Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her

Sponsoreret



Tåreflåd

Af dyrlæge Lars Juul.

Hvad er tåreflåd hos heste?

Tåreflåd er tårer som løber ned af hestens kinder. Heste må generelt aldrig have tåreflåd . Hvis din hest har det, kan det være et symptom på flere ting. Alt afhængig af, hvad der er årsagen til din hests tåreflåd, er der forskellige forløb og behandlingsmuligheder.

Hvorfor får heste tåreflåd?

Der kan være mange årsager til tåreflåd hos heste, og det er derfor vigtigt at få det undersøgt. Ubehandlet vil flere af de nedenstående tilstande kunne føre til blindhed.

  • Ridser eller sår på hornhinden.
  • Infektion/irritation af slimhinden i øjet.
  • Tilstoppet tårekanal i næsen
  • Smerter i selve øjeæblet (uveitis)
  • Sommersår (Habronema-larver) ved øjet
  • Tumor/knude

Der er forskel på tårer

Først og fremmest er det vigtigt at vurdere om tårerne skyldes smerter i selve øjeæblet dvs uveitis. Denne tilstand er nemlig yderst alvorlig og kan gøre hesten blind på øjet, hvis ikke korrekt og hurtig terapi sættes i gang straks.

Uveitis kræver en hurtig indsats og langvarig terapi, hvis din hest skal bevare synet.

Øjenslimhindernes farve og fugtighed samt tåreflåddets type vurderes. Ofte bliver tåreflåddet mere tyktflydende og gulligt af betændelse.

Forhistorien er vigtig for vurderingen

Din dyrlæge vil spørge dig om, hvornår det er startet og om hvordan du tror det er opstået.

  • Er det sket på folden?
  • Under transport af hesten?
  • Under eller efter en ridetur i skoven?
  • Er det mest udtalt om sommeren?
  • Har du forsøgt at behandle det med kamillete eller eventuelt rester af gammelt øjensalve? Vær ærlig og fortæl, hvis du har. Det vil betyde noget for dyrlægens vurdering af  infektionen i øjet og for at den korrekte behandling kan iværksættes.

Hvordan behandles tåreflåd?

Din dyrlæge undersøger øjet, øjenslimhinderne og øjenlågene grundigt. Dette kræver som regel at din hest får en beroligende indsprøjtning og står i rolige omgivelser. Det er nemmest at vurdere øjnene hvis de står i mørke omgivelser.

Ofte laver din dyrlæge en flourescein-test, hvor øjeæblet farves med et grønt farvestof. Man kan på denne måde afsløre akutte skader på hornhindens overflade. Normalt vil det overskydende farvestof  løbe ud af næsen, som et tegn på at der er fri passage i tårekanalerne.

Ved betændelse vil din dyrlæge vurdere om der skal udtages en svaber/podepind fra din hests hornhinde for at fremdyrke og typebestemme bakterier. Dette betyder nemlig noget for den videre behandling.

Næsens tårekanaler kan  skylles igennem med fysiologisk saltvand, hvis der er mistanke om tilstoppede tårekanaler. Dette gøres via de to små åbninger til tårekanalen, der ses lige indenfor i næseborene. Hesten lokalbedøves med lidokainsalve i næseborene lige inden og får oftest også lagt en brems på næsen.

Er der nedsat gennemløb af den normale tårevæske-produktion gennem tårekanalerne kan det skyldes infektion eller betændelse i tårekanalsystemet, tumordannelser (knuder), svær bihulebetændelse i næsen m.m. Dermed løber tårevæsken i stedet ned ad kinderne på hesten.

Når dyrlægen er færdig med at vurdere det ydre øje, udføres en ophthalmologisk undersøgelse (dvs en undersøgelse af øjet med forstørrelsesglas og lyskilde), hvor hornhinden, forreste øjenkammer, regnbuehinden, linsen  samt de dybere liggende strukturer vurderes.

Anden viden om tåreflåd

Svampeinfektion i hornhinden, kan ses som et hornhindesår der ikke vil hele op - trods behandling med øjensalver. Det betyder at der er konstant grålighed/uklarhed i hornhinden.

Det kan opstå efter langvarig behandling af hornhindesår, hvor der ikke sker komplet opheling og hvor der er anvendt både antibiotika og binyrebarkhormon i øjenbehandlingen.

De fleste "almindelige" øjensalver har ingen effekt på svampeinfektion i hornhinden. Svampeinfektioner ses generelt ret sjældent.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis...

  • Din hest har pusklatter i øjnene
  • Din hest har tårer ned af kinderne
  • Din hest er uklar på øjeæblet