Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her

Sponsoreret

Racer

Af Maria Gullestrup.

Der findes mange forskellige kaninracer at vælge mellem, når man overvejer at anskaffe sig en kanin. I Danmark er det Danmarks Kaninavlerforening, sammen med avlerforeninger i de andre nordiske lande, der godkender kaninracer. Kaninracer inddeles typisk i 6 grupper, nemlig: dværgracer, små racer, mellemstore racer, racer med afvigende hårstruktur, store racer og kæmperacer. Hver af disse grupper består af flere racer.

Dværgracer

Gruppen består bl.a. af racerne Hermelin, Dværgvædder og Løvehoveder. Det er racer, som mange vælger som kælekaniner, fordi racerne er små og lette at håndtere. Kaniner i denne gruppe kaldes ofte dværgkaniner. Man ser til tider kaniner sat til salg med overskriften ”dværgkanin”. Disse kaniner er typisk blandinger af de forskellige dværgracer. En dværgkanin er nemlig ikke en egentlig race.

Små racer

Denne gruppe består af mere end 20 forskellige racer, mange af dem karakteriseret ved deres farve eller om de har pletter. Nogle af racerne har pletter, eksempelvis Russer, Hollænder og Engelsk Schecke. Andre af racerne findes i en stor og en lille udgave, eksempelvis Lille Sølv, Lille Havanna, Lille Chinchilla og Lille Egern.

Mellemstore racer

Gruppen af mellemstore racer består af 13 forskellige racer. De tæller bl.a. racerne Belgisk Hare og Hvid Land. Belgisk Hare har intet med en hare at gøre, men har fået sit navn på grund af dens lighed med en hare. Det er en slank og elegant race, oprindelig i samme farvenuance som en hare.

Hvid Land er den danske nationalrace, og som navnet antyder en hvid kanin. Det er oprindelig en slagterace, som mange ældre mennesker med rod på landet vil huske fra deres barndom. I dag ser man stadig flere af dem, i takt med at det bliver mere populært at producere sit eget kød.

Racer med afvigende hårstruktur

Denne gruppe tæller racer med ualmindelig pels. Den indbefatter korthårsracerne Rex og Lille Rex. Rex’en anvendes som pelskanin på grund af sin korte, tætte og bløde pels. Lille Rex’en er avlet ned i størrelse fra den større Rexkanin, og der er avlet meget på dens temperament for at gøre den til en velegnet kælekanin. Den bliver på størrelse med en dværgkanin. Gruppen indbefatter også den langhårede Angorakanin, hvis uld kan bruges som garn, samt Satinkaninen med en meget flot skinnende pels.

Store Racer

Gruppen af store racer består af 16 racer. Flere af disse racer anvendes som slagte- og spisekaniner. Det gælder bl.a. Californian, New Zealand White og Red. Gruppen tæller også den større udgave af nogle racer fra gruppen små kaniner, herunder: Stor Sølv, Stor Havanna og Stor Chinchilla.

Kæmperacer

Gruppen af kæmperacer består kun af 3 racer, nemlig Belgisk Kæmpe, Tysk Kæmpe Schecke og Fransk Vædder. Disse racer kan veje op i nærheden af 10 kg.

Flere dyrlæger anbefaler, at man til helt små børn anskaffer sig en stor kanin, som børnene ikke så let kan bære rundt med. Dels anses racerne for rolige, dels mindskes risikoen for skader på kaninen.

Læs mere om børn og kaniner her.