Sponsoreret
Øremærkning/-tatovering af katte
Ved at have sin kat øremærket, har man som ejer meget større chance for at få katten tilbage, hvis den skulle løbe væk. Det samme er tilfældet ved tilskadekomst (eksempelvis påkørsel). Her er det meget vigtigt, at den undersøgende dyrlæge via øremærket kan identificere katten som en privatejet kat og ikke en herreløs kat. Dyrlægen kan da sætte sig i forbindelse med ejeren og aftale det videre forløb for undersøgelse og behandling, herunder også eventuel operation af katten.
Er katten tilskadekommen i større grad, bliver dyrlægen som regel nødt til at aflive den, hvis altså ikke katten kan identificeres.
Hvis katten er bortløben, og i værste fald død, er det naturligvis vigtigt, at ejeren kan underrettes. Alt dette er meget lettere, hvis katten er øremærket.
Hvordan foregår en øremærkning?
Hårene på en eller begge øreflappers inderside fjernes, hvorefter huden rengøres og desinficeres. Enten anvendes en tatoverings”pen (som til mennesker) eller en særlig øremærketang, der har en række udskiftelige metalspidser som placeres over ørets inderside. Tangen er også forsynet med en afstivende plade til placering på ørets yderside. Tangen klemmes sammen i ca. 20-30 sekunder.
Tangen laver en række små huller i huden på øret. Dette er selvsagt forbundet med smerte for katten, og derfor foregår øremærkningen altid med katten i fuld narkose. Såfremt man foretrækker at foretage mærkningen i begge ører, gentages proceduren i det andet øre.
Efter 20-30 sekunder fjernes tangen, og der indgnides en pastaagtigt sværte i det/de mærkede ører. Denne grønne eller sorte sværte sikrer, at nummeret bliver tydeligt til senere aflæsning. Sværten (der er vandopløselig) tørrer ind, og overskydende sværte falder af i løbet af de næste dage.
Øremærket er sammensat, således at...
- hullerne tilsammen danner 3 bogstaver efterfulgt af tre tal.
- det første bogstav svarer til en årskode. Dette årsbogstav modtager de praktiserende dyrlæger hvert år ved nytårsskiftet gennem Det Danske Katteregister.
- de 2 næste bogstaver identificerer dyreklinikken/-hospitalet, hvor katten er øremærket.
- de 3 tal tildeles fortløbende fra 1. januar
Hvornår skal katten øremærkes?
I princippet kan øremærkningen foretages på ethvert tidspunkt i kattens liv.
Et meget praktisk tidspunkt at få katten øremærket er i dog forbindelse med neutralisation (kastration af hankatten eller sterilisation af hunkatten), hvor katten allerede er i narkose.
Hvordan registreres det, at katten er blevet øremærket?
Efter mærkningen indberetter dyrlægen de relevante data til Katteregisteret. Ejeren modtager efterfølgende information direkte fra registeret med posten.
I Katteregisteret har dyreklinikker mulighed for at lave udvidet søgning på øremærkede katte døgnet rundt på www.katteregister.dk.
I øjeblikket findes der 2 ikke sammenkørte registre til registrering af katte ID. Således findes der også et register, der administreres af Inges Kattehjem www.dansk-katteregister.dk
Derfor er det desværre nogle gange nødvendigt at søge i begge registre for at finde ID-oplysninger på bortkomne katte.
Husk at orientere katteregisteret hvis du flytter eller ændrer telefonnummer. Kun på denne måde kan der hurtigt findes frem til dig som ejer, hvis din kat løber bort.
Andet
I modsætningen til hunde er det ikke lovpligtigt at få sin kat ID-mærket, men, som det fremgår af ovennævnte, er der mange fordele forbundet hermed.
Blandt andet er mærkning et krav for at kunne få katten sygeforsikret.
Chipmærkning af din kat kan være et krav, hvis din kat skal rejse udenlands. Her er det altså ikke nødvendigvis nok, at din kat er øremærket.
Når vi alligevel anbefaler øremærkning er det fordi at personer der måtte finde din kat ikke udefra kan se at din kat er mærket, hvis den ”kun” er chipmærket. Det kan godt lade sig gøre både at have sin kat øre- og chipmærket.