Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Forstørret blærehalskirtel

Af Steen Engermann Hvad er forstørret blærehalskirtel hos hunde?

Forstørret blærehalskirtel (prostata) er en tilstand, hvor blærehalskirtlen, der omgiver blærehalsen, bliver forstørret. Blærehalskirtlens funktion er at afgive et sekret til hanhundens sperma og dermed sikre, at sædcellerne overlever, indtil en eventuel befrugtning af tævehundens æg er gennemført. Der er i langt de fleste tilfælde tale om en godartet forstørrelse af prostata, og dette skyldes en langvarig påvirkning med hankønshormonet testosteron. Derfor er det en relativt almindelig lidelse hos midaldrende og ældre ukastrerede hanhunde.

Hvad er symptomerne på forstørret blærehalskirtel?

Der kan være flere forskellige symptomer, det hyppigste er problemer med at tisse. Hanhunden vil føle trang til at tisse hyppigere og med en mindre urinmængde ad gangen. Der kan også forekomme uspecifikke smerter. Mellem urineringer kan der være bloddråber fra spidsen af penis.

I mere alvorlige tilfælde kan hunden få feber og smerter. I nogen tilfælde presser blærehalskirtlen op på endetarmen, hvilket bevirker, at hunden kan have svært ved at komme af med afføring. I visse tilfælde presses afføringen flad.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen forstørret blærehalskirtel?

Ved at stikke en finger i hundens endetarm kan dyrlægen få en fornemmelse af blærehalskirtlens størrelse og form. Samtidig kan dyrlægen mærke på overfladen af kirtlen, og det kan være en hjælp til at fastslå årsagen til forstørrelsen.

En ultralydsundersøgelse og/eller en røntgenundersøgelse kan mere præcist vise størrelsen af blærehalskirtlen. For at skelne urinblære og blærehalskirtel fra hinanden, kan man lave en kontrast-røntgenoptagelse, hvor der sprøjtes luft ind i urinblæren gennem et urinkateter. På røntgenbilledet vil urinblæren blive sort og blærehalskirtlen lys. En urinundersøgelse vil vise, om en betændelsesreaktion er i gang, og om der kan være forandrede celler fra blærehalskirtlen. En bedre celleprøve kan udtages direkte fra blærehalskirtlen i forbindelse med ultralydsundersøgelse.

Hvordan behandles forstørret blærehalskirtel?

De fleste tilfælde af forstørret blærehalskirtel skyldes en for kraftig påvirkning af hankønshormoner. Den mest effektive behandling er derfor at kastrere hunden. Det er også muligt at give hunden en hormonbehandling, som dæmper frigivelse af hankønshormoner i kortere og længere tid. Denne kan enten gives som en indsprøjtning eller en tabletkur på 7 dage. Hormonbehandlingen vil få symptomerne til at svinde i en periode og kan evt. gentages.

Selv om der i de fleste tilfælde er tale om en godartet forstørrelse af prostata, kan der dog også ligge andet til grund for forstørrelsen. Hvis årsagen til en forstørret blærehalskirtel er en infektion, bliver den behandlet med antibiotika. Meget ofte er der samtidig blærebetændelse, og ind imellem kan infektionen sætte sig som bylder i blærehalskirtlen. Bylderne kan blive store og give hunden kraftigt ubehag og smerter. I disse tilfælde kan det blive nødvendigt at tømme indholdet af bylderne ud gennem et dræn. Drænet bliver placeret i blærehalskirtlen ved en operation.

Den mindst hyppige årsag til forstørret blærehalskirtel er kræft. Desværre er blærehalskræft ofte ondartet. Behandling vil ofte foregå efter henvisning til en onkolog (dyrlæge med særlig viden i kræftbehandling). Lidelsen kan sjældent kureres, men behandling (medicinsk) har til hensigt at give hunden en livsforlængelse. Hvis kræften er fremskreden, er behandling ikke mulig.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har forstørret blærehalskirtel?

Hvis det er en lidelse, som skyldes overdreven hormonproduktion, kommer hunden sig fuldstændig efter kastration eller hormonbehandling. Ikke sjældent skal hormonbehandlingen gentages for at have en længerevarende effekt. Er det en infektion, bliver den behandlet med antibiotika, sædvanligvis med godt resultat. Bylder kan være vanskelige at behandle medicinsk. Hvis der skal lægges dræn ind via en operation, vil der ofte være en efterbehandlingsperiode af en vis længde. Ikke alle bylder kan kureres fuldstændig.

Hvis der bliver ved med at opstå infektioner i blærehalskirtlen, kan det være en fordel at lade hunden kastrere, fordi det har en vis forebyggende effekt.

Prognosen for kræft i blærehalskirtlen er desværre ofte dårlig.

Hvorfor får hunde forstørret blærehalskirtel?

Forstørret blærehalskirtel kan skyldes hormoner, infektion, eller kræft. De hormonelt betingede problemer er klart de hyppigste.

Hvad er risikoen for, at din hund får forstørret blærehalskirtel?

Det sker relativt hyppigt, at 6-12 år gamle hanhunde lider af forstørret blærehalskirtel.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få forstørret blærehalskirtel?

Alle racer er lige udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge