

Vores gamle hund knurrer ad os
Vi står i en situation, hvor vi ikke ved, hvad der er det rigtige at gøre. Vores gamle ruhårede gravhund er blevet meget aggressiv forstået på den måde, at den knurrer ad f.eks. min mand, når han kommer i stuen, hvor hunden og jeg er. Den vogter i det hele taget meget aggressivt over os.
Men hvad værre er så har den to gange bidt mig. Den ene gang når jeg har forsøgt at tage den op for at se, om der var noget og sidst i år, da jeg ville tage dens sele af efter en gåtur med min mand, som ikke kunne få lov at tage selen af den.
For et par uger siden var vi til dyrlæge med hunden, da den havde maveproblemer, og den fik en antibiotikakur og kom på skånekost. I sommer havde den en revne på hornhinden, hvor vi havde store problemer med at få dryppet dens øjne.
Min mand og jeg er uenige/i tvivl om, hvad vi skal gøre. Han truer/råber ad den og siger, at den bare ’skal have en over nakken’, men det bliver det jo ikke bedre af. Jeg mener snarere, at det er, fordi den er stresset, men ved på den anden side heller ikke, hvad vi skal gøre. Aflivning er jo et meget stort skridt, som er meget svært at tage.
Vil blive glad for et svar/råd snarest.
Venlig hilsen Anne
Kære Anne,
Der er aldrig en facitliste for, hvorfor en hund udviser aggressiv adfærd. Og derfor er det ikke altid nemt at finde årsagen. Men dejligt at du kontakter os, og jeg vil selvfølgelig gøre mit bedste for at rådgive dig.
De fleste hunde knurrer og/eller laver udfald, hvis de er utrygge. Det får ofte "noget" til at forsvinde og holde afstand fra dem. Så strategien virker ofte. Og når det er sagt, er det også vigtigt, at vi lytter til vores hunde og respekterer, at de ønsker afstand. Men det er selvfølgelig vigtigt at finde ud af årsagen, så vi kan hjælpe bedst muligt.
Hvis situationerne opstår i nærheden af dig og din mand, og de ret "pludseligt" er opstået, kan jeg mistænke, at jeres hund har smerter. I gør tingene i en god mening, men han har måske oplevet, at det har gjort ondt, når I har været i nærheden. Og derfor hans adfærd er rettet mod jer i specifikke situationer.
Jeg vil helt klart anbefale en dyrlægeundersøgelse - gerne hos en dyrlæge som måske er kiropraktor eller i hvert fald har stor erfaring med smerter. Det kan nogle gange være svært at finde frem til årsagen, men er rigtig vigtigt pga. den adfærd, han udviser, for selvfølgelig at kunne hjælpe jeres hund bedst muligt.
Jeg ønsker jer det bedste og håber hurtigst muligt at I får ham udredt.
Venligst
Karina de Fries
Eksamineret Hundeinstruktør og Adfærdsrådgiver
Autoriseret veterinærsygeplejerske