Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret

Linseluksation

Latinsk navn: Luxatio lentis

Af dyrlæge Simon Vølund.

Hvad er linseluksation hos hunde?

Øjets linse er hængt op i en masse fine tråde. Hvis trådene brister, vil linsen flytte sig i forhold til sin normale placering. Den tilstand kaldes en linseluksation. Tilstanden er hos nogle racer arvelig.

Hvad er symptomerne på linseluksation?

I de tidlige stadier er der ingen symptomer, men efterhånden vil tilstanden ende med blindhed på øjet. På grund af hundens gode lugte- og høresans kan det være svært eller umuligt at opdage, at hunden er ved at blive blind. Hunden kan vise tegn på ømhed i øjet, f.eks. ved at klø sig på øjnene med poterne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen linseluksation?

Ved en grundig undersøgelse af øjet med et specielt apparat (et oftalmoskop) kan dyrlægen se, at linsen ikke sidder, hvor den skal. Inden undersøgelsen kan det være nødvendigt at dryppe øjet med nogle dråber, der får pupillen til at udvide sig.

Hvordan behandles linseluksation?

Man kan enten vælge at operere selve linsen ud eller at bortoperere hele øjet. Valget afhænger af, hvor store skader der er på øjets andre strukturer.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har linseluksation?
I de tilfælde, hvor der er tale om en arvelig lidelse, er der stor sandsynlighed for, at hunden helt eller delvist mister synet på begge øjne.
En voksen hund, der lever i trygge og uændrede omgivelser, kan på grund af sin gode hukommelse og sin høre- og lugtesans fint leve med at være blind.

Hvorfor opstår linseluksationen?

Linseluksation kan være en arvelig lidelse, der opstår som følge af en langsom nedbrydning af de tråde, som øjets linse er hængt op i. Linsen kommer til at hænge mere og mere løst for til sidst at falde helt ud af sin normale placering. Lidelsen opstår hyppigst i 3-6 års alderen. Det er ikke ualmindeligt, at hunden efterfølgende får grå stær og/eller grøn stær. Hvis din hund har fået denne type linseluksation på det ene øje, skal du være opmærksom på, at det ofte også rammer det andet øje.

Linseluksation forekommer også som følge af andre sygdomme, som f.eks. grøn stær, grå stær, tilskadekomst (f.eks. påkørsel eller slag) eller ved betændelse i det forreste øjenkammer.

Hvad er risikoen for, at din hund får linseluksation?
Risikoen er størst hos de racer, hvor lidelsen er arvelig. Hos øvrige racer er risikoen lille.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få linseluksation?
Jack russel terrier, tibetansk terrier, miniature bull terrier, sealyham terrier, border collie og tysk jagtterrier er særligt udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop