Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her

SponsoreretNæringsstoffers betydning

Af Hanne Friis Lund Næringsstoffernes betydning for din kat – Hvad indeholder et foder og hvorfor?

Helt grundlæggende, så skal en kat have tilført den mængde energi pr. dag som den forbruger til at leve. Herunder er der en række stoffer, den skal have tilført i sin mad for at opretholde sine kropsfunktioner.

Næringsstoffer opdeles grundlæggende i makro-nutrients og mikro-nutrients

  • Makronæringsstoffer er protein, fedt og kulhydrat.
  • Mikronæringsstoffer

Proteiner

Proteiner er kroppens grundlæggende byggesten. De findes i langt de fleste fødevarer og specielt kød og kødprodukter indeholder en relativt stor mængde protein. Proteiner er opbygget som kæder af aminosyrer, og det er i bund og grund sammensætningen af aminosyrer i proteinet, der bestemmer hvor "godt" eller optageligt det er for katten, da Kroppen selv danner nye proteiner ud fra de tilførte aminosyrer. Et protein vil typisk bestå af flere hundrede til tusinde aminosyrer, men det er de samme 20 forskellige aminosyrer, der går igen i proteiner i fødevarer.

Aminosyrer opdeles igen i essentielle og non-essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer er dem, katten skal have tildelt gennem sin mad. Den er ude af stand til at danne dem selv, og er de ikke i kosten, vil katten få mangelsygdomme. Der er 11 essentielle aminosyrer hos kat, blandt andet Taurin og arginin er meget vigtige og her vil katten hurtigt udvikle mangelsymptomer, hvis den fodres forkert. Derfor kan man heller ikke give en kat hundefoder - den vil mangler specielt Taurin.. Non-essentielle aminosyrer kan katten selv danne ud fra andre stoffer, men det er mest hensigtsmæssigt, hvis den får dem tildelt via sin kost.

Proteiner er derfor ikke bare proteiner og derfor giver det ikke mening kun at kigge på proteinindholdet. Det er sammensætningen af aminosyrer i proteiner, der bestemmer om det er godt eller dårligt. Eksempelvis indeholder bindevæv rigtigt meget protein (88%) - men det har en dårlig sammensætning af aminosyrer og optages dårligt af katten.

Proteiner optages som aminosyrer gennem tarmkanalen. Herefter transporteres de til leveren, hvor der kan ske 3 ting videre i organismen.

  1. Aminosyrerne bruges til at danne nye proteiner ( i lever og specielt muskler )
  2. Aminosyrerne bruges til at danne livsvigtige hormoner som eks. insulin, væksthormon og andet
  3. Aminosyrerne bruges som ren energikilde. Herefter nedbrydes de i leveren og udskilles i urinen. I den proces dannes ammoniak som kroppen skal udskille, da det er giftigt.

Kroppen gør det vigtigste med proteinerne først, dvs. laver nye proteiner og hormoner samt vedligeholder sine proteinlagre. Det, der er tilbage herefter bruger kroppen som helt almindeligt brændstof på linje med fedt og kulhydrater.

Der er en trend indenfor human ernæring som tilskriver at man skal indtage meget protein og fedt og minimalt med kulhydrater. Hos dyr er der ikke noget som taler for at fodre med mere protein end nødvendigt. Det bliver blot forbrugt og udskilt, hvis den får mere end nødvendigt. Og det "koster" en indsats af lever og nyrer som et sundt og raskt dyr sagtens kan tåle men som er problematisk hos en ældre kat med begyndende dårlig lever og nyre.

Et kattefoder bør indeholde minimum 14% men de fleste færdig-producerede fodertyper kat har et proteinindhold på mellem 20 og 28%. Det er ikke nødvendigvis en fordel med højt proteinindhold, det kommer an på sammensætningen af proteiner og optageligheden af dem hvor meget protein foderet skal indeholde.

Protein indeholder 12 kcal/g.

Fedt

Fedt findes i hele kroppen og er specielt vigtigt i nervesystemet og hjernen. Fedt er opbygget som fedtsyrer og tilføres gennem kosten. Der er essentielle fedtsyrer og non-essentielle fedtsyrer. Et eksempel på essentielle fedtsyrer hos kat er de flerumættede omega 3 og omega 6 fedtsyrer, som er meget vigtige for vedligeholdelse af immunforsvar med mere. Omega findes primært i animalske fødevarer, specielt fede fisk som laks og makrel.

Fedt indeholder ca. dobbelt så meget energi pr. gram som henholdsvis protein og kulhydrat.

For de fleste kæledyr er fedt noget man prøver at undgå mest muligt, da vores kæledyr desværre får samme livsstils-symptomer som os mennesker. Det vil sige overvægt. Men fedt er nødvendigt for katten. Mangel på specielt essentielle fedtsyrer giver kedelig pels, tør hud og hudproblemer i form af betændelser, da huden mister sin naturlige barriere. Får den mere end den behøver vil det udskilles - og en del vil lagres som kropsfedt.

Fedt indeholder 24 kcal/g

Kulhydrater

Hvis man tog en mus og blendede den, ville ca. 50% af energien komme fra fedt og 50% komme fra protein. Men katte er ikke designet til kun at spise mus. Gennem mange generationer har de tilpasset sig til at leve sammen med mennesker og en diæt kun bestående af mus giver sjældent et langt katteliv.

Kulhydrater findes i en lang række fødevarer. Katte kan klare sig stort set uden kulhydrater, men forarbejdede kulhydrater i kompleks form som stivelse kan være en god energikilde for katten. Katten vil ikke kunne optage eksempelvis rå kartofler, men varmebehandlede og forarbejdede planteprodukter som majs, byg og andre kornsorter kan fint indgå i et godt kattefoder. De bibringer energi uden at belaste leveren i omsætningen, giver tekstur og fibre til at vedligeholde fordøjelsen og kan være med til at holde energiniveauet nede i forhold til eksempelvis fedt.

Katten har ikke samme kapacitet i sit system til at optage kulhydrater som eksempelvis hunde og derfor skal katte have relativt mere protein og fedt i deres føde end hunde skal.

Et kattefoder bør ikke indeholde mere end ca. 35% kulhydrat i form af stivelse. Det kan give problemer med at optage føden korrekt,

Kulhydrater indeholder 12 kcal /g

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.