Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her

Sponsoreret

Malassezia

Latinsk navn: Malassezia

Hvad er malassezia hos hunde?

Af dyrlæge Peter Kierk

Malassezia er en gærsvamp, der normalt forekommer på hudoverfladen og i det ydre øre hos hunden. Der findes forskellige arter af malassezia, men hos hunde er malassezia pachydermatis den mest udbredte. Malassezia kan udvikle sig til et problem for hunden, fordi en kraftig vækst af  svampen kan give hudbetændelse eller betændelse i det ydre øre.

Hvad er symptomerne på malassezia?

Hunden får kløe og rødme i huden ved endetarmsåbningen, kønsåbningen, læberne og mellem tæerne. Ved betændelse i det ydre øre kan hunden også få hovedrysten og en markant overproduktion af ørevoks.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen malassezia?

Diagnosen stilles ved, at dyrlægen skraber i hudoverfladen eller på anden måde tager hudprøver. Hvis det drejer sig om øret, tager dyrlægen prøver af ørevoksen.

Den mest almindelige måde at påvise svampen er, at dyrlægen undersøger en prøve fra de mistænkte hudområder i mikroskop. Set i mikroskopet ligner malassezia-svampen nærmest en jordnød eller et lille fodspor.

Da svampene også forekommer på raske hunde, er det mængden af svampe i den enkelte prøve, der er afgørende for, om der er tale om en egentlig infektion.

Hvordan behandles malassezia?

Behandlingen af malassezia i øret kan ske ved hjælp af svampedræbende øredråber.

Hudinfektionen kan behandles med svampedræbende shampoo, f.eks Malaseb®, Nizoral 2%® eller svampedræbende cremer. Infektionen kan være så voldsom, at en overordnet behandling med svampedræbende tabletter kan være nødvendig.

Det meste af den medicin, der bruges til behandling af malassezia er receptpligtigt, og selve behandlingen kan være langvarig. Derfor er det vigtigt, at dyrlægen er involveret i behandlingen.

Malassezia-infektioner vender ofte tilbage, hvis man ikke får fundet årsagen til den unormale fremvækst af svampen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får malassezia?
Ofte er malassezia infektion sekundært til en seborrhea, som igen er sekundært til en anden underliggende lidelse. Det er derfor vigtigt at få diagnosticeret grundlidelsen. Selve malassezia infektionen er ikke farlig, men vil ofte være tilbagevendende.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få malassezia?
Malassezia-infektioner forekommer hos alle racer, men ses hyppigere hos hunderacer med tendens til hudproblemer. Det gælder f.eks. shar pei, gravhund, west highland white terrier og cocker spaniel.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop