Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Min kat klør sig men har ikke lopper?

Jeg har en kat med kløe især ved halen og der er kommet lidt sårskorpe. Hun har ikke lopper men en ven har sagt det evt. kan være mider og man skulle kunne få et middel/en salve i håndkøb?

Hun er meget følsom. For et par år siden gav jeg hende et halsbånd mod lopper og tæger, og over nat mistede hun alt pelsen rundt om halsen. Hun får også sår hvis hun bliver bidt af en tæge, hvor imod min hankat blot får en meget lille “bule”.

Hvilket middel mod tæger er det mest skånsomme? Virker det også mod mider? Er der foder der kan hjælpe til forebyggelse af/afhjælpe kløen?

Venlig hilsen
Katja

Svar fra Netdyredoktor

Kære Katja

Selv om du ikke mener, din kat har lopper, er der alligevel en vis sandsynlighed for, at hun er en af dem, der reagerer ekstra kraftigt på loppespyt. Det skønner jeg ud fra, du nævner, at hun har sår ved haleroden. Prøv at læse denne artikel: Loppeallergi hos kat

Læg især mærke til dette afsnit:
”Selv om man ikke finder hverken lopper eller ekskrementer, kan man ikke udelukke loppeallergi. Der skal nogen gange ikke mere end et bid fra en enkelt loppe til for at udløse kløen og det er ikke sikkert, at man finder denne ene loppe.
Der kan også være andre årsager til allergier hos katte, men lopperne er langt den hyppigste og enhver kat, der kløer sig, bør være dækket ind med et egnet loppemiddel.”

I mine mange år som dyrlæge har jeg aldrig turde lægge hovedet på blokken og sige, at der ingen lopper var, selv om jeg ikke kunne finde dem.
De spot-on midler, der nævnes i artiklen, beskytter mod rigtig mange af de parasitter (lopper, flåter, mider, lus m.fl.), der kan findes i pelsen hos katte. Din bekendt har med mider muligvis ment rovmider. De vil også dø, hvis katten bliver behandlet med disse dråber. (Man må ikke putte salve på en kat, det vil den hade og slikke det af straks).

Midlerne kan du købe hos forhandlere af såkaldt V-mærkede produkter dvs. dyrlæger, apoteker, Matas m.fl. Jeg vil anbefale, at du opsøger en dyreklinik, da du her vil få rådgivning af faguddannet personale, der ved en masse om dyr. Find evt. en her: www.netdyredoktor.dk/find-dyrlaege/ Nogle af de nyere midler er iflg. lovgivningen stadig pålagt et receptgebyr. Tag en snak med din dyrlæge - en følsom kat som din kan muligvis have behov for beskyttelse hele tiden.

Med hensyn til foder har forskning vist, at især indholdet af umættede fedtsyrer, omega 3 og 6 har stor betydning for hudens evne til at forsvare sig mod påvirkninger udefra. Disse fedtsyrer findes især i fede fisk og der er lavet en del foder og kosttilskud, der indeholder disse. Som alt, hvad der kommer indefra vil der gå noget tid, inden man ser en effekt, men udover nedsat kløe vil man i tilgift også opleve en blød og glansfuld pels.

Held og lykke med at få bragt din kat på ret kurs igen!

Med venlig hilsen

Kirsten Boeck
Dyrlæge, Netdyredoktor

MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde

399,00 kr
Køb her
Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

170,00 kr
Køb her
O'Tom flåttang, stor og lille

Effektivt brækjern til at fjerne flåter

69,00 kr
Køb her
Frontline Combo til kat og ilder, 3 stk.

Behandling af lopper, lus og flåter

199,00 kr
Køb her
Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her