Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

Hill's VetEssentials Multi-Benefit Puppy Large, hvalpefoder, 14kg Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
Tilbud
439,00 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret



Tilvæn hunden andre dyr

Af Lise Lotte Christensen Socialisering til andre dyr

Når hvalpen kommer til sit nye hjem, bliver dens verden større. Det vil i praksis sige, at hunden både skal lære nye omgivelser og en masse nye "venner" at kende. Hvalpen skal selvfølgelig primært lære at acceptere og blive fortrolig med venlige, fremmede mennesker, men hvalpen skal ligeledes lære, at fremmede hunde og andre dyr også er en naturlig del af dens verdensbillede.

Hvalpens første 3-4 måneder

Denne vigtige tilvænning/socialisering skal starte hos opdrætteren og skal fortsætte hos den nye ejer. De første 3-4 måneder er hvalpen særlig modtagelig for denne tilvænning. Man kan populært sige, at der er en masse ledig plads på hundens "harddisk". Hunden er meget modtagelig for vigtige informationer, som den skal bruge som en slags reference resten af livet.

Lagringen af de vigtige, gode socialiseringsoplevelser skal fortsætte i hundens første leveår.

Socialisering til andre dyr

Desværre er ikke alle hundeejere opmærksomme på vigtigheden af, at hunden også skal socialiseres til andre dyr. En hel del af de uheldige hunde, der ender i problemhunde- eller aflivningsstatistikkerne, er nemlig dårligt eller snarere mangelfuldt socialiserede - bl.a. til andre dyr. De bliver utrygge eller ligefrem bange for andre dyr og reagerer derfor med angst og måske aggressivitet.

Begynd med rolige dyr
Hemmeligheden bag en vellykket socialisering til andre dyr er at se de nye omgivelser med hundens øjne. Begynd med korte, positive møder med rolige og hundevante dyr. Hvalpens medfødte nysgerrighed gør, at den gerne vil udforske omgivelserne, og det skal du støtte den i. Lad hunden betragte naboens kat på afstand, stop op ved en heste- eller fårefold og nyd synet af dyrene sammen med hunden. I takt med de positive oplevelser vil hvalpens selvtillid vokse, og snart vil hvalpen tillidsfuldt følge dig, hvor du går.

Rovdyr vs. byttedyr
Når du introducerer hunden til andre dyr, skal du også tænke på, at hunden er et rovdyr, og at mange af de dyr, I møder, er byttedyr (fx heste, får, grise, geder, ænder, høns og kaniner). Katten er ligesom hunden et rovdyr, men i forhold til hunden er katten som udgangspunkt også en slags "byttedyr". At være et byttedyr betyder meget for dyrenes måde at tænke og reagere instinktivt på. De skal hele tiden være på vagt og være klar til flugt.

Selv om hunden i dag ikke selv skal jage og fange sit bytte for at overleve, kan dens jagtinstinkt bl.a. udløses ved lugten af en kanin, synet af en hest i bevægelse, brægen fra får, skræppen fra høns eller flugtadfærd fra en kat.

  • Hold som udgangspunkt hunden i line. Lad ikke hunden løbe efter, jage eller bide ud efter dyrene. Vær klar til at gribe ind.
  • Tal beroligende og venligt til hunden og skab en god stemning.
  • Ros og beløn hunden for at være rolig omkring dyrene.
  • Start på god afstand og arbejd dig langsomt tættere på dyrene.
  • Hvis du har flere hunde, så arbejd med hundene én ad gangen. Hundene er mindre kække, når de er alene på skansen, og derfor lidt nemmere at arbejde med.
  • Pas på el-hegn. Vær meget opmærksom på, at hunden ikke kommer for tæt på el-hegn, når den hilser på større dyr. Hvis hunden får stød, vil den utvivlsomt komme til at associere ubehaget med dyret.

Det første år med hvalpen kan virke noget krævende, men anstrengelserne belønnes, idet man kan glæde sig over en venlig, social, veltilpasset og velfungerende hund.

Skrøne: Det er en skrøne, at hvalpen ikke må tages med ud, før den er færdigvaccineret (altså før den er ca. 16 uger gammel), fordi hvalpen så vil blive syg. Hvis hvalpen i øvrigt er sund og rask, og i gang med et vaccinationsprogram, kan man trygt tage den med ud efter den 8. uge. De positive oplevelser hvalpen får med mennesker, miljø m.m. er uerstattelige og fundamentale for hundens trivsel som voksen, og de overskygger lagt den meget lille risiko, der er, for at hvalpen kan blive smittet og syg. Du bør tale med din dyrlæge om, hvilket vaccinationsprogram der passer bedst til netop din hund.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop