Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her

Sponsoreret



Børn og heste

Af dyrlæge Tine Mangart Søland.

Nybegyndere udvikler glæde og respekt

Det vigtigste ved at være rytter, er at man får nogle gode oplevelser sammen med hesten. Det skal få glæden frem hos både rytter og hest. Derfor handler ridning i høj grad om at lære at "læse" hesten, og derfor skal børn som regel være 7- 8 år inden de starter. Der vil selvfølgelig altid være nogle som kan starte når de er 6 år, eller nogle som hellere vil vente til de er ældre. Det handler om at man er parat. Parat til at modtage instrukser og kollektive beskeder, og parat til at udfordre sig selv sammen med hesten. Glæden ved ridning udvikles i takt med at man lærer de grundlæggende ridefærdigheder. En god rytter skal besidde mod, styrke og vilje, men for de flestes vedkommende vokser disse karaktertræk frem, i takt med at interessen for heste vokser. Ridning rummer derudover mange andre færdigheder: koordination, balance og evnen til at lytte. Lytte til hestens signaler og til ridelæreren.

Hvilke egenskaber skal børnehesten have?

En børnehest skal have mange egenskaber. Det altoverskyggende er et godt sind. Hesten skal være glad, villig og stabil. Den må ikke lave "numre".

Næstvigtigst er at børneheste skal have gode gangarter, så børnene kan mærke de forskellige gangarter, og lære at komme ind i rytmen. Børneheste må heller ikke være dovne eller stædige, da børn sjældent kan sparke dem i gang. I længden bliver det nemlig kedeligt, hvis ridetimen bærer mere præg af en passiv trækketur end en selvstændig ridetur. Så forsvinder glæden.

Heste som anvendes til børn, skal selvfølgelig også være samarbejdsvillige. En god hest, vil prøve at forstå hvad den lette rytter mener. Prøve at forstå signalerne, også selvom de måske ikke er helt korrekte i starten. Det er disse vigtige egenskaber hos hesten, som er med til at opbygge hele forholdet mellem rytter og hest.

Den første hest

For de børn, som virkelig får hestene ind under huden, er drømmen om egen hest uslukkelig. Her skal forældrene lytte til den rådgivning de får. Man skal have tillid til den person som sælger hesten.  Mange heste er gennem tiden blevet indkøbt, fordi forældrene - forståeligt nok - på forhånd har afsat et beløb til indkøb af hest. Det betyder, at prisen alene afgør hvilken hest man køber. Er hesten billig, kan man næsten altid regne med at der er noget galt med den. Ofte er det sindet, som ikke lever op til de ovenfor skitserede krav. Forældre bør i stigende grad fokusere på hestens kvalitet, frem for prisen. Købsprisen er nemlig den mindste investering på lang sigt. De løbende omkostninger til opstaldning, foder, beslagsmed og dyrlæge overstiger langt købsprisen, når hesten har været i familiens eje et stykke tid. Og man kan ligeså godt indse, at er hesten først indkøbt - er den meget  svær at skille sig af med igen, fordi der knyttes meget stærke følelser og bånd til den - også selvom den er vanskelig.

Forskel på drenge og piger

Ikke alle har et naturtalent for at ride. Men stort set alle, både drenge og piger, vil kunne udvikle et talent for ridning. De basale rytterkrav kommer oftest helt af sig selv, i takt med at interessen for hestene stiger. For at få flere drenge til at interessere sig for heste, må man først slå fast, at der er forskel på drenges og pigers forhold til heste. Der hvor mange 10-15 årige piger, stimulerer deres yngelplejeinstinkt og kan strigle og kysse hesten i timevis, vil drengene hellere have noget action. De vil have det sjovt, og det skal stimulere deres handlekraft. Derfor er det vigtigt med rideture i naturen, som går gennem varieret terræn. Drengene elsker galop og spring, og synes det er mindre sjovt at ride rundt i et ridehus. Det er nok en kendsgerning, at alt for mange drenge er forsvundet ud af hesteverdenen, fordi man ikke har været tilstrækkelig opmærksom på at skabe nogle rammer for dem, som kunne opretholde deres motivation.

Krav til forældre

Der følger unægtelig et stort ansvar med, (- også økonomisk) når man anskaffer sig en hest i familien. Inden handlen afsluttes, skal hesten handelsundersøges af en dyrlæge. Dyrlægen tager ikke stilling til om det er den rigtige hest til den rigtige rytter, men fokuserer på sygdomme, som kan have betydning for hestens holdbarhed. De fleste ejere vælger at lade handelsundersøgelsen danne baggrund for, at tegne en kombineret livs- og sygdomsforsikring, som sikrer at uforudsete dyrlægeregninger ikke løber familien af hænde.

Et af de øvrige vigtige krav til forældrene, er at de er nærværende og følger med i barnets og hestens udvikling. Derudover ansporer det som regel børnene til at ride, hvis hesten opstaldes i nogle rammer. Det bedste man kan gøre, er at forhøre sig i lokalområdet. Gode opstaldningssteder fokuserer på hestens trivsel. Der skal være ordentlige opstaldningsformer som bokse eller løsdrift og hesten skal fodres med kvalitetsfoder.

De fleste børn og unge har brug for at der i kølvandet på hesten, er et rigt socialt liv med fælles rideture, kurser og rytterfester. Når vi som forældre vælger at have hesten hjemme, skal vi derfor forsøge at skabe disse oplevelser, ved f.eks. at være medlem af små lokale rideklubber.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

  • Du vil have rådgivning om at anskaffe hest til dine børn
  • Du skal have handelsundersøgt en hest
  • Du skal have vejledning vedr. forsikring af din hest
  • Du skal have vejledning om vaccination og ormebehandling
  • Du skal have den chipmærket, således at hesten ikke kan slagtes, og du ikke behøver at indberette foder