Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her

Sponsoreret

Kryptorchisme

Latinsk navn: Kryptorchisme

Hvad er kryptorchisme hos katte?

Når en eller begge testikler ikke er på plads i pungen, er katten kryptorchid. Som regel er testiklerne på plads, inden katten er 1-2 måneder gammel. Hvis det ikke er tilfældet, venter man, til den er 8 måneder gammel, før man laver en attest på, at katten er kryptorchid.

Den manglende testikel kan enten sidde i lysken eller helt inde i bughulen. Tilstanden er arvelig.

Hvad er symptomerne på kryptorchisme hos katte?

Når en hankat er kryptorchid, kan man kun føle en eller måske ingen testikler i pungen. Hvis der sidder en testikel i lyskekanalen, kan man af og til mærke den
dér, men det er let at blive snydt af det fedtvæv og de lymfekirtler, der sidder der i forvejen. Den tilbageholdte testikel er ofte blødere og slappere end testiklen i pungen.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen kryptorchisme?

Ved kattens første sundhedsundersøgelse, der oftest laves, når katten er 10-12 uger gammel, mærker dyrlægen efter, om begge kattens testikler ligger i pungen. Som regel er begge testikler til stede på det tidspunkt. Hvis det ikke er tilfældet, må dyrlægen mærke efter igen ved en senere lejlighed. Mange katte møder ikke en dyrlæge, før de skal kastreres. Derfor er kattene nogle gange mere end 6 måneder gamle, før kryptorchismen bliver opdaget.

Den manglende testikel kan eventuelt lokaliseres ved hjælp af ultralyd og røntgen.

Hvordan behandles kryptorchisme?

En kryptorchid kat bør kastreres, fordi der er en øget risiko for, at den får testikelkræft. Desuden er tilstanden arvelig, hvilket betyder, at katten ikke bør indgå i avlen.

Da kryptorchisme er arveligt, bør der ikke gøres forsøg på at få en tilbageholdt testikel bragt på plads i pungen. Det anses for at være uetisk, idet katten vil kunne overføre defekten til sit afkom.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den er kryptorchid?

Hvis du lader din kryptorchide kat kastrere vil de eneste gener på langt sigt være de samme som for normale katte, der kastreres.
Hvis du lader være med at kastrere din kryptorhide kat, er der risiko for:

  • Testikelkræft. Risikoen for testikelkræft er op til 13 gange så høj for en testikel i bughulen, som for en normalt placeret testikel.
  • Det væv, en testikel i bughulen sidder fast i, kan sno sig, så blodforsyningen bliver afsnørret og dermed utilstrækkelig. Det giver voldsomme smerter og kræver en akut operation.

Hvorfor bliver katte kryptorchide?

Testiklerne bliver udviklet fra nyrerne i fostertilstanden. Fra bunden af pungen går der en vævsstreng (gubernaklet) ind til testiklerne. Mangler dette, eller udvikles det forkert, forhindres testiklerne i at nå ned i pungen.

I de allerfleste tilfælde er årsagen til kryptorchisme arvelig. Nedarvningen af generne er således, at tilstanden godt kan springe flere generationer over.

I nogle få tilfælde er årsagen dog ikke arvelig. En killing, der bliver bidt, kan danne arvæv i  og omkring lyskekanalen, hvilket forhindrer testiklen i at komme på plads.

Hvad er risikoen for at din kat er kryptorchid?

Der er større risiko for, at racekatte er kryptorchide, end for at almindelige huskatte er det.

Anden viden om kryptorkisme:

Det er hyppigst kun den ene testikel, der ikke falder på plads. Det er næsten dobbelt så hyppigt venstre testikel, det går ud over som højre. Hvorfor vides ikke.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.