Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
187,00 kr
129,00 kr

Kalm Kat flydende,100 ml Køb her
152,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
194,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
199,00 kr

Feliway Classic spray, 60 ml Køb her
260,00 kr

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml Køb her

SponsoreretJul og nytår stresser din kat

Af dyrlæge Lisbeth Jørgensen.

Katte er vanedyr og elsker, når tingene er, som de plejer. December med jul og nytår er en hård måned for katte – også selvom de er gode til at skjule det.

Egentlig skal der ikke så meget til at stresse en kat.
Bare det, at man hænger julepynt op og tager ting fra naturen ind (fx grene i juledekorationer, juletræ m.m.) kan gøre, at katten ikke føler sig veltilpas. Samtidig er nogle katte ikke glade for mange mennesker, og vi samles jo ofte til netop denne højtid. En julefrokost med larm og gæster kan virkelig stresse en kat.

Hvordan kan jeg se, om min kat er stresset eller utryg?

Når en kat bliver stresset eller utryg, viser den det sjældent ved at søge hen til ejeren. Derimod gemmer den sig og holder sig for sig selv. Du skal også holde øje med, om den spiser mindre eller soignerer sig mere end normalt.

Hvis den er meget stresset, kan den også finde på at tisse eller besørge uden for bakken eller urinmarkere og kradse uønskede steder.

Hvordan kan jeg hjælpe min kat gennem julemåneden?

Først og fremmest er det vigtigt, at man tager hensyn til, at man har kat i hjemmet. Hvis man er en familie med flere medlemmer, er det en god idé at tage en snak om, hvordan I fælles tager hensyn til katten i julemåneden, både med hensyn til stress, mad, julepynt m.m. Læs mere herom længere nede i artiklen.

Det er også vigtigt, at man giver katten lov til at gemme sig. Det er en god idé at lade den have adgang til en uforstyrret hule et sted i hjemmet. Nytårsaften kan man rulle gardinerne ned og spille rolig musik for at dæmpe støjen og synet udefra.

Feromoner, kosttilskud og medicin
For nogle katte er det tilstrækkeligt med ekstra hensyn og et godt gemmested for at komme godt igennem december måneds hurlumhej, mens andre katte har brug for en hjælpende hånd. Der findes en række behandlingsmåder, der kan lette utryghed og stress hos katte. Din dyrlæge vil kunne vejlede dig om, hvad der er bedst for netop din kat.

Én tilgang er at opsætte syntetiske feromoner i hjemmet, der gør, at katten føler sig tryg og godt tilpas. I hverdagen går katte selv og gnider deres kind op ad ting i hjemmet for at afsætte tryghedsskabende duftmærker, men når en kat er stresset, afsætter den ikke så mange feromoner, som den plejer. Læs mere om feromoner.

Feromoner er nemme at bruge, da de bare skal opsættes i hjemmet. De kan sagtens kombineres med kosttilskud og medicin, da det har hver sin virkningsmåde. Du kan købe feromoner hos din dyrlæge eller online her.

Er der ting, jeg skal passe på i forbindelse med jul og nytår?

Giftige planter til jul
Mange af de planter, vi bruger til jul, er giftige for katte – og de kan sagtens finde på at bide i en plante, selvom den er giftig. Planter som julestjerner, amarylis, hyacinter, juleroser, tulipan-løg og liljer kan forårsage opkast og diarré, så vær opmærksom på, hvor du placerer disse planter, hvis du har kat i hjemmet. Bær fra Kristtjørn, taks og mistelten er også giftige, så igen skal man være opmærksom på, hvor disse ting befinder sig.

Levende lys
Pas på med at have levende lys uden opsyn, da katten kan komme til at skubbe til tændte stearinlys eller ligefrem brænde sig. Katte er jo dyr, som bevæger sig rundt i højderne og kan hoppe op i vindueskarme på borde m.m. Hvis man ikke kan være i rummet hele tiden sammen med katten, er det en god idé med lukkede lysestager som lanterner eller hurricanes, da det mindsker risikoen for skader eller brand.

Julepynt og gavebånd
Når vi pynter i hjemmet, kan selve pynten også være fristende for katten. Gavebånd er et fantastisk stykke legetøj, men hvis katten spiser det, kan det føre til, at det sætter sig som et fremmedlegeme i kattens tarm.

Glaskugler er også sjove at lege med for en kat, når de hænger på juletræet. Men hvis en glaskugler splintres, kan det pludselig blive meget alvorligt. Det er derfor en god idé at tænke lidt på, hvad man anvender, og hvor tingene er placeret, når man pynter op til jul. 

Julemad og chokolade
Det er fristende at give sin kat et stykke and eller lidt flæskesteg, så den også kan mærke, at det er jul. Desværre kan katten få dårlig mave af den fremmede mad, og ben fra stegen kan splintres og være årsag til, at katten skal til dyrlæge.

Én ting er, at man ved, at katten ikke skal have andeben eller chokolade, men mad dufter jo så dejligt, synes katten. Det er derfor vigtigt at pakke maden væk, inden man forlader bordet, og være sikker på, at der er låg på skraldespanden, så katten ikke spiser rester derfra.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.