Sponsoreret
Vaccination af kaniner
Latinsk navn: Vaccinatio cuniculorum
Man skulle et godt stykke op i det 21. århundrede, inden det blev muligt i Danmark at vaccinere kaniner mod de to dødelige sygdomme kaningulsot, Viral Haemorrhagic Disease (VHD), og kaninpest, myxomatose.
Der er i resten af verden meget store økonomiske interesser bundet op på kaninhold til produktion af kød og pels, og da især VHD spredte sig voldsomt fra et kontinent til et andet og forårsagede massiv dødelighed, blev der forsket intensivt i vaccineproduktion. Mange steder har man den udfordring, at virus er latent til stede blandt de vilde kaniner.
I Danmark produceres der nu ikke mere ret mange slagtekaniner, og kaninholdet har ændret karakter til nu mest at bestå af kælekaniner hjemme hos de enkelte familier, men nu har vi så fordelen af at kunne beskytte disse med vaccination mod de to dødelige sygdomme, der også findes her hos os.
Ved vaccinationen kan der forekomme en let temperaturstigning i det første døgn efter indsprøjtningen, og en sjælden gang kan der dannes en lille knude (mindre end 3 mm). Der findes flere forskellige vacciner, der beskytter mod kaningulsot og/eller kaninpest. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at sammensætte et vaccinationsprogram.
Vaccination mod kaningulsot og kaninpest
Der findes som sagt flere forskellige vacciner på markedet, der beskytter mod disse to dødelige sygdomme. Flere ting kan spille ind, såsom smittetrykket i området, moderkaninens beskyttelse af ungerne gennem mælken osv. Det vil derfor være op til dyrlægen at vælge den rigtige vaccine til din kanin.
Fælles for alle vaccinerne er, at vaccinationen skal gentages en gang om året. Det vil være naturligt at gøre det i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse.