever, nyrer, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel . Endvidere kan prøverne afsløre sygdomme som f. eks. betændelsestilstande, allergi og sukkersyge.
    Hvis dyrlægen har mistanke om, at seniorhunden har for lavt stofskifte, kan det blive nødvendigt at udvide blodprøven med en analyse for hypothyreodisme
  • Hjerte- og lungeundersøgelse: Har dyrlægen mistanke om sygdomme i hjerte og lunger, kan der foretages en EKG-undersøgelse af hjertet, og en røntgenundersøgelse eller en scanning af brystkassen.
  • Undersøgelse for gigt: Hvis din hund halter, er stiv i bevægelserne, eller har svært ved at rejse sig, afsluttes undersøgelsen ofte med en røntgenundersøgelse af ryg, hofter, lænd, forben og/eller bagben. Udfra røntgenbillederne kan det afsløres, om hunden har slidgigt, og hvor slemt sygdommen evt. har udviklet sig.

Senioreftersynet vil afsløre, om hunden har sygdomme, som kræver behandling her og nu. Eftersynet vil også afsløre, om hunden på længere sigt har risiko for at udvikle bestemte sygdomme, der om muligt kan udskydes eller forebygges ved den rigtige pleje og fodring. Dyrlægen vil ud fra eftersynet være i stand til at skræddersy et sundhedsprogram, som opfylder lige netop din hunds behov, samt give dig gode råd om hvordan du bedst beskytter din hunds helbred.

Vær hele tiden meget opmærksom på seniorhundens sundhed og livskvalitet

Hold din hund slank, giv den et velegnet seniorfoder, sørg for en passende mængde motion og gode daglige faste rutiner Giv hunden stimulerende opgaver og vær opmærksom på selv de mindste ændringer i adfærdsmønster og vaner. Kontakt straks din dyrlæge, hvis du opdager sygdomstegn, eller får mistanke om sygdom hos seniorhunden.

Lad din seniorhund få et senioreftersyn hos dyrlægen, mindst én gang årligt. Ældre hunde har større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle alders-betingede skavanker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, jo mindre er risikoen for, at hunden får mén af disse tilstande.

Hvis seniorhunden har en god livskvalitet og et godt otium, så er det for alle hundeejere en dejlig periode, hvor båndet mellem hund og ejer er stærkere end nogen sinde. Hundens personlighed vokser, man kender hinandens vaner og reaktioner i dagligdagen, og man får meget stor glæde og fornøjelse af hinanden.

Produkter fra vores butik

229,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Tilbud
399,00 kr
278,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
139,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop