Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Sponsoreret

Leishmaniasis

Latinsk navn: Leishmaniasis

Af Finn Christensen Hvad er Leishmaniasis?

Leishmania er en protozoe (en lille parasit), som kan give alvorlige infektioner hos hunde og mennesker. Smitte sker primært efter bid fra sandfluer/myg (mellemvært) hvorefter parasitten trænger ind i hundens celler. Her kan de forårsage alvorlig sygdom hos hunden.
Infektionen ses i lande som Nordafrika, Sydamerika, Europa og Asien. I Europa er det primært Sydeuropa (Spanien, Portugal, Italien, Kroatien og Grækenland), som er områder, hvor hunde kan blive smittet og samtidig er lande, hvor sandfluer/myg trives. Der findes ikke sandfluer i Danmark. Mennesker kan også smittes med Leishmaniasis via bid fra sandfluer eller direkte kontakt med smittede dyr.

Hvad er symptomerne på Leishmaniasis?

Hos mange hunde ser man:

  • Hudforandringer
  • Omkring øjnene forekommer hårtab, som strækker sig ned til næsen og ud til ørerne
  • Der kan forekomme svær hudbetændelse over det meste af kroppen, som kan føre til knudedannelse
  • Vægttab
  • Generel hævelse af lymfeknuder
  • Senere ses kronisk nyresvigt og næseblod, blodmangel, ledbetændelse samt diarre og oppustet bug

Hvordan forebygger man leishmaniasis?

Man kan forebygge sygdommen og opnå tilstrækkelig beskyttelse ved at vaccinere med CaniLeish 3 gange med 3 ugers mellemrum inden ferie. Herefter vil det kun være nødvendigt med 1 årlig vaccination for at vedligeholde hundens immunforsvar.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen Leishmaniasis

Dyrlægen vil bl.a. spørge om din hund har været på ferie i lande, hvor sandfluer og Leismaniasis findes, og undersøge hunden for de ovennævnte symptomer. Dyrlægen kan udtage prøver fra lymfeknuder og knoglemarv og i 90% af tilfældene, vil man i disse prøver finde parasitten, hvis hunden er inficeret. Man kan også undersøge en blodprøve og se om hunden har antistoffer mod parasitten. Desuden kan man undersøge, om der findes DNA (PCR-test) fra parasitten i hundens blod eller lymfeknuder.

Hvordan behandles Leishmaniasis?

Hunden kan blive behandlet med forskellige typer medicin over flere uger. Dog kan denne behandling være meget belastende for nyrerne, og hunden skal formodentlig indlægges, da megen af behandlingen foregår ved injektioner. Ofte er overvågning og monitorering påkrævet over en længere periode, og derfor kan behandlingen være meget kostbar.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har Leishmaniasis?
Desværre er tilbagefald almindeligt. Det er en god ide at undersøge hunden hver 3. måned efter infektionen.

Hvad er risikoen for, at din hund får Leishmaniasis?

Hvis hunden aldrig forlader landets grænser, er sandsynligheden lig nul. Hvis din hund ikke er vaccineret mod leishmaniasis og holder du ferie i Sydeuropa, er risikoen størst i de varme måneder med maximal eksponering i slutningen af sommeren og i begyndelsen af efteråret, hvor insektplagen er størst. Der findes insektgift-impregnerede halsbånd, som har vist sig at dræbe sandfluer, når de bider hunden, samt har en afskrækkende effekt på sandfluens trang til at bide hunden.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få Leishmaniasis?
Strengt taget kan alle hunderacer smittes, men Doberman pinscher og Schæferhunde har en tendens til at være specielt udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop