Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her

SponsoreretHvad kan min hund se?

Specialdyrlæge i Øjensygdomme.

Hvad kan min hund se om dagen?

Synet er en kombination af flere faktorer, der alle afhænger af et normalt fungerende øje: Lys-opfattelse, bevægelses-opfattelse, synsfelt, dybdeskarphed og farvesyn. Hundens øje er anatomisk opbygget som menneskets, hvor nethinden er det inderste lag af øjet med encellede fotoreceptorer, stavceller og tapceller. Cellerne modtager impulser af lys og farver, der via synsnerven sendes videre til hjernen. Der er hos hund en stor overvægt af stavceller, som er de mest lysfølsomme. Synsfeltet afhænger af øjnenes placering, f.eks. kan hesten se 357 grader uden at dreje hovedet, medens hunden kan se 200-240 grader.

Hvad kan min hund se om natten?

Hundens syn er indrettet til at fungere optimalt ved svag belysning som følge af overvægten af stavceller. Hundens øje har en stor hornhinde og en pupil, der samler mere lys i en svag belysning. Hunde har også, i modsætning til mennesket, et lysende tapet  (tapetum lucidum) i nethinden, som reflekterer lyset tilbage. På den måde opfanges lyset to gange. Derfor ser vi om natten, hvor pupillen er stor, at hundens øje ved belysning skinner tilbage med nethindens farve, der f.eks. kan være grøn eller blå.

Kan min hund se farver?

Tapcellerne har betydning for synet ved dagslys og kan registrere forskellige farver, men i modsætning til mennesker, der har tre typer af tapceller, har hunden kun to typer af tapceller.

Muligvis har hunden et syn, der minder om synet hos et menneske, der er farveblind og ikke kan skelne mellem rødt og grønt, men til gengæld opfatter utroligt mange forskellige nuancer af naturfarver som sandfarvet og khaki.
Hvad normaltseende mennesker opfatter som rødt, er mørkt for hunden, og grønt opfattes som lyst eller som en grålig skygge. Hunden ser ud til at opfatte blåt og gult bedst, og grønt og rødt mindre godt.

Hvor skarpt er min hunds syn?

Hundens syn er bedst, når det gælder objekter, der bevæger sig, i modsætning til stillestående objekter. Hunden kan se et objekt, der bevæger sig på 8-900 meters afstand, men kun på 500 meters afstand, når objektet står stille. Det er vanskeligt at måle synsskarpheden nøjagtigt hos en hund, men hunden har et dårligere nærsyn end mennesket. Hunden kan ikke som mennesket ændre linsens form (akkomodere), hvorfor den ikke har så god en synsskarphed. De fleste hunde har et neutralt syn. Dog mener man, at nogle racer, f.eks. Schæferhund, Rottweiler, Collie og Labrador Retriever har tendens til nærsyn. Synsskarpheden er evnen til at se detaljerne i det enkelte objekt uden et sløret billede. Hvor mennesker kan se 30 linier i et billede, ser hunden kun 12 linier. Synsskarpheden er derfor mindre hos en hund.. Synsskarpheden måles i en såkaldt opløsningsevne, hvilket betyder, hvor mange linier individet kan adskille i et billede.

Kan min hund behandles for nedsat syn eller blindhed?

Ved mange sygdomme er en specialdyrlæge i øjensygdomme i stand til at hjælpe, såfremt din hund kommer tidligt til undersøgelse. F. eks. kan en hund med grå stær opereres ved hjælp af ultralyd, på samme måde som det foregår hos mennesker.

Hvordan observerer jeg, at min hund har nedsat syn?

Som ejer vil man, afhængig af hvor dårligt hunden ser, bemærke at den ikke længere kan gribe en bold, er usikker på fremmede steder eller begynder at gå ind i ting. Ved blindhed bemærker man også i mange tilfælde, at pupillen er vidt åben og ikke trækker sig sammen selv ved skarpt lys.

Nedsat syn eller blindhed kan have mange årsager, f.eks. Grå stær (kataract), sygdom i nethinden som kan ses ved den arvelige øjensygdom Progressiv Retinal Atrofi (PRA), grøn stær (glaukom), betændelse i synsnerve, eller problemer i synscentre i hjernen.

Sår eller kronisk betændelse i hornhinden kan efterlade større eller mindre ar, der kan give nedsat syn eller blindhed.

Kontakt din dyrlæge, så snart du bemærker tegn på nedsat syn eller blindhed hos din hund.

Det er af afgørende betydning for, om muligt, at redde synet, at du kontakter dyrlægen tidligt i forløbet, dvs. så snart du bemærker noget unormalt ved hundens øjne, og der er tegn på nedsat syn. Ved grå stær, er det vigtigt, at en øjenspecialist undersøger hunden på et tidligt stadium i udviklingen af sygdommen. Det kan her afgøres, om der er tale om den arvelige form for grå stær og samtidig undersøge, om der er sygelige forandringer i nethinden, og om din hund kan opereres.

Læs mere
www.oejendyrlaegen.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop