Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her

SponsoreretSkæv hovedholdning

Latinsk navn: Torticollis

Hvad er skæv hovedholdning hos katte?

Skæv hovedholdning er et symptom på sygdom i de organer og nerver, der har med kattens balance at gøre (det indre øre og hjernen). Katten går rundt med hovedet på skrå, så den ene side af hovedet vender mere nedad end den anden. Skæv hovedholdning er ofte en komplikation til mellemørebetændelse.

Symptomer sammen med skæv hovedholdning

Symptomerne afhænger meget af den sygdom eller tilstand, der er årsag til den skæve hovedholdning. Den hyppigste årsag er betændelse i det indre øre, som er en følgesygdom til øregangsbetændelse og mellemørebetændelse. Hvis katten har betændelse i det indre øre, vil der forud for den skæve hovedholdning bl.a. forekomme:

 • Rysten på hovedet
 • Smerter i øret
 • Flåd fra øret
 • Lammelser i ansigtet

Ud over den skæve hovedholdning, hvor hovedet altid er drejet mod den syge side, kan betændelse i det indre øre føre til:

 • Balanceforstyrrelser. Katten snubler, falder eller ruller rundt
 • Unormale øjenbevægelser. Øjnene bevæger sig hele tiden ud til den ene side for hurtigt at rykke tilbage mod midterpositionen
 • Døvhed

De tre sidste symptomer kan forekomme ved alle sygelige tilstande, der rammer det indre øre.

Hvis årsagen til den skæve hovedholdning sidder i hjernen (svulster), kan der bl.a. forekomme forskellige lammelser (i hovedet eller benene), afhængig af hvor svulsten sidder.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen skæv hovedholdning?

Dyrlægen foretager en grundig undersøgelse af kattens mange reflekser for at fastslå, om årsagen til den skæve hovedholdning sidder i hjernen eller lokalt i det indre øre.

Blodprøver kan afsløre tegn på betændelse, unormale tilstande i kattens hormonsystem eller autoimmun reaktion. Ved at kigge ind i kattens øregang kan dyrlægen konstatere, om der er opstået øregangsbetændelse og evt. mellemørebetændelse. Røntgenbilleder af kraniet kan afsløre forandringer i mellemøret, men kan ikke fortælle noget om hjernens tilstand i øvrigt. Dertil vil man have brug for en CT- eller MRI scanning.

Hvordan behandles skæv hovedholdning?

Behandlingen afhænger af, hvilken sygdom der er årsag til den skæve hovedholdning. Betændelse i det indre øre behandles med:

 • Antibiotika valgt på baggrund af en resistensundersøgelse
 • Binyrebarkhormon i form af tabletter eller indsprøjtninger
 • Operation for at rense mellemøret
 • Polypper fjernes ved en operation efterfulgt af medicinsk behandling
 • Svulster i hjernen kan i sjældne tilfælde lade sig gøre at fjerne efter forudgående scanning af hjernen med en CT- eller MRI- scanner. Som regel bliver katte dog aflivet, hvis diagnosen er hjernesvulster.

Katte i alle aldre og af alle racer kan få en tilstand med pludseligt opståede symptomer fra det indre øre (tab af balance, øjenrulning og skæv hovedholdning). På trods af de voldsomme symptomer kan man ikke konstatere, at noget er unormalt, og tilstanden kræver normalt ingen særlig behandling.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den får skæv hovedholdning?

Kattens fremtid afhænger meget af årsagen til den skæve hovedholdning. Ved betændelse i det indre øre er der en rimelig chance for, at katten kan få et fornuftigt liv bagefter. Den vil dog som regel blive døv på det ramte øre, og det er ikke sikkert, at den helt slipper af med den skæve hovedholdning.

I nogle tilfælde, hvor katte rammes af en pludseligt opstået tilstand med svære symptomer fra det indre øre, kan tilstanden forsvinde ubehandlet efter nogle uger og kun efterlade en let skæv hovedholdning.

Hvis en CT-skanning har vist, at katten har en svulst i hjernen, bliver den som regel aflivet.

Hvorfor får katte en skæv hovedholdning?

I det indre øre sidder ligevægtsorganet, der fortæller katten, hvad der er op og ned. Organet sender impulser til hjernen via en nerve. Hvis dette system bliver bare en lille smule forstyrret, opfatter katten ikke horisonten som vandret, men prøver at tilpasse sig den nye horisont, som hjernen har opfattet, ved at holde hovedet på skrå. Er tilfældet slemt bliver katten rundtosset og kan ikke holde balancen.

Føllgende tilstande kan forstyrre systemet:

 • Betændelse i det indre øre (den hyppigste årsag)
 • Svulster i hjernen
 • Polypper i svælget, øregangen eller mellemøret
 • Medfødte misdannelser i det indre øre
 • Autoimmune lidelser
 • Kemiske påvirkninger (visse øremidler, som f.eks. klorhexidin, der er brugt, mens katten har hul i trommehinden)
 • Slag mod hovedet

Hvad er risikoen for, at din kat får skæv hovedholdning?

Risikoen for, at din kat udvikler en skæv hovedholdning, er heldigvis lille. Risikoen er størst hos katte, der mest opholder sig udendørs, fordi de hyppigst får mellemørebetændelse (på grund af smitte med øremider).
Af de katte, der får mellemørebetændelse, er det heldigvis kun nogle få procent, der udvikler en skæv hovedholdning.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få skæv hovedholdning?
Udekatte er mest udsatte på grund af øremider. Burmeser og siameser er særligt udsatte på grund af  medfødte misdannelser.

Anden viden om skæv hovedholdning hos katte:
Det indre øre er ansvarlig for både balancen og høreopfattelsen, så de to ting bliver ofte påvirket samtidig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.