Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her

Sponsoreret

Rabies

Latinsk navn: Rabies

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er rabies hos katte?

Rabies - også kendt som hundegalskab - er en alvorlig virussygdom, der altid har et dødeligt forløb. Sygdommen overføres ved bid og kan ramme alle varmblodige dyr og dermed også mennesker. Her i landet ses rabies især hos flagermus, og der har inden for de sidste år været en stigning i antallet af rabiestilfælde hos flagermus. Rabies er desuden påvist hos enkelte får.

Hvad er symptomerne på rabies?

Når en kat bliver smittet med rabies, ændrer den adfærd. Den kan blive mere indladende, eller den kan blive sløv og holde sig for sig selv. Dette første stadium varer et døgns tid. Næste stadium udvikler katten ofte. Stadiet kaldes for excitationsstadiet. Det giver sig udslag i, at katten angriber og bider uden grund, og deres frygt for naturlige fjender forsvinder. Der kan også opstå kløe på selve bidstedet. Dette stadium afløses af lammelsesstadiet, hvor katten gradvist vil blive lammet. I løbet af 5-10 dage efter de første symptomer har vist sig, vil katten dø.

En kat, der bider, skal man ikke nødvendigvis mistænke for rabies. Mange bange, beskadigede katte vil forsøge at bide personer, der forsøger at røre dem.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen rabies?

Dyrlægen kan stille en foreløbig diagnose ud fra en samlet vurdering af muligheden for smitte, hyppigheden af rabies i området samt karakteristiske sygdomstegn, der ses under sygdommens forskellige stadier. Hvis katten er mistænkt for rabies, skal den sættes i karantæne i 10 dage, hvor den ikke har mulighed for at gøre skade på mennesker og andre dyr. Overlever katten de 10 dage, har den ikke rabies. Hvis den derimod dør inden for de 10 dage, skal hjernevævet fra katten undersøges for rabiesvirus.

Hvordan behandles rabies?

Der findes ingen behandling.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har rabies?
Katten vil dø inden for 10 dage efter sygdommens udbrud.

Hvorfor får katte rabies?

Rabies overføres ved bid, fordi virussen udskilles i spyttet. Alt efter hvor på kroppen katten bliver bidt, vil perioden fra smitte til sygdom variere. Udviklingen af rabies kan vare fra 10 dage og op til 6 måneder.

Hvad er risikoen for, at din kat får rabies?
Katte er meget følsomme over for rabies, men hyppigheden af rabies hos katte er tæt forbundet med hyppigheden af rabies hos vilde dyr, hvilket i Danmark vil sige flagermus. Vær derfor særlig opmærksom på, at katten ikke kommer i kontakt med flagermus, som udviser flyvebesvær.

Anden viden om rabies hos katte:
Der findes en meget god vaccine, som kan forebygge sygdommen. Vaccinen er meget effektiv og giver beskyttelse i op til 3 år. Hvis katten skal rejse med til udlandet, kræves der en årlig vaccination mod rabies. Har katten været i kontakt med en beskadiget flagermus, og er katten ikke vaccineret, bør du sørge for vaccination omgående.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.