Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
84,00 kr

VeggieDent FR3SH, XS, 15 stk Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small Køb her

Royal Canin Large Pediatric Starter, 14 kg Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her


Starten på et hundeliv: fra 5 til 6 uge

Af Irene Jarnved Starten på den sekundære socialiseringsfase

Nu er den primære socialiseringsfase ved at være ved sin ende. Det ses tydeligt på hvalpene, der nu virker mere nysgerrige og søgende på deres omgivelser. Hvalpene har brug for flere stimuli end de helt nære, som de har oplevet indtil nu.

Opstarten på den sekundære socialiseringsfase sættes ind – og den varer helt til hvalpene er ca. 16 uger gamle. Det betyder, at opdrætteren starter fasen, og hvalpekøberen overtager socialiseringen, når hvalpen bliver hentet som 8 ugers hvalp (eller senere).

(Ekstremt) Vigtigt med positive oplevelser

I den sekundære socialiseringsfase vil hvalpene over tid få mere og mere overskud til nye oplevelser i fremmede miljøer, flere lyde, nye individer af mennesker og andre hunde/dyr osv. Det er en virkelig sjov fase, men samtidig ligger der også en ret vigtig, og til tider, svær opgave for opdrætteren og senere hvalpekøberen: at skabe situationer, der er under fuld kontrol!

Det er nemlig af største vigtighed, at hvalpene udelukkende får positive oplevelser, når de er ude og opleve. Hvalpens hjerne vil modtage ca. 80 % af hele livets sociale indlæring ift. de omgivelser, de på sigt skal begå sig i. Derfor vil de næste cirka 10–11 uger af hvalpenes liv vil være meget definerende for, hvordan de kommer til at opleve deres omverden for resten af livet.

Hvis hvalpene udelukkende får gode oplevelser, hvor de trygt suger livsviden til sig, udvikler de en sund nysgerrighed og tillid til omgivelserne. Når/hvis de en dag kommer til at stå i en ukontrollerbar situation med en negativ oplevelse, som f.eks. udfald fra en anden hund, vil deres ballast fra den gode socialisering i et vist omfang kunne hjælpe dem over oplevelsen uden de store ar på sjælen.

Hvis hvalpen får negative oplevelser

Hvis hvalpene får negative oplevelser i den sekundære socialiseringsfase og f.eks. bliver bange for en høj, ukontrollabel lyd fra eksempelvis en skraldebil, der tømmer en glascontainer, voldsomt tordenvejr eller fyrværkeri risikerer de at udvikle en naturlig usikkerhed eller angst for lyde. Hvalpens hjerne vil pr. automatik være i alarmberedskab som en beskyttende faktor, når den hører en lyd, der minder om den, som den er blevet bange for som hvalp. Hvalpen reagerer så med usikkerhed/angst, der desværre let risikerer at ”sprede sig som ringe i vandet” og skabe større og større lydfølsomhed – også hos den voksne hund.

Tip til stimuli

I denne uge har jeg vedligeholdt: lydtilvænning og ”dagens nye genstand”. Derudover har jeg stille og roligt udvidet hvalpenes horisont med:

  • Tilvænning til trafik
  • Opstart på fløjteindkald
  • Intro af nye omgivelser via små gåture
  • Samvær og gåture med husets voksne hunde

I næste uge fortsætter udvidelsen af hvalpenes horisont ☺

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop