Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her
719,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
199,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Blindhed

Af Claus Bundgaard Nielsen, Specialdyrlæge i øjensygdomme.

Hvordan ved jeg, om min hund har nedsat syn eller er blind?

Som ejer vil man, afhængig af hvor dårligt hunden ser, bemærke at den ikke længere kan gribe en bold, er usikker på fremmede steder eller begynder at støde ind i ting. Hvis hunden er blind, bemærker man også i mange tilfælde, at pupillen er vid åben og ikke trækker sig sammen, selv ved skarpt lys. Blindhed på et øje kan være vanskeligt at erkende, idet hunde kan klare sig fint med synet på ét øje.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

 • Din dyrlæge kan henvise dig til at søge hjælp hos en specialdyrlæge i øjensygdomme, der kan undersøge øjnene med et specielt udstyr.
 • Ved mange øjensygdomme er en specialdyrlæge i stand til at hjælpe, såfremt din hund kommer tidligt til undersøgelse.
 • En speciel undersøgelse, elektroretinografi (ERG), kan anvendes til at afgøre om øjets nethinde fungerer normalt.
 • Ved mistanke om blindhed der skyldes sygdom i hjerne- eller synsnerve anvendes CT- eller MRI scanning.

Nedsat syn eller blindhed kan have mange årsager

 • Grå stær (kataract), en uklarhed i linsen, forekommer hos mange racer som en arvelig sygdom, men kan også ses hos gamle hunde eller skyldes sukkersyge.
 • Grøn stær (glaukom) forårsager et unormalt højt tryk i øjet. Et højt tryk kan i løbet af få døgn ødelægge nethinden og synsnerven og forårsage varig blindhed.
 • En svulst inden i øjet kan udvikle sig langsomt, men til sidst være årsag til varig blindhed.
 • Sygdom i nethinden ses ved den arvelige øjensygdom Progressiv Retinal Atrofi (PRA), hvor der sker et fremadskridende svind af fotoreceptorerne i nethinden. Først ser hunden dårligt i tusmørke og efterfølgende svinder synet også om dagen, og hunden ender med at blive blind. En betændelse i nethinden eller en nethindeløsning kan også være årsag til en varig skade.
 • Betændelse eller sygdom i synsnerven eller synscentre i hjernen kan give blindhed.
 • Sår eller kronisk betændelse i hornhinden kan efterlade større eller mindre ar, der kan give nedsat syn eller blindhed.

Kan min hund leve med nedsat syn eller blindhed?

Hos mennesker er synet af afgørende betydning for, at vi kan leve et normalt liv. Derfor bliver vi dybt bekymrede, hvis vores hund bliver blind. En blind hund lærer imidlertid ret hurtigt at færdes i de vante omgivelser, fordi dens veludviklede lugte- og høresans er en stor hjælp. Samtidig vil din hund hurtigt lære, hvor døre, møbler og andre genstande er placeret, og i løbet af kort tid kan den finde rundt uden vanskelighed Der er ofte ikke smerter i forbindelse med blindhed, og med din omsorg og hjælp kan den blinde hund leve et godt liv.

Kan det blinde øje bevares?

Ved mange øjensygdomme, der ikke forårsager smerter, og hvor der ikke opstår komplikationer, kan øjet bevares uden problemer og uden behandling. Grøn stær er meget vanskelig at behandle medicinsk hos hunde i modsætning til hos mennesker. Et længere varende forhøjet tryk er årsag til at øjet vokser i størrelse. Grøn stær er en meget smertefuld sygdom. Ved kronisk grøn stær, hvor øjet er varigt blindt, kan øjet bevares ved en operation, hvor der indlægges en speciel protese. Efter operationen bliver din hund smertefri og bevarer sit normale udseende.

Bliver blinde hunde aggressive?

Det er sjældent, at en hund med et godt temperament bliver aggressiv som følge af blindhed. Du skal imidlertid være opmærksom på, at andre mennesker og specielt børn får at vide, at din hund er blind. De skal blandt andet vide, at de skal tale til hunden og kalde den ved navn, før de rører ved den.

Hvordan hjælper jeg min blinde hund?

 • Hvis din hund ikke har smerter og alment har det godt, behøver du ikke tænke på en aflivning.
 • Flyt ikke om på møblerne, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Anbring efter måltider altid din stol på plads. Luk skabslågerne. Møbler og ting, der ikke står på deres plads, betyder at din hund går ind i dem og gør den desorienteret.
 • Foder- og vandskål skal altid være placeret på nøjagtig samme plads hver dag. Denne plads vil være udgangspunkt og hjælpe din hund med at orientere sig i hjemmet. Hvis din hund er desorienteret, før den da hen til foderskålen, og din hund ved nu, hvor i hjemmet, den befinder sig.
 • Hvis din hund er vant til at komme ud i haven, skal du også undgå større forandringer her. Har du et bassin i haven, må du afskærme det. En blind hund kan falde i vandet og drukne.
 • Lad ikke din hund færdes udendørs uden line, hvor der er færdsel, eller hvor den kan møde andre dyr.
 • Ind til din hund lærer at gå på trapper, må du afskærme disse. De fleste ejere oplever, at færden på trapper er det sværeste at lære for en blind hund. Vær tålmodig, for de fleste hunde vil med tiden lære det.

Kontakt din dyrlæge, så snart du bemærker tegn på nedsat syn eller blindhed hos din hund.

Læs mere www.oejendyrlaegen.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop