Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her

SponsoreretPlads og bevægelse

Kaniner har brug for plads og bevægelse

Af Maria Gullestrup.

I naturen

I naturen lever kaniner i grupper i huler under jorden og bevæger sig i skumringen omkring i deres område for at spise eller finde en mage. De hopper stille rundt og undersøger omgivelserne, de springer i luften og laver sjove bukkespring, de hopper op på noget og ned fra noget, de står på bagben og de kan hurtigt flygte i ly i deres huler, når de føler sig truet.

Bevægelse er en del af deres liv og med til at holde dem beskæftiget og skaber en sund kanin med et veludviklet muskulatur og stærke knogler.

I fangenskab

En del familie- og kælekaniner bor i større eller mindre bure med begrænset mulighed for bevægelse. Burene kan være så små, at de ikke kan ligge udstrakt, stå på bagben eller hoppe. Burene forhindre dem i at udføre en stor del af den adfærd, der er naturlig for dem at udføre. Deres bevægelsesmønster bliver ensformig.

Kaniner, der er forhindret i at udføre normal kaninadfærd på grund af for små bure kan udvise stereotyp adfærd som at bide i tremmerne, forsøge at grave i burets hjørne, hoppen frem og tilbage i buret, vaske sig overdrevent meget eller sidde passivt hen.

Hvad skal du være opmærksom på

Der er forskellige måder, man selv kan forbedre vilkårene for sine kaniner på og give dem mere plads og mulighed for at bevæge sig.

Du kan sørge for, at kaninen har et bur, der minimum er så stort, at den kan ligge udstrakt, stå på bagben og hoppe rundt. Men det er på ingen måder tilstrækkeligt. Den vil stadig ikke kunne bevæge sig tilstrækkeligt. Hvis kaninen bor i et bur, skal den meget gerne have en løbegård, som den kan komme ud i, eller have mulighed for at blive luftet i snor. Prøv evt. at træne kaninhop. Det vil mange kaniner sætte pris på, og det er en glimrende måde at sikre gode og stærke muskler og knogler.

Der er også nogle, der lader en eller flere kaniner bo i et legehus. Det er en glimrende bolig for kaniner, som ud over plads giver god mulighed for at give kaninen berigelse (ting af beskæftige sig med) i form af kasser, rør m.m.

Nogle holder også flere kaniner sammen i en meget stor løbegård med et åbent bur, der giver dem mulighed for at søge ly. Vær opmærksom på at sikre løbegården mod rovdyr og mod, at kaninen selv kan komme ud.

En del mennesker har kaniner inden døre, nogle i bur, men der er også mange, der giver kaninerne mulighed for at hoppe rundt i huset. Det giver kaninerne god mulighed for at bevæge sig og stimulerer dem med nye ting, de kan undersøge og beskæftige sig med.

Opholder kaninen sig i kortere tid i mindre bure eks i forbindelse med feriepasning kan den stimuleres til bevægelse ved at have kasser og/eller hylder at hoppe op og ned af eller en gravekasse, den kan grave i.

Hvad du end vælger, er det vigtigt at tænke på, hvordan kaninen får mulighed for at bevæge sig, udføre den adfærd, den naturligt ville gøre, så du får en sund, rask og glad kanin.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.