Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

Sponsoreret

Influenza

Latinsk navn: Influenza equorum

Af dyrlæge Tine Mangart Søland.

Hvad er influenza hos heste?

Influenza er en mild virusinfektion i de øverste luftveje. Normalt er sygdomsforløbet moderat og overstået på ca. 3 uger. Sygdommen kan dog forværres, hvis der støder en bakteriel infektion til, idet dette forlænger sygdomsforløbet.

Influenza omtales også som smitsom hestehoste, og ligner meget sygdomsforløbet ved andre luftvejsinfektioner, hvor årsagen også er virus, f.eks. herpesvirus og EVA virus.

Hvad er symptomerne på influenza?

  • Tør, rungende hoste, som er det mest dominerende symptom
  • Feber, 39-41 grader
  • Let nedstemthed
  • Nedsat ædelyst
  • Næseflåd, der er klart og tyndt
  • Flåd fra øjnene
  • Muskel- og ledsmerter, der kan give en ømmende gang
  • Hævede ben pga. væskeansamlinger, ødem

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

For at stille diagnosen helt præcist, skal man påvise orthomyxovirus hos hesten, eller bestemme en antistoftiter på influenzavirus i blodet. Dette gøres ved at tage en næsesvaber-prøve og/eller en blodprøve. Indtil prøvesvaret foreligger stiller dyrlægen derfor en foreløbig diagnose udfra den meget udbredte tørre hoste og det milde forløb.

Hvordan behandles influenza?

Behandlingen er symptomatisk, da der ikke findes medicin til bekæmpelse af virus.

Hvis hesten er nedstemt og ingen ædelyst har, kan der gives medicin, som fjerner ubehaget.

Hvis hesten har feber i længere tid, mere end 5 dage og næseflåddet bliver gult, behandles også med antibiotika, da der her er sandsynlighed for at der er kommet en tilstødende bakteriel infektion.

Hesten bliver ofte bedre i løbet af 2-6 dage, men skal have ro, det vil sige at den skal være arbejdsfri i 3-4 uger efter at symptomerne er ophørt.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har influenza?

Fremtiden er god.

Heste, der har et mildt sygdomsforløb i forbindelse med influenza, er klar igen efter 3-4 uger.

Det er meget vigtigt, at hesten er arbejdsfri til den er rask. Heste som kommer for tidligt i arbejde efter en influenzainfektion har højere risiko for udvikling af COPD. Efter influenza-epidemier er der set et stigende antal COPD- tilfælde.

Heste dør ikke af influenza.

Hvorfor får heste influenza?

Heste får influenza, fordi de smittes med orthomyxovirus. De smittes ved at indånde virus, der så i løbet af 1-3 dage spredes i respirationsvejene og videre rundt i kroppen.

Hvad er risikoen for, at din hest får influenza?

Risikoen er forholdsvis stor, især hvis din hest er opstaldet med flere andre heste eller i øvrigt kommer i kontakt med andre heste. Lidelsen er karakteriseret ved en meget kort inkubationstid, hvilket vil medføre en eksplosiv smittespredning i staldområdet, hvis hestene ikke i forvejen er vaccinerede. Influenza er meget smitsomt og findes i hestebestanden i Danmark i perioder. Selvom risikoen for at få influenza er stor, så kommer de fleste heste sig helt efter et influenza-tilfælde.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får influenza?

Man kan ikke isolere sig ud af problemet. Den eneste effektive forebyggelse er vaccination. Det er vigtigt, at hoppen vaccineres 1-2 måneder før folingen både mod influenza og stivkrampe. Således er hoppens antistofniveau højt på selve folingstidspunktet. Dette giver den bedste beskyttelse af føllet. De maternelle antistoffer bevarer deres virkning i 5-6 måneder. Føllet begynder opbygningen af sit immunapparat gradvist efter fødsel, men de maternelle antistoffer er opbrugt efter 6 mdr. Hvis føllet herefter ikke vaccineres, er der ikke beskyttelse mod en infektion med de pågældende virus.

Brugen af de traditionelle vacciner, bevirker forudsætter at indholdet af de maternelle antistoffer skal være væk på vaccinationstidspunktet. Derfor vaccineres føllet første gang i 6. måned.

Føl vaccineres altid med 2 vacciner med 1-2 måneders mellemrum. Dette kaldes en basisvaccination.