Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

221,00 kr

Hill's VetEssentials Kitten Multi-Benefit Chicken, 1,5kg Køb her
124,00 kr

SPECIFIC FPD Kitten, 1,6 kg (4x400g) Køb her
49,00 kr

KONG Kickeroo Mouse, ass. Køb her
Mængderabat
650,00 kr
Ned til
605,00 kr

VetPro killingefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
255,00 kr

Feliway Classic diffusor med flaske, 48 ml Køb her

Sponsoreret

Fødselsbesvær

Latinsk navn: Dystokia

Hvad er fødselsbesvær hos katte?

Fødselsbesvær hos katte er en manglende evne til at føde killinger på normal vis. Det er en sjælden tilstand, men kan skyldes medfødte misdannelser hos hunkatten eller for store eller misdannede fostre. Desuden kan en killing ligge helt eller delvist på tværs.

Hvad er symptomerne på fødselsbesvær?

  • Stærke veer i mere end 30-60 min. uden at fostret kommer til syne
  • Store mængder blod fra skeden
  • Foster eller fosterdele synlige i fødselsvejen,  uden at fostret bliver født

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen fødselsbesvær?

Dyrlægen vil spørge dig om, hvor længe din kat har gået drægtig, hvor længe det er siden fødslen startede, og om der har været problemer ved tidligere fødsler. Dyrlægen vil gennemmærke på kattens bughule for at finde ud af, om der er fostre at føle, og derefter undersøge, om der er killinger i fødselsvejen. Desuden vil kattens temperatur blive målt.

Hvis fødslen er gået i gang, og dyrlægen på baggrund af undersøgelserne ikke kan vurdere, om der er en killing, der ligger forkert, vil der blive taget et røntgenbillede eller evt. en ultralydscanning af katten.

Hvordan behandles fødselsbesvær?

I sjældne tilfælde kan fødselsbesvær hos en ældre kat skyldes, at livmoderen ikke trækker sig sammen, som den skal. I de tilfælde vil dyrlægen give katten lidt ve-stimulerende medicin, eventuelt kombineret med kalkopløsning. Hvis et foster er synligt, kan dyrlægen forsigtigt forsøge at trække det frem. I de fleste tilfælde af fødselsbesvær er dyrlægen nødt til at lave et kejsersnit på katten.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har fødselsbesvær?

Fremtidsudsigterne for din kat er gode. Men hvis den har fået kejsersnit, er der større risiko for, at de samme problemer opstår under senere drægtigheder.

Hvorfor får katte fødselsbesvær?

Det er meget sjældent, at katte har fødselsbesvær, men det kan ske, at et foster ligger forkert i fødselsvejen. Hvis der kun er et enkelt eller to fostre, vil de være større end ved store kuld, og det kan give fødselsbesvær.

Misdannelser hos killingerne eller hos hunkatten kan også gøre, at fostrene ikke kan passere. Tidligere bækkenbrud hos hunkatten kan have gjort bækkenet og dermed fødselsvejen snæver. Et af livmoderens horn kan dreje om sin egen akse, så et eller flere fostre ikke kan komme ud. Desuden kan gamle, overvægtige katte lide af ve-svækkelse.

Anden viden om fødselsbesvær

Op til fødslen søger katte gerne ensomhed på et roligt, varmt sted. Derfor bør der ikke ske ændringer i kattens opholdssted umiddelbart før fødslen, ligesom det heller ikke er en god idé, at der kommer nye dyr i hjemmet på fødselstidspunktet. Hvis fødslen ikke skal foregå i de vante omgivelser, bør man 2 uger før fødslen sørge for, at katten kan vænne sig til det nye miljø. Man skal især være opmærksom på nervøse katte, fordi for meget stress omkring fødslen kan gøre, at fødslen går i stå eller slet ikke starter.

Drægtighedslængden hos katte er 63-66 dage.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.