Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Oprensning af ører

Oprensning af ører

Af veterinærsygeplejerske Alice Nicklas Riis

Hvorfor skal ørerne oprenses?

Det er naturligt, at der produceres ørevoks hos hunde. Mængden af ørevoks varierer meget fra patient til patient, men for de flestes vedkommende er et "normalt" øre, pænt lyserødt og uden voks, men dog med en fin, tynd og fedtet "film" på overfladen, dvs. på indersiden af øret. En øget produktion af ørevoks hænger ofte sammen med hudsygdomme eller betændelsestilstande i øret.

Øregangen hos hunde forløber i en 90 graders vinkel. Den består af en lodret og en vandret del. Voks og hår kan ofte samle sig som en prop i den vandrette del. En sådan prop laver lokal irritation, og bevirker, at hunden får ondt i ørerne. Hunden forsøger da at klø sig i ørerne, eller slår med hovedet, hvilket forværrer tilstanden.

Man vælger derfor indimellem at oprense ørerne, således at hele øregangen er fri.

Hvordan renser jeg ører på min hund?

Oprensning af ørerne hører med til den almindelige pasning og soignering af hunden, og øger dens velvære. Du kan med lidt forsigtighed sagtens selv rense din hunds ører:

 • Som ejer skal du være meget opmærksom på at bruge en skånsom ørerens, hvilket i de fleste tilfælde vil sige en ørerens, som ikke er spritholdig.
  Ørerne renses ved at fugte et stykke vat med ørerens, og forsigtigt tørre det overskydende voks og snavs i øresneglen væk. Skånsomme ørerenseprodukter kan købes hos din dyrlæge.
 • Brug aldrig vatpinde, hverken de almindelige eller babyvatpinde! De kan knække, og du risikerer at presse en ørevoks prop længere ned i øregangen. I værste fald kan du komme til at sprænge hundens trommehinde.
 • I nogle tilfælde kan der være betændelse i øregangen, og så er det ikke tilstrækkeligt at rense øret udefra. I et sådant tilfælde må man en tur til dyrlægen, hvor hunden bedøves og øret oprenses/skylles under narkose. Dyrlægen har instrumenter, hvormed man kan se ned i den vandrette øregang, hvilket ikke er muligt med det blotte øje. Er der betændelse, er det nemlig vigtigt at HELE øret bliver renset op, da effekten af øredråberne ellers forringes.
 • Forsømte ører kan medføre mellemørebetændelse eller blodøre. Blodøre kan bl.a. opstå ved, at hunden slår med hovedet.
 • Hår i øregangen skal plukkes væk, således at øregangen er fri, og der kan komme luft til øret. Hos mange hunderacer,som eksempelvis terriers og puddelhunde, vokser der naturligt mange hår ved selve øreindgangen. Det er en god idé jævnligt også at plukke disse hår for derved at forebygge problemer.

Hvor ofte skal ørerne efterses?

Hunde, som lider af hudlidelser og f.eks. allergi, skal have ørerne efterset hyppigere end andre. Som nævnt ovenfor har nogle hunde, f.eks. pudler, mange hår i øregangene, som kan bevirke, at øregangene lukker helt til. Disse ører skal plukkes for hår og renses, jævnligt.

Nogle hunde har imidlertid kun lidt ørevoks, og skal sjældent have renset ører.
Generelt kan man sige at ørerne skal efterses, når hunden begynder at have symptomer på irritation.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis…

 • Du vil have råd og vejledning i valg af ørerens
 • Du vil have råd og vejledning i ørerenseteknik
 • Din hund er begyndt at ryste på hovedet
 • Din hund kløer mere i ørerne,  end den plejer
 • Ørerne lugter "surt"
 • Der kommer betændelse ud af ørerne

 

Mængderabat
89,00 kr
Ned til
79,00 kr

Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta til hunde. Aptus Pro Sport Dog er en koncentreret energipasta tilpasset situationer, hvor hunden arbejder aktivt og skal kunne præstere optimalt. Pastaen indeholder amino...

Køb her
Mængderabat
539,00 kr
Ned til
489,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte fra 1 til 8 år.VetPro Voksen kat tilfører katten alle nødvendige næringsstoffer. De valgte protein-, fedt og kulhydratkilder sikrer en høj fordøjelighed og gode smagsegenskaber....

Køb her
459,00 kr

Hill's PD Metabolic Weight Management, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte.  Hill's Prescription Diet Metabolic Weight Management er velegnet til overvægtige katte.  Foderet kan med fordel anvendes til at undgå vægtstigning efter et vægtt...

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter

Mod lopper, lus og flåter på katte.  Frontline Pour-on Vet indeholder fipronil, som dræber voksne lopper inden for 1 døgn, før de når at lægge æg. Frontline Pour-On Vet. beskytter effektivt mod lo...

Køb her
175,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper. Advantage vet. er et middel til behandling og forebyggelse af lopper hos katte. Må bruges til alle katte og killinger over 8 uger.  Til katte over 4 kg s...

Køb her
179,00 kr

Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde.  Prac-tic er en spot-on behandling, der indeholder aktivstoffet Pyriprol, som er udviklet til behandling mod lopper og flåter hos hunde.

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
225,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her