Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

124,00 kr

SPECIFIC FPD Kitten, 1,6 kg (4x400g) Køb her
Tilbud
255,00 kr
229,00 kr

Feliway Classic diffusor med flaske, 48 ml Køb her
229,00 kr

Hill's VetEssentials Kitten Multi-Benefit Chicken, 1,5kg Køb her
49,00 kr

KONG Kickeroo Mouse, ass. Køb her
Tilbud
650,00 kr
455,00 kr

VetPro killingefoder 8 kg (4x2kg) Køb her

Sponsoreret



Kejsersnit hos kat

Af dyrlæge Simon Vølund.

Hvad er et kejsersnit?

I de sjældne tilfælde, hvor hunkatten ikke selv kan føde sine killinger, kan det blive nødvendigt at foretage et kejsersnit. Dette er en forløsning af killingerne, foretaget ved en operation. Ordet kejsersnit kommer af det latinske kejsernavn "Caesar", som er en afledning af ordet caesus, der betyder "skåret". Det er så blevet til "kejsersnit".

Hvor almindeligt er det at få foretaget kejsersnit?

Katte er almindeligvis meget gode til selv at føde deres killinger. Det er derfor sjældent, at det bliver nødvendigt at lave et kejsersnit. Der er dog enkelte racer, som f. eks. perserkatte (hovedet er meget stort i forhold til resten af kroppen), hvor man hyppigere må ty til kejsersnit.

Fra fødslen svage eller misdannede killinger, som et resultat af fejlagtig anvendelse af P-piller i drægtighedsperioden, er desværre en ikke en helt ualmindelig årsag til, at man må lave kejsersnit hos katte.

Hvordan forløber et kejsersnit?

For at operationen skal kunne udføres, må hunkatten i fuld narkose. Der er flere bedøvelsesmetoder, som kan anvendes. Fælles for dem er, at killingerne efter fødslen er så lidt påvirkede som muligt. Når hunkatten er bedøvet, lægges hun på ryggen, og der klippes og rengøres på maven. Bugvæggen og livmoderen åbnes, og killinger og moderkager tages ud. Hvis ejeren er sikker på, at hunkatten ikke skal have killinger igen, eller hvis livmoderen er voldsomt beskadiget, kan man på dette tidspunkt vælge at fjerne både livmoder og æggestokke.

Når killingerne er kommet ud af livmoderen sættes der en klemme på navlestrengen, og der sørges for, at de kommer i gang med at trække vejret. Indtil hunkatten vågner, masseres killingerne regelmæssigt og lægges i en varmekasse.

Når hunkatten er vågnet efter bedøvelsen, lægges killingerne hen til hende. Det er vigtigt, at hunkatten og killingerne holdes under opsyn i den næste periode. Dels skal man holde øje med, at hunkatten accepterer killingerne, og dels skal man sørge for, at killingerne får noget at spise. Det kan i nogle tilfælde i en kort periode være nødvendigt at give modermælkserstatning, indtil hunkatten er helt frisk og mælkeproduktionen er kommet i gang. Man må som ejer ikke blive bange for, at nogle hunkatte på dette tidspunkt virker helt uinteresserede i killingerne. Når narkosen er helt udskilt, får langt de fleste hunkatte normale moderbindinger til killingerne.

Er det farligt for hunkatten at få foretaget et kejsersnit?

I langt de fleste tilfælde står man efter et kejsersnit med en frisk missemor og nogle dejlige killinger. Man kan groft sige, at jo længere og jo mere kompliceret et forløb, der ligger forud for kejsersnittet, jo større er risikoen for problemer for både hunkat og killinger.

Som ved enhver anden bedøvelse er der altid en lille risiko for, at hunkatten ikke kan tåle bedøvelsen. Denne risiko øges væsentligt, hvis hunkatten inden bedøvelsen har været igennem et langt forløb med lange og udmattende veer. Risikoen kan dog mindskes ved, under operationen, at give hunkatten væske via en blodåre.

I de tilfælde, hvor forløbet har været meget langt, og der måske samtidig er døde killinger i hunkatten, vil der være risiko for, at hunkatten efterfølgende får betændelse i livmoder og eventuelt bughindebetændelse. Kraftig blødning kan ses fra livmoderen; dette kan i de fleste tilfælde forebygges ved, lige efter at killingerne er kommet ud, at give hunkatten medicin, som får livmoderen til at trække sig sammen.

Man kan undre sig over, at operationssåret ikke generer katten, når killingerne skal die, men det er sjældent et problem. Efter ca. 10 dage skal suturerne fra operationssåret fjernes hos dyrlægen

Hunkatten kan normalt blive drægtig igen efter et kejsersnit. Det er dog vigtigt, at man som ejer gør sig klart, hvorfor katten i første omgang havde brug for et kejsersnit. I de tilfælde, hvor der er tale om f.eks. forsnævrede fødselsveje, skal man påregne, at hun ved en senere drægtighed igen skal forløses ved kejsersnit.

Er der nogen risiko for killingerne i forbindelse med et kejsersnit?

Hvis killingerne først er kommet i gang med at trække vejret og die hos moderen, er der ikke flere komplikationer hos killinger født ved kejsersnit, i forhold til killinger, der er født normalt.

Hvis hunkatten enten ikke vil lade killingerne die, eller i starten ikke har mælk nok, kan man supplere med modermælkserstatning. Det er vigtigt at anvende et mælkeprodukt, som er afstemt til killinger. Komælk kan ikke anbefales.

En lang fødsel efterfulgt af en bedøvelse, kan i enkelte tilfælde være for meget for en lille killing. Enkelte killinger er simpelthen så svage, at de aldrig kommer i gang med at trække vejret.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis:

  • Din hunkat har haft konstante kraftige veer i mere end 60 minutter, og det ikke har resulteret i fødsel af en killing.
  • Hvis din kat stadig virker udspilet i flankerne, og der ikke har været veer eller fødselsaktivitet i 2-4 timer efter sidste killing.
  • Hvis killingerne ikke dier hos moderen, og du har brug for råd og vejledning om opflaskning.