Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her

Sponsoreret

Ileus

Hvad er ileus?

Der er her tale om en sygdom, hvor tarmene står stille og den almindelige tarmbevægelse – peristaltikken - er helt eller næsten ophørt. Det er en livstruende sygdom, hvor hurtig indgriben kan være nødvendig for at redde kaninens liv. Da kaniner er byttedyr, skjuler de tegn på sygdom, indtil de er alvorligt syge. Det kan derfor for et utrænet øje eller en travl ejer være svært at opdage andet end at kaninen måske er lidt stille og ikke særligt sulten, så en del af disse kaniner er desværre uden for rækkevidde, når de først kommer til dyrlæge.

Hvad er symptomerne på ileus?

 • Kaninen har nedsat eller ophørt ædelyst
 • Der er ganske få eller ingen afføringskugler
 • Den er nedstemt og gemmer sig måske
 • Bugen kan virke opspilet
 • Kaninen skærer måske tænder som tegn på smerte

Tarmsystemet hos kaniner er meget kompliceret og er designet til at forarbejde store mængder fiberrigt foder. Når passagen af foderet går i stå, vil der opstå ophobning af foder og gæring i mavesækken og i de store tarmafsnit bagerst. Der vil ske henfald af de gavnlige tarmbakterier og opformering af en mængde af de skadelige. Disse vil danne toxiner og kaninen vil blive forgiftet, kold og dehydreret.

Hvad skyldes ileus?

Kaniner er meget sensitive dyr. De har en sart mave- og tarmfysiologi, som ikke tåler ubalance særlig godt, og som skal holdes i gang ved, at kaninen kontinuerligt æder godt og fiberrigt. Sygdom af næsten enhver slags, hvis den er smertefuld eller ubehagelig nok, kan imidlertid give nedsat eller ingen ædelyst og dermed være den udløsende faktor.

Ileus er et symptom på en underliggende årsag og det er altid en alvorlig og potentielt livstruende tilstand. Selv lette tilfælde kan udvikle sig fatalt, hvis der ikke tages hånd om problemet, så snart det opstår.

Ileus er et symptom på en underliggende årsag, og det er altid en alvorlig og potentiel livstruende tilstand. Selv lette tilfælde kan udvikle sig fatalt, hvis der ikke tages hånd om problemet, så snart det opstår.

Årsagerne til ileus kan være mange og har hyppigt stået på i længere tid. Det, vi oftest finder som årsager, er:

 • Forkert fodring: for lidt fiber i kosten, for rigelig tildeling af kraftfoder, pludselige foderskift mm. Læs mere her.
 • Tandproblemer:  er desværre ret udbredte og skyldes igen forkert fodring. Der kan forekomme fejlstillinger og tandbylder. Læs mere her.     
 • Manglende motion: et stillesiddende liv øger risikoen for overvægt, som gør det vanskeligt for kaninen at nå om til sin bagende, hvorfra den skal optage de specielle bløde gødningsknolde, caecotropherne. Disse er afgørende for en normal tarmfunktion. Desuden vil en kanin, der bevæger sig for lidt, med tiden kunne udvikle smertevoldende slidgigt, især i rygsøjlen og tryklæsioner på bagpoterne. Se her, hvordan man kan øge mulighederne for øget motion.   
 • Stress: som følge af udefrakommende påvirkninger, for eksempel en ny partner, flytning, håndværkere eller rovdyr.
 • Tumores: f.eks.cancer i livmoderen hos ikke-neutraliserede midaldrende hunkaniner.
 • Andre årsager: blærebetændelse, øregangsbetændelse, narkose og operation, uhensigtsmæssig brug af antibiotika, indtagelse af store mængder hår i fældeperioder, m.m.

Hvordan behandles ileus?

Har man en kanin, der er gået fra kosten, er det meget vigtigt, at man kontakter sin dyrlæge allerede samme dag og fortæller, hvad man har observeret. Er der stadig lidt appetit og kommer der stadig afføring, kan dyrlægen evt. foreslå et specielt kosttilskud (Oxbow Critical Care), der er specielt designet til at understøtte en mavetarmkanal, der er ude af balance. for Hvis kaninen ikke går i gang med at æde inden for maks. fire-seks timer, skal den indlægges på klinikken til intensiv behandling.

Der vil blive igangsat en målrettet smertebehandling og kaninen lægges på drop for at stabilisere dens kredsløb. Er den kold, bliver den lagt på en varmepude og der vil blive givet forskellige lægemidler til at hjælpe på tarmens bevægelighed.

Der vil også blive foretaget røntgen undersøgelse, så dyrlægen kan vurdere, hvor i systemet, der er ophobning af luft eller pakning af foder. Det kan også være aktuelt med en blodprøve.

Hvis kaninen ikke er for langt ude, når behandlingen starter, er der gode chancer for, at den retter sig. Men herefter følger den meget vigtige efterbehandling, der skal foretages af ejeren derhjemme. Der er tale om ”tvangsfodring” med Oxbow Critical Care, smertebehandling, medicin for tarmen mm. Samtidig skal der holdes nøje øje med fremskridt i form af øget ædelyst og afsættelse af afføring.

Hvordan kan man forebygge ileus?

Når den akutte situation forhåbentlig er vel overstået, er det vigtigt at finde den eller de underliggende årsager til ileus.

Fodringen bør gennemgås kritisk og det kan anbefales, at kaninens lille ration af foderpiller fordeles over to gange, morgen og aften. På den måde får ejeren lejlighed til to gange i døgnet at konstatere om kaninens appetit er, som den skal være og får derved mulighed for at gribe hurtigere ind, end hvis der blot fodres en gang i døgnet.

Kaniner med tandproblemer bør have en fast rutine med tandbehandlinger i narkose og jævnlige kontroller for at mindske risikoen for, at tænderne forårsager ileus.

Stress kan være svær at forudse, men man må prøve at tænke forud og skåne kaninen mest muligt.

Er der erfaring for problemer, når der er fældeperioder, kan det hjælpe at kæmme/børste kaninen og sørge for godt med fibre i form af godt hø, græs og gerne et fiberholdigt kosttilskud. Disse tiltag vil hjælpe indtaget hår med nemmere at passere gennem mavetarmkanalen.

Andre mulige årsager til ileus må håndteres alt efter deres karakter.

Generelt må man tilstræbe, at kaninen lever mest muligt i overensstemmelse med sine behov som planteæder, byttedyr og socialt væsen. Læs mere her.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.