Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her

SponsoreretMellemørebetændelse

Latinsk navn: Otitis media

Hvad er mellemørebetændelse hos katte?

Mellemøret er det hulrum, der ligger lige på den anden side af trommehinden.
Det er her, de tre små øreknogler hammeren, ambolten og stigbøjlen befinder sig. Fra mellemøret fører der en lille kanal (det eustakiske rør) ned til svælget. Hvis der trænger bakterier eller svampe ind i det lille hulrum, kan der opstå mellemørebetændelse. Hos katte opstår mellemørebetændelse hyppigst som en komplikation til øregangsbetændelse, men også via spredning gennem det eustakiske rør.

Hvad er symptomerne på mellemørebetændelse?

I de lette tilfælde kan det være svært at skelne symptomerne på mellemørebetændelse fra symptomerne på øregangsbetændelse. Symptomerne er:

 • Hovedrysten
 • Kløe og smerte i øret
 • Ildelugtende sekret i øregangen

I de mere alvorlige tilfælde er symptomerne:

 • Katten holder hovedet skævt mod den syge side
 • Smerter i kæbeleddet - uvilje mod at åbne munden
 • Sløvhed og nedsat appetit
 • Nerve til ansigtsmuskler bliver lammet; katten savler, fordi læben hænger
 • Nerve til øjet bliver lammet; blinkhinden (det tredje øjenlåg) kan gå op foran øjet
 • Betændelse i det indre øre. Det er en sjælden komplikation, der giver balanceforstyrrelser

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen renser øregangen hos katten og ser derefter på trommehinden. Hvis den har et andet udseende, dvs. en anden farve, form eller gennemskinnelighed, end normalt, eller hvis der ligefrem er hul i den, er det meget sandsynligt, at katten har mellemørebetændelse.

En røntgenundersøgelse kan vise, om der er kroniske forandringer i mellemøret, men undersøgelsen kan ikke afsløre en akut mellemørebetændelse. Derfor kan det være nødvendigt med et operativt indgreb for at kunne stille diagnosen mellemørebetændelse.

Hvordan behandles mellemørebetændelse?

 • Katten får bredspektret antibiotika i lang tid. Typen af antibiotika vælges på baggrund af, hvilke bakterier man har fundet i øresekretet
 • Katten får binyrebarkhormoner, f.eks. prednisolon, for at dæmpe irritationen i slimhinden i mellemøret og i de nerver, der er påvirket
 • Drænering af mellemøret. Et dræn bliver stukket ned i svælget fra øregangen og gennem mellemøret. Denne behandlingsform bliver sjældent brugt
 • Hvis den medicinske behandling mislykkes, kan en operation komme på tale. Men der er en stor risiko for, at heller ikke dét går godt
 • Nogle gange bliver mellemørebetændelser ikke opdaget. Når symptomerne ikke udvikler sig, er det fordi, at behandlingen af den øregangsbetændelse eller halsinfektion, som er skyld mellemørebetændelsen, også virker på selve mellemørebetændelsen

Hvordan er fremtiden for din kat hvis den har mellemørebetændelse?

De milde tilfælde, hvor katten har de samme symptomer som ved øregangsbetændelse, bliver som regel helbredt samtidig med, at behandlingen af øregangsbetændelsen eller infektionen i næse/svælg står på.

Hvis der først er symptomer, som tyder på, at ansigtsnerverne er påvirkede, kan der allerede være opstået skader, som ikke kan heles.

Hvis mellemørebetændelsen er kompliceret af betændelse i det indre øre, er der stor risiko for, at din kat aldrig kommer sig helt. Balanceapparatet kan have taget permanent skade. Derfor er det meget vigtigt, at en kat med symptomer fra øret kommer i behandling hurtigst muligt.

Hvorfor får katte mellemørebetændelse?

Mellemøret er kun adskilt fra den ydre øregang af trommehinden. Det er en sart lille membran (skillevæg), der let går i stykker i forbindelse med sygdomme i øregangen. Derfor bliver betændelser i øregangen relativt ofte spredt til mellemøret. Der er særlig stor risiko for spredning, når der er et fremmedlegeme i øregangen.

Betændelsen kan også blive spredt til mellemøret via det eustakiske rør. Det sker af og til efter en betændelse i de øvre luftveje, som f.eks. halsbetændelse, forkølelse eller influenza.

Hvad er risikoen for at din kat får mellemørebetændelse?

Risikoen stiger, hvis risikoen for øregangsbetændelse og luftvejsinfektioner er høj. Det er den i følgende tilfælde:

 • Hvis katten ikke bliver vaccineret. De årlige vacciner beskytter mod flere luftvejsinfektioner
 • Hvis katten er en udekat, har den øget risiko for smitte af både øremider og luftvejsinfektioner

Anden viden om mellemørebetændelse hos katte:

Et hul i trommehinden heler på ca.14 dage. Hvis der er betændelse i området, trækker helingen ud i ugevis.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.