Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
219,00 kr

Frontline Combo til kat og ilder, 3 stk. Køb her
170,00 kr

Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter Køb her
499,00 kr

Seresto VET flåt- og loppehalsbånd, kat/hund under 8 kg Køb her

Sponsoreret

Rovmider

Latinsk navn: Dermanyssus gallinae

Rovmider på en hund

Af dyrlæge Mette Kallesen.

Hvad er rovmider hos katte?

Rovmider, også kaldet pelsmider eller "omvandrende skæl", kan leve på hunde, katte, kaniner og mennesker. Den enkelte mide er ca. 0,4 mm stor.

Hvad er symptomerne på rovmider?

Der går tit lang tid, før ejeren bemærker, at der er noget galt med katten. Miderne lever ofte i ubemærkethed på hudens overflade, hvor de lever af hudens afstødninger, så som skæl og døde hudceller. De suger ikke blod som lopper, og de graver sig ikke ned i huden som skabmider. Rovmideangrebet bliver kun opdaget, fordi der opstår kløe og store mængder hvide skæl i bunden af pelsen. Hvis man kikker godt efter, kan man se miderne med det blotte øje, som "vandrende skæl".

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen rovmider?

Ved at børste i kattens pels falder der skæl ned på bordet, og eventuelle mider kan ses med det blotte øje på en sort bordplade. Dyrlægen opsamler skællene med gennemsigtigt tape og undersøger dem i mikroskop for at påvise miderne.

Hvordan behandles rovmider?

Der findes midler både i håndkøb og på recept - spørg din dyrlæge til råds. Muligheder er fx en utøjsspray eller indsprøjtninger med et stof, der hedder ivermectin 2 gange med 7 dages mellemrum. Rovmidens livscyklus er ca. 5 dage, så det er typisk nødvendigt at behandle flere gange.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har rovmider?

Fremtidsudsigterne efter et rovmideangreb er gode. Behandlingen er effektiv, og miderne kan kun leve et par døgn uden kontakt med en vært.

Hvorfor får katte rovmider?

Smitten sker ved direkte kontakt mellem dyr. Problemet opstår ofte hos killinger, fordi de bliver smittet af moderen.

Hvad er risikoen for, at din kat få rovmider?

Miderne kan kun leve et par dage uden en vært, så hvis du som ejer er omhyggelig med rengøring og pelspleje af katten, og derfor opdager et angreb i tide, er der ikke så stor risiko.

Anden viden om rovmider:

Hvis mennesker får rovmider, er symptomerne ofte små røde, kløende pletter på armene og andre steder på kroppen. Hvis der opstår en overfølsomhedsreaktion efter flere angreb, vil udslættet blive mere fremtrædende med små blærer i midten.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.