Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

585,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 7 kg Køb her


Kattebakker

Hvordan ønsker katte at afsætte urin og afføring?

Katte, som har adgang til det fri, foretrækker at afsætte urin og afføring på steder, hvor der ikke tidligere har været andre katte. Urin og afføring afsættes helst på to forskellige lokaliteter. Katten foretrækker at sidde i fred, men katte benytter ikke indelukkede eller hulelignende steder. De fleste katte sætter sig lidt afsides, og har en bestemt mine i ansigtet. Efterfølgende dækkes afføringen eller urinen til.

Hvorfor skal katten have en kattebakke?

En kattebakke er en nødvendighed i de fleste kattehjem.

Men for vore katte er en kattebakke ikke bare en kattebakke. For at forstå det, er det en god idé at skele lidt til, hvad katten selv foretrækker, når den skal forrette sin nødtørft. Det kan være svært at opfylde alle de ovenfor skitserede betingelser, og de fleste katte er da heldigvis gode til at tilpasse sig og benytter gerne kattebakke.

Hvor mange kattebakker skal der være?

Som katteejere kan vi forsøge at gøre det lettere og mere bekvemt for kattene, ved at indrette hjemmet med det rigtige antal kattebakker.

Som minimum skal der være én kattebakke pr kat plus én ekstra. Det betyder at 1 kat skal have 2 bakker til rådighed og 4 katte skal have 5 bakker til rådighed.

Kattebakken størrelse afhænger af hvor stor katten er, og en god tommelfingerregel er at længden skal være 1½ gange kattens længde, når den står op. Bakken skal være høj nok til at rumme 4-5 cm grus, men har man killinger må man i en periode indrette højde lidt efter de små.

Hvordan skal kattebakkerne placeres?

Bakkerne skal placeres forskellige steder i hjemmet og ikke ved siden af hinanden. På denne måde vil der altid være en ledig bakke, og katten har mulighed for at afsætte urin og afføring på to forskellige lokaliteter. Der skal altid være fri adgang til kattebakken og katten skal have mulighed for at sidde i ro og fred. Det betyder at det f.eks. ikke nogen godt idé at placere kattebakken i en lille entré, hvor der hele tiden vil være en trafik af mennesker eller nede i en kælder ved siden af vaskemaskinen, som pludselig centrifugerer.

Kattebakken bør heller ikke stå i nærheden af kattens vand- eller madskål.

Hvilken kattebakke skal man vælge?

Der findes mange forskellige typer kattebakker på markedet, men man bør undgå de automatiske af slagsen. Den lukkede kattebakke kan virke tillokkende for mennesker, men katten bryder sig ikke om at benytte en indelukket lokalitet. Ventilationen er som regel utilstrækkelig i en lukket kasse. Derfor anbefales det, at anvende en åben model, som også er meget lettere at rengøre.

Hvor ofte skal kattebakken rengøres?

Rengøring er meget vigtig at holde sig for øje, hvis man vil være sikker på at katten benytter bakken hver gang. Grundreglen er, at der fjernes klatter 2-3 gange dagligt og bakken tømmes, vaskes og desinficeres 1-2 gange ugentligt. Dette er selvfølgelig afhængigt af , hvor meget og hvor hyppigt bakken bliver brugt. Husk at når du begynder at kunne lugte kattebakken, så har katten kunnet lugte den længe. Det er også en dårlig ide at sætte en duftblok eller duftfordamper op i nærheden af kattebakken for at camouflere lugten.

Hvilket kattegrus skal jeg vælge?

Man skal holde sig fra parfumeret kattegrus. Benyt hellere kattegrus af en fin og god kvalitet og helst én type, som støver så lidt som muligt. Fyld godt med grus i bakken (4-5 cm dybt) så det klumper godt, og katten har noget at skrabe i. Fald ikke for fristelsen med at købe andet kattegrus på tilbud, for de fleste katte bryder sig ikke om at der skiftes fra et produkt til et andet.

Hvis man skifter produkt, kan det være en god idé kun at skifte i en kattebakke og beholde det tidligere produkt i den anden, så har katten mulighed for at vælge.

Kattens krav til det optimale kattetoilet

  • Antal kattebakker=antal katte + 1.
  • Der skal være fri adgang til kattebakken og den placeres i rolige omgivelser.
  • Kattebakkens længde=1½ * kattens længde.
  • Kattebakken skal være åben.
  • Fjern klatter 1-2 gange dagligt og rengør kattebakken 1-2 gange ugentligt.
  • Benyt kattegrus af en god kvalitet.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.