Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

SponsoreretOprensning af ører

Oprensning af ører

Af veterinærsygeplejerske Alice Nicklas Riis

Hvorfor skal ørerne oprenses?

Det er naturligt, at der produceres ørevoks hos hunde. Mængden af ørevoks varierer meget fra patient til patient, men for de flestes vedkommende er et "normalt" øre, pænt lyserødt og uden voks, men dog med en fin, tynd og fedtet "film" på overfladen, dvs. på indersiden af øret. En øget produktion af ørevoks hænger ofte sammen med hudsygdomme eller betændelsestilstande i øret.

Øregangen hos hunde forløber i en 90 graders vinkel. Den består af en lodret og en vandret del. Voks og hår kan ofte samle sig som en prop i den vandrette del. En sådan prop laver lokal irritation, og bevirker, at hunden får ondt i ørerne. Hunden forsøger da at klø sig i ørerne, eller slår med hovedet, hvilket forværrer tilstanden.

Man vælger derfor indimellem at oprense ørerne, således at hele øregangen er fri.

Hvordan renser jeg ører på min hund?

Oprensning af ørerne hører med til den almindelige pasning og soignering af hunden, og øger dens velvære. Du kan med lidt forsigtighed sagtens selv rense din hunds ører:

 • Som ejer skal du være meget opmærksom på at bruge en skånsom ørerens, hvilket i de fleste tilfælde vil sige en ørerens, som ikke er spritholdig.
  Ørerne renses ved at fugte et stykke vat med ørerens, og forsigtigt tørre det overskydende voks og snavs i øresneglen væk. Skånsomme ørerenseprodukter kan købes hos din dyrlæge.
 • Brug aldrig vatpinde, hverken de almindelige eller babyvatpinde! De kan knække, og du risikerer at presse en ørevoks prop længere ned i øregangen. I værste fald kan du komme til at sprænge hundens trommehinde.
 • I nogle tilfælde kan der være betændelse i øregangen, og så er det ikke tilstrækkeligt at rense øret udefra. I et sådant tilfælde må man en tur til dyrlægen, hvor hunden bedøves og øret oprenses/skylles under narkose. Dyrlægen har instrumenter, hvormed man kan se ned i den vandrette øregang, hvilket ikke er muligt med det blotte øje. Er der betændelse, er det nemlig vigtigt at HELE øret bliver renset op, da effekten af øredråberne ellers forringes.
 • Forsømte ører kan medføre mellemørebetændelse eller blodøre. Blodøre kan bl.a. opstå ved, at hunden slår med hovedet.
 • Hår i øregangen skal plukkes væk, således at øregangen er fri, og der kan komme luft til øret. Hos mange hunderacer,som eksempelvis terriers og puddelhunde, vokser der naturligt mange hår ved selve øreindgangen. Det er en god idé jævnligt også at plukke disse hår for derved at forebygge problemer.

Hvor ofte skal ørerne efterses?

Hunde, som lider af hudlidelser og f.eks. allergi, skal have ørerne efterset hyppigere end andre. Som nævnt ovenfor har nogle hunde, f.eks. pudler, mange hår i øregangene, som kan bevirke, at øregangene lukker helt til. Disse ører skal plukkes for hår og renses, jævnligt.

Nogle hunde har imidlertid kun lidt ørevoks, og skal sjældent have renset ører.
Generelt kan man sige at ørerne skal efterses, når hunden begynder at have symptomer på irritation.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis…

 • Du vil have råd og vejledning i valg af ørerens
 • Du vil have råd og vejledning i ørerenseteknik
 • Din hund er begyndt at ryste på hovedet
 • Din hund kløer mere i ørerne,  end den plejer
 • Ørerne lugter "surt"
 • Der kommer betændelse ud af ørerne

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop