Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

VetPro Aktiv Hund, 400g. Køb her

BUSTER Soft Cube blå Køb her

KONG Wobbler, Small Køb her

BUSTER DogMaze Mini, sort Køb her

Nutri-Plus Gel, 120 g Køb her

SponsoreretSamlende og flyttende hunde

Border Collie samler får
Af Irene Jarnved Eksempler på racer:

Australian shepard, Australsk cattledog, Australsk kelpie, Bearded collie, Belgiske hyrdehunde (4 racer), Border collie, Briard, Collie (2 racer), Finsk lapphund, Islandsk fårehund, Lapphund, Mudi, Norsk buhund, Polsk owczarek nizinny (pon), Pumi, Schæfer, Schapendoes, Shetland sheepdog, Vëstgötaspets, Welsh corgi (2 racer)

Oprindelig anvendelse:

Samlende og flyttende hunde er en gruppe hunde, hvor nogle af dem mere eller mindre er rene ”arbejdsmaskiner”.

Formålet med denne type hunde har været at skabe en uundværlig hjælper i landbruget. De er brugt som arbejdskraft ved hold af får, heste, rener og gæs.

Arbejdsopgaverne består i at samle og hente en dyreflok, drive den over lange afstande, holde styr på flokken ved fodring. Lettere vagtopgaver kan nogle af hundene i gruppen også klare. Det er ikke vagtopgaver af så voldsom karakter som for hyrde- og vagthundene.

Egenskaber:

 • Racerne er avlet til at hyrde, hvilket er en hæmning af et jagtinstinkt, hvilket medfører, at lysten til at jage meget let kan vækkes hos nogle racer/individer. Nogle af racerne (f.eks. islandsk fårehund har været anvendt til fuglejagt).
 • De fleste af racerne har som regel let ved at omgås andre husdyr, hvis de er vænnet til dem fra hvalpetiden.
 • Leger ofte ”hyrdelege” med andre hunde, hvor de snapper legekammeraterne i haserne eller ind over ryggen. Naturlig, men uhensigtsmæssig adfærd, da en del hunde vil blive utrygge over adfærden.
 • Nogle af racerne har let ved at lære at jagte cykler, joggere osv. (for eksempel shetland sheepdog og border collie). Denne uvane skal forebygges, fra hunden er hvalp.
 • De er hurtige og udholdende hunde – konstant forberedt til aktion.
 • Ved understimulering bliver de stressede og finder selv på opgaver.
 • Racerne har et meget livligt temperament og søger konstant arbejde.
 • De er ekstremt knyttet til og samarbejdsvillige med ejeren – meget ”pleasende” hunde, der vil følge ejeren til månen og tilbage igen.
 • Kan være lydfølsomme over for f.eks. fyrværkeri og skud, hvilket ikke så sjældent ses allerede fra hvalpetiden. Bør forebygges med tilvænning til lyde allerede fra hunden er hvalp.
 • De fleste af racerne må forventes at blive gøende i hverdagssituationer.
 • Meget venlige over for alle mennesker (også fremmede) – har tendens til at hoppe op imod ansigtet, når de hilser.
 • Der er stor forskel på, hvornår de bliver kønsmodne. For de fysisk mindre racer (6–7 mdr.) og de fysisk større racer (8–12 mdr.)
 • Der er stor forskel på, hvordan denne type hunde reagerer over for fremmede hunde. Men vær forberedt på, at der er en vis risiko for udfarenhed over for andre hunde – specielt han til han og tæve til tæve.

Gennemsnitligt, forventet aktiveringsniveau for et voksent individ: 2½ - 4 timer pr. dag

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop