Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Forstørret blærehalskirtel

Af Steen Engermann Hvad er forstørret blærehalskirtel hos hunde?

Forstørret blærehalskirtel (prostata) er en tilstand, hvor blærehalskirtlen, der omgiver blærehalsen, bliver forstørret. Blærehalskirtlens funktion er at afgive et sekret til hanhundens sperma og dermed sikre, at sædcellerne overlever, indtil en eventuel befrugtning af tævehundens æg er gennemført.

Hvad er symptomerne på forstørret blærehalskirtel?

Hunden har problemer med at tisse, og ofte er det en situation, der kan misforstås, fordi man som ejer tror, at hunden har forstoppelse. Hunden vil føle trang til at tisse hyppigere og med en mindre urinmængde af gangen. Mellem urineringer kan der være bloddråber fra spidsen af penis.
I mere alvorlige tilfælde kan hunden få feber og smerter. I nogen tilfælde presser blærehalskirtlen op på endetarmen, hvilket bevirker at hunden kan have svært ved at komme af med afføring. I visse tilfælde presses afføringen flad.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen forstørret blærehalskirtel?
Ved at stikke en finger i hundens endetarm kan dyrlægen få en fornemmelse af blærehalskirtlens størrelse og form. Samtidig kan dyrlægen mærke på overfladen af kirtlen, og det kan være en hjælp til at fastslå årsagen til forstørrelsen.

En ultralydsundersøgelse og/eller en røntgenundersøgelse kan mere præcist vise størrelsen af blærehalskirtlen. For at skelne urinblære og blærehalskirtel fra hinanden, kan man lave en kontrast-røntgenoptagelse, hvor der sprøjtes luft ind i urinblæren gennem et urinkateter. På røntgenbilledet vil urinblæren blive sort og blærehalskirtlen lys. En urinundersøgelse vil vise, om en betændelsesreaktion er i gang, og om der kan være forandrede celler fra blærehalskirtlen. En bedre celleprøve kan udtages direkte fra blærehalskirtlen i forbindelse med ultralydsundersøgelse.

Hvordan behandles forstørret blærehalskirtel?

De fleste tilfælde af forstørret blærehalskirtel skyldes en for kraftig påvirkning af hankønshormoner. Den mest effektive behandling er derfor at kastrere hunden. Det er også muligt at give hunden en indsprøjtning med hormoner, der dæmper frigivelse af hankønshormoner i kortere eller længere tid.  Behandlingen med hormonindsprøjtning er velegnet til at vise den effekt, en kastration vil have.

Hvis årsagen til en forstørret blærehalskirtel er en infektion, bliver den behandlet med antibiotika. Meget ofte er der samtidig blærebetændelse, og ind imellem kan infektionen sætte sig som bylder i blærehalskirtlen. Bylderne kan blive store og give hunden kraftigt ubehag og smerter. I disse tilfælde kan det blive nødvendigt at tømme indholdet af bylderne ud gennem et dræn. Drænet bliver placeret i blærehalskirtlen ved en operation.

Den mindst hyppige årsag til forstørret blærehalskirtel er kræft. Desværre er blærehalskræft ofte ondartet. Behandling vil ofte foregå efter henvisning til en onkolog (dyrlæge med særlig viden i kræftbehandling). Lidelsen kan sjældent kureres, men behandling (medicinsk) har til hensigt at give hunden en livsforlængelse. Hvis kræften er fremskreden, er behandling ikke mulig.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har forstørret blærehalskirtel?
Hvis det er en lidelse, som skyldes overdreven hormonproduktion, kommer hunden sig fuldstændig efter kastration. Er det en infektion, bliver den behandlet med antibiotika, sædvanligvis med godt resultat. Bylder kan være vanskelige at behandle medicinsk. Hvis der skal lægges dræn ind via en operation, vil der ofte være en efterbehandlingsperiode af en vis længde. Ikke alle bylder kan kureres fuldstændig.

Hvis der bliver ved med at opstå infektioner i blærehalskirtlen, kan det være en fordel at lade hunden kastrere, fordi det har en vis forebyggende effekt.

Prognosen for kræft i blærehalskirtlen er desværre ofte dårlig.

Hvorfor får hunde forstørret blærehalskirtel?
Forstørret blærehalskirtel kan skyldes hormoner, infektion, eller kræft. De hormonelt betingede problemer er klart de hyppigste.

Hvad er risikoen for, at din hund får forstørret blærehalskirtel?
Det sker relativt hyppigt, at 6-12 år gamle hanhunde lider af forstørret blærehalskirtel.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få forstørret blærehalskirtel?
Alle racer er lige udsatte.

Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

41,00 kr
35,00 kr
Køb her
SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde

519,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

443,00 kr
Køb her
Virbac HPM Adult Dog Small & Toy, 7 kg

Fuldfoder til voksne hunde

414,50 kr
Køb her
Hill's Ideal Balance Canine Adult No Grain, 12 kg

Kornfrit foder

629,00 kr
Køb her
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

117,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud