Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Feliway Classic spray, 60 ml Køb her
152,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
260,00 kr

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml Køb her
194,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
Tilbud
187,00 kr
129,00 kr

Kalm Kat flydende,100 ml Køb her

SponsoreretDyrlægebesøg med kat

Et besøg hos dyrlægen kan være stressende for både dig og din kat

Katten er et meget territorialt dyr og forlader helst ikke sit territorium. Når du kommer din kat i transportkassen, er katten derfor forberedt på det værste. Set fra kattens synspunkt ender det sjældent med en positiv oplevelse, når du kører af sted med katten.

Her er nogle idéer til ting du kan gøre, for at gøre besøget hos dyrlægen nemmere for dig og din kat.

Håndtering

Allerede som killing er det en god idé at vænne din kat til at blive håndteret og pillet ved. På denne måde vil det ikke være så grænseoverskridende for katten, når vi skal undersøge den på klinikken.

Kig katten i munden, ørene, på poterne og bagi, samtidig med du giver den godbidder. På denne måde skaber du en positiv forbindelse mellem det at blive håndteret/undersøgt og godbidder.

Det kan også være en hjælp til dig selv, at din kat er tryg ved, at du håndterer den.

Transportkassen

Tilvænning til transportkassen kan gøre transporten nemmere for katten. Hvis katten er tryg ved sin transportkasse, vil den ikke føle sig helt så udsat på klinikken. Det er vigtigt at have en transportkasse af god kvalitet, hvor det er nemt at tage toppen af kassen. På denne måde kan noget af undersøgelsen foretages, mens katten ligger i bunden af transportkassen og føler sig tryg.

Det er ikke en god idé at låne transportkasse på klinikken eller af naboen, da denne lugter af dyreklinik og fremmede katte. Dette vil din kat ikke føle sig tryg ved.

Hvis din killing ikke allerede er utryg

Hvis du har en killing, som ikke allerede er utryg ved transportkassen, er det nemt at give den nogle positive oplevelser med transportkassen og derved skabe tryghed.

 • Lad kassen stå fremme og læg godbidder rundt om kassen og ind i kassen. Killingen vil være nysgerrig og undersøge kassen.
 • Når killingen af egen fri vilje går ind i kassen, kan du lukke lågen og gå lidt rundt med kassen, samtidig med du giver killingen godbidder.

På denne måde skaber du en positiv forbindelse til transportkassen, og killingen vænner sig til at være lukket inde i transportkassen.

Hvis din kat er utryg ved transportkassen

Hvis du har en kat, som er utryg ved transportkassen, skal den nu lære at forbinde transportkassen med noget positivt. Når man skal forsøge at vende noget negativt til noget positivt, er det vigtigt at gå langsomt frem.

 • Tag toppen af transportkassen og lad bunden stå fremme, så katten har mulighed for at undersøge den.
 • Læg godbidder rundt om transportkassen ca. en halv meter fra transportkassen. På denne måde får katten en god oplevelse ved at spise godbidder, men ikke en dårlig oplevelse ved at skulle for tæt på transportkassen.
 • Langsomt lægger du godbidderne tættere og tættere på transportkassen, til sidst også ind i bunden af transportkassen.
 • Når katten er tryg ved at spise godbidder i bunden af transportkassen, kan du komme låget på transportkassen og fortsætte med at lægge godbidder i kassen.
 • Når katten er tryg ved at gå ind i transportkassen med låg på, kan du begynde at lukke lågen og bære rundt på katten, imens du giver den godbidder.

Det kan variere fra kat til kat, hvor længe denne tilvænning vil tage. Det kommer an på, hvor motiveret katten er af dine godbidder, og hvor bange katten er for transportkassen. 

De fleste katte ved godt, hvad der skal ske, når transportkassen bliver fundet frem. Så når kassen kommer frem, forsvinder katten.
Det kan gøre tingene nemmere for dig og katten, hvis transportkassen altid står fremme. På denne måde er kassen ikke et varsel om ubehagelige oplevelser, og mange katte vil bruge kassen til at sove i.

Feromoner og kosttilskud

Du kan også bruge feromoner til at signalere tryghed til katten. Feliway er en duftspray, som indeholder tryghedsskabende dufte (de samme dufte, katten afsætter, når den gnubber sig op ad møbler i hjemmet).

 • Hvis du sprayer transportkassen med feromoner ca. 15 min før katten skal transporteres, vil det skabe en ekstra tryghed for katten. Duften fra sprayen holder ca. 2 timer, så det vil også hjælpe til at give katten lidt tryghed på klinikken.
 • Feromoner vil kun have en tryghedsskabende effekt, hvis katten allerede er tryg ved transportkassen.
  Derudover kan du give din kat et stressreducerende kosttilskud 1 time før bilturen.

Når du kører med katten i bilen, kan det være en god idé at dække transportkassen til med et tæppe. Dette gør kassen mere som en hule, og det er en stressregulerende adfærd hos katte at gemme sig.

I venteværelset

Hvis der er meget uro og støj i venteværelset, kan du eventuelt lade katten blive i bilen, indtil det er jeres tur, da støj kan stresse katten.

Hvis du sidder i venteværelset, er det en god idé at have transportkassen over gulvhøjde. På denne måde føler katten sig ikke så udsat, og det er en stressregulerende adfærd hos katten at sidde højt oppe.

Lad ikke hunde snuse til eller kigge på katten i transportkassen. Selvom din kat måske er vant til hunde, er det grænseoverskridende at have en fremmed hund så tæt på og stressende for katten, at den ikke kan komme væk fra hunden.

Det er ikke sikkert, det er beroligende for katten, at du stikker hånden ind til den i transportkassen, eller sidder og kigger på den i transportkassen, men det kan være en hjælp, at du beroliger den med din stemme.

I konsultationsrummet

Når du kommer ind i konsultationsrummet, kan du tage toppen af transportkassen og lade det være op til katten, om den vil gå lidt rundt eller blive i sikkerhed i bunden af transportkassen.

Hvis du hjælper til med at holde katten, kan du forsøge at fastholde den så lidt som muligt. Katte bliver ofte stressede af at blive fastholdt.

Der er nok ikke mange katte, som synes, det er morsomt at komme til dyrlægen, men måske kan vi på denne måde gøre besøget mindre stressende for dig og din kat.

Artiklen er skrevet af adfærdsrådgiver og veterinærsygeplejerske Karina Dillon.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.