Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her

SponsoreretMyxomatose / kaninpest

Hvad er myxomatose?

Denne meget smitsomme sygdom, der også kaldes kaninpest, forårsages af et virus og kan angribe både tamme og vilde kaniner. Dødeligheden er meget høj inden for de første par døgn, og der findes ingen behandling. De kaniner, der overlever sygdommens akutte fase, vil ofte dø inden for 1-2 uger af diverse følgesygdomme.

Hvad er symptomerne på myxomatose?

Ca 3-5 dage efter smitten vil der opstå markante hævelser omkring øjnene, som vil brede sig til næse, ører og læber og til sidst hele hovedet. Der vil komme flåd fra næsen og opstå vejrtrækningsbesvær. Hævelserne omkring øjnene kan blive så voldsomme, at kaninen ikke kan se ud, og der vil komme flåd fra næsen. Da kaniner kun kan trække vejret gennem næsen, er der risiko for kvælning.
Der vil endvidere opstå hævelser omkring endetarm og kønsåbning, hvorfra der også vil være flåd. Kaninen ophører med at spise og drikke og har det så dårligt, at man ofte vil vælge af lade den aflive for at spare den for en langtrukken og pinefuld død, velvidende at behandling er udsigtsløs.

Hvordan smitter myxomatose virus?

Smitten kan ske ved direkte kontakt med sekreter fra smittede kaniner, men også via tøj, bure, foder, vand- og madskåle mm. Der kan også ske smitte via stikkende insekter som myg, lopper, pelsmider og stikfluer, derfor kan indendørs kaniner også være i risiko. Meget tyder på, at smitten følger trækfuglenes ruter, og udbrud ses især om efteråret.

Hvordan stilles diagnosen?

Symptomerne er så karakteristiske, at det som regel ikke volder vanskeligheder at fastslå, at det drejer sig om kaninpest.
Myxomatose er ligesom kaningulsot en anmeldepligtig sygdom, hvilket betyder at den dyrlæge, der får mistanken, har pligt til at melde den til den lokale veterinærmyndighed under Fødevarestyrelsen. Denne tager herefter stilling til evt. obduktion og laboratorieundersøgelse. Myndighederne holder et vågent øje med udbredelsen.

Hvad er risikoen for, at min kanin får kaninpest?

Risikoen er ikke særligt stor for kaniner, der holdes isoleret, men da udbrud kan opstå sporadisk over hele landet, bør man alligevel være opmærksom. Kaniner, der deltager i kaninhop, dyrskuer, udstillinger o.l. har øget risiko for smitte, og især om efteråret bør man undgå sammenblanding af kaniner.

Vaccination

Den eneste reelle forebyggelse opnås ved vaccination. Der kan være enkelte bivirkninger ved vaccination, men de er små sammenlignet med myxomatose.

Læs evt. mere om myxomatose/kaninpest på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.