Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Malassezia

Hvad er malassezia hos hunde?

Af dyrlæge Peter Kierk

Malassezia er en gærsvamp, der normalt forekommer på hudoverfladen og i det ydre øre hos hunden. Der findes forskellige arter af malassezia, men hos hunde er malassezia pachydermatis den mest udbredte. Malassezia kan udvikle sig til et problem for hunden, fordi en kraftig vækst af  svampen kan give hudbetændelse eller betændelse i det ydre øre.

Hvad er symptomerne på malassezia?

Hunden får kløe og rødme i huden ved endetarmsåbningen, kønsåbningen, læberne og mellem tæerne. Ved betændelse i det ydre øre kan hunden også få hovedrysten og en markant overproduktion af ørevoks.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen malassezia?

Diagnosen stilles ved, at dyrlægen skraber i hudoverfladen eller på anden måde tager hudprøver. Hvis det drejer sig om øret, tager dyrlægen prøver af ørevoksen.

Den mest almindelige måde at påvise svampen er, at dyrlægen undersøger en prøve fra de mistænkte hudområder i mikroskop. Set i mikroskopet ligner malassezia-svampen nærmest en jordnød eller et lille fodspor.

Da svampene også forekommer på raske hunde, er det mængden af svampe i den enkelte prøve, der er afgørende for, om der er tale om en egentlig infektion.

Hvordan behandles malassezia?

Behandlingen af malassezia i øret kan ske ved hjælp af svampedræbende øredråber.

Hudinfektionen kan behandles med svampedræbende shampoo, f.eks Malaseb®, Nizoral 2%® eller svampedræbende cremer. Infektionen kan være så voldsom, at en overordnet behandling med svampedræbende tabletter kan være nødvendig.

Det meste af den medicin, der bruges til behandling af malassezia er receptpligtigt, og selve behandlingen kan være langvarig. Derfor er det vigtigt, at dyrlægen er involveret i behandlingen.

Malassezia-infektioner vender ofte tilbage, hvis man ikke får fundet årsagen til den unormale fremvækst af svampen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får malassezia?
Ofte er malassezia infektion sekundært til en seborrhea, som igen er sekundært til en anden underliggende lidelse. Det er derfor vigtigt at få diagnosticeret grundlidelsen. Selve malassezia infektionen er ikke farlig, men vil ofte være tilbagevendende.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få malassezia?
Malassezia-infektioner forekommer hos alle racer, men ses hyppigere hos hunderacer med tendens til hudproblemer. Det gælder f.eks. shar pei, gravhund, west highland white terrier og cocker spaniel.

119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml

Til rengøring af det ydre øre på hund, kat og hest.  DOUXO Care Auricular Lotion er velegnet til rengøring af øre på hest, kat og hund.

Køb her
79,00 kr

Aptus Otozyme ear creme, 15g

Beroligende og desinficerende ørecreme. Aptus Otozyme ear creme er en mild urtebaseret enzymatisk ørecreme, som er beregnet til hund og kat. Ørecremen bidrager til at skabe et ugunstigt miljø for...

Køb her
Tilbud
117,00 kr
99,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml

Ørerens til hund og kat. Otoclean er en mild og effektiv ørerens til hunde og katte.  Ørerensen kan anvendes alene til forebyggelse af øreproblemer eller som supplement til behandling af øregangs...

Køb her
Mængderabat
70,00 kr
Ned til
59,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml

Mild og effektiv ørerens til hund og kat. Anvendes til opløsning af ørevoks, oprensning af øregange og opretholdelse af ørets naturlige surhedsgrad. VetPro ørerens er relativt tyndtflydende, hvil...

Køb her
146,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml

Ørerens til hvalpe og hunde med sensitive øregange.  CleanAural Sensitive er en voksopløsende ørerens som blødgør og opløser ørevoks. Ørerensen hæmmer bakterier og svamp, og er uden parabener og p...

Køb her
163,00 kr

MalAcetic Aural, 118 ml

Ørerens mod bakterier og svamp. MalAcetic Aural er en naturlig antibakteriel og svampedræbende ørerens. Ørerensen er velegnet til hyppig brug ved hunde som fx bader ofte.

Køb her
95,00 kr

Aptus Otozyme ear wash, 100 ml

Ørerens til hund og kat. Aptus Otozyme ear wash er en mild urtebaseret enzymatisk ørerens, som er beregnet til rengøring af ørerne hos hund og kat. Otozyme ear wash renser øret, opløser voks og b...

Køb her
102,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml

Ørerens til katte.  CleanAural er en voksopløsende ørerens, som blødgør og opløser ørevoks. Ørerensen er PH afbalanceret og derfor velegnet til hyppig rens af din kats sarte ører. CleanAural er ud...

Køb her
143,00 kr

Epi-Otic III,125 ml

Øreskyllemiddel, der løsner ørevoks. Virbac Epi-Otic ørerens fjerner døde hudceller og opbløder og løsner ørevoks.  Kan anvendes 1-2 gange dagligt ved øreproblemer eller efter behov.

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her