Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

SponsoreretValg af den rigtige kat

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Anskaffelse af et nyt familiemedlem bør altid være velovervejet og gennemtænkt. Beslutningen om at anskaffe en kat eller to skal træffes af familiens medlemmer i fællesskab. Det er vigtigt at alle er indforstået med fornyelsen og at alle tager et medansvar for kattens pleje og fodring.

Hvis katten bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien, bør man som forældre tænke på, at pasning og pleje af katten, altid er de voksnes ansvar. Det er derfor de voksne i familien der skal have tid til at tage sig af katten.

Det er ikke helt den samme beslutningsproces at vælge en kat frem for en hund. Alle katte har ca. den samme slutstørrelse, modsat f.eks. hunde. Desuden er hunde gennem årtier avlet frem med særlig vægt lagt på f.eks. at vogte får samt at hente jægernes bytte. Dette stiller større krav til valg af en specifik race, der passer til familien.

Samtlige verdens katte er udviklet til en ting, nemlig at fange mus. Derudover egner katten sig til at være det perfekte kæle- og familiedyr. Med en kat har man altid selskab og altid en at tale og kæle med. Katten har en naturlig ro, der smitter af på selv de mest urolige sjæle. Det kan være utroligt beroligende og afstressende at have en kat i huset: At sidde med en spindende kat på skødet eller ligge i sin seng og dele hovedpude med en silkeblød og lun pels - mens der brummes blidt lige ind i øret, fortrænger nemt hverdagens stress.

Katten har yderligere andre dyder som skønhed, charme, humor, legesyge og et kærligt sind. Fordelen ved katten er at den er et selvstændigt væsen, der flot klarer at være alene hjemme og så skal den ikke luftes. Valg af kat handler i bund og grund om personlig smag og præferencer.

Skal det være en langhåret eller korthåret kat?

Det er vigtigt at gøre sig klart hvor meget tid du vil bruge og har til rådighed om dagen til din kat. En langhåret kat kræver langt mere pelspleje end en korthåret kat. Langhårskatten bør børstes hver dag, for at pelsen ikke filtre sammen, til stor gene for den. De korthårede katte behøver sjældent at blive børstet, men de fleste katte synes dog, at det er ganske hyggeligt.. Alle katte fælder, men korthårede katte fælder lidt mere end de langhårede. Du må være forberedt på at finde kattehår i både tøj og møbler. Hårene kan fjernes med f.eks. en fugtig klud.

Skal det være en racekat eller en huskat?

Inden man vælger kat er det en god ide at overveje om du "bare" vil have en kælekat, eller om du vil gå på udstilling med din kat. Vil du gerne udstille din kat, skal du vælge en racekat med stambog.

Der findes ca. 35 forskellige racekatte, og de har alle deres helt egen fremtoning og temperament. Fordelen ved at vælge en racekat er, at du har en god retningslinie for temperament, størrelse og udseende. Det har man derimod ikke, når man vælger en huskat. Nogle katteracer er meget aktive og andre er lige det modsatte. Nogle racer er store andre er mindre. Og nogle racer kræver mere pelspleje end andre.

Der er dog ingen regel uden undtagelse, men man kan sige at de langhårede katte ofte har et roligt og mildt temperament, hvorimod de korthårede katte er mere livlige. Det er her vigtigt at tænke på om katten har mulighed for at komme udenfor, og der få stimuleret alle sine "jagt-bytte"-instinkter, eller om katten skal leve inden døre i en lejlighed. Hvis det sidste er tilfældet stiller det nogle større krav til dig, med hensyn til aktivering og stimulation.

En kælekat kan være en hvilken som helst kat. En almindelig huskat er væsentlig billigere end en racekat. Huskattene er ikke forædlede som racekatte, og er generelt mere robuste. Vurdering af temperamentet hos en huskat kan opnås ved at sammenligne dens udseende med racekattene. Har huskatten den samme lidt tunge kropsform som en perser vil den være rolig, men er den mere slank og strømliniet vil den sandsynligvis være en aktiv kat, som har brug for megen stimulation.

Skal det være en han eller hunkat?

Hankatten har generelt et bredere hoved og er kraftigere end hunkatten, der er spinklere i det hele taget. Hvis hankatten ikke bliver kastreret vil den kønsmodne hankat strinte rundt omkring og det lugter meget slemt. En ikke steriliseret hunkat vil støje og tiltrække hankattene, når hun er i løbetid ca. hver 3. uge. Det er en stor fordel at få katten neutraliseret inden kønsmodenhed, og så vil det i det store og hele være uden forskel om det er en hankat eller hunkat, du vælger.

Hvor skal katten købes?

Racekatte køber man hos registrerede opdrættere. En huskat kan købes gennem annoncer i dagspressen eller på et dyreinternat. Racekatte koster ofte flere tusinde kroner, mens huskatte desværre enten gives væk eller sælges meget billigt. Hvis man besøger et sted, hvor man ikke synes kattene bliver behandlet godt eller har ordentlige forhold, skal man ikke købe kat der. Tag et andet sted hen. Det gælder for kattekillinger, at jo bedre præget og socialiseret de er på andre katte, mennesker og børn i deres første 12 leveuger, jo bedre er tilknytningen til mennesker. Derved får du hvad du ønsker, nemlig det perfekte kæledyr.

På dyreinternater kan du også købe voksne katte. Den voksne kat laver ikke helt så mange ulykker, som en lille kattekilling, der er fyldt med masser af spillopper. Du har mulighed for at se den voksne kats temperament og vurdere om den passer ind i familien. På dyreinternaterne er kattene som udgangspunkt sundhedsefterset af en tilknyttet dyrlæge, hvilket giver en ekstra sikkerhed ved købet.

Skal vi vælge flere katte?

Lykken er en kat i huset og to katte er blot dobbelt lykke. Især vil kattene have stor glæde af hinanden, hvis de anskaffes samtidigt. Og du behøver ikke at have dårlig samvittighed, hvis du er væk hele dagen, fordi deres sociale behov dækkes af hinanden. Har du først set og oplevet hvordan kattene leger sammen og hvordan de kan ligge sammenrullet i samme stol, mens alt ånder fred og ro - så er du ikke i tvivl om man altid bør have flere katte sammen.

Du skal kontakte din dyrlæge

Hvis du er i tvivl om valg af den rigtige race, eller hvis du er i tvivl om sygdomsmæssige aspekter inden for den valgte race. Når du har købt katten, er det vigtigt at få den sundhedsefterset og vaccineret ved 12 og ved 16 ugers alderen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.