Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her

SponsoreretMellemørebetændelse

Latinsk navn: Otitis media

Mellemørebetændelse og øregangsbetændelse hos hunde
Af Flemming Samsøe Hvad er mellemørebetændelse hos hunde?

Mellemøret er det hulrum, der ligger lige på den anden side af trommehinden. Det er her, de tre små øreknogler hammeren, ambolten og stigbøjlen befinder sig. Fra mellemøret fører en lille kanal (det Eustatiske rør) ned til svælget. Hvis der trænger bakterier eller svampe ind i dette lille hulrum, kan der opstå mellemørebetændelse. Hos hunde opstår mellemørebetændelse hyppigst som følge af øregangsbetændelse.

Hvad er symptomerne på mellemørebetændelse?

I de lette tilfælde, kan det være svært at skelne symptomerne på mellemørebetændelse fra symptomerne på øregangsbetændelse. Symptomerne kan være:

 • Hovedrysten
 • Kløe og smerte i øret
 • Ildelugtende sekret i øregangen

I de mere alvorlige tilfælde ses:

 • Hunden holder hovedet skævt mod den syge side
 • Smerter i kæbeleddet - uvilje mod at åbne munden
 • Sløvhed og nedsat appetit
 • Lammelse af nerve til ansigtsmuskler. Hunden savler, fordi læben hænger
 • Lammelse af nerve til øjet. Blinkhinden (det tredje øjenlåg), der ligger inde under det nederste øjelåg, kan gå op foran øjet
 • Betændelse i det indre øre. Det er en sjælden komplikation, der giver balanceforstyrrelser

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mellemørebetændelse?

Efter rensningen af øregangen hos hunde med øregangsbetændelse, ser dyrlægen på trommehinden. Har den et andet udseende - farve, form eller gennemskinnelighed - end normalt, eller er der ligefrem hul i den, er det højest sandsynligt, at hunden har mellemørebetændelse. En røntgenundersøgelse kan vise, om der er kroniske forandringer i mellemøret, men den kan ikke afsløre en akut mellemørebetændelse. Det kan sommetider være nødvendigt at operere for at få vished.

Hvordan behandles mellemørebetændelse?

 • Hunden får bredspektret antibiotika i lang tid. Man vælger antibiotika på baggrund af de bakterier, man har fundet i sekretet fra hundens øre.
 • Hunden får binyrebarkhormon, f.eks. prednisolon, til at dæmpe irritationen i slimhinden i mellemøret og i de nerver, der er påvirket.
 • Hundens mellemøre drænes for betændelse. En slange stikkes ned i svælget via øregangen og mellemøret.
 • Hvis den medicinske behandling mislykkes, skal hunden have fjernet hele øregangen, trommehinden og indholdet i mellemøret.
  Men der er en stor risiko for, at heller ikke denne behandling går godt.

Mange mellemørebetændelser bliver ikke opdaget. Når symptomerne ikke udvikler sig, skyldes det, at behandlingen af den øregangsbetændelse, som var den oprindelige årsag, også hjælper på mellemørebetændelsen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har mellemørebetændelse?
De milde tilfælde med symptomer som øregangsbetændelse bliver som regel helbredt samtidig med behandlingen af øregangsbetændelsen.

Hvis der er symptomer på, at ansigtsnerverne er påvirkede, kan der allerede være opstået skader, som ikke kan heles. Og hvis mellemørebetændelsen er kompliceret af betændelse i det indre øre, er der stor risiko for, at din hund aldrig kommer sig helt, fordi balanceapparatet kan have taget varig skade.

Det er derfor meget vigtigt, at en hund med symptomer fra øret kommer i behandling hurtigst muligt.

Hvorfor får hunde mellemørebetændelse?

Mellemøret er kun adskilt fra den ydre øregang af trommehinden. Det er en sart lille skillevæg (membran), der let går i stykker i forbindelse med sygdomme i øregangen. Derfor spredes betændelser i øregangen i 25% af tilfældene til mellemøret. Der er særlig stor risiko, når der er et fremmedlegeme f.eks. et græsstrå i øregangen. Betændelsen kan også spredes til mellemøret via det Eustachiske rør. Det sker sjældent, men kan f.eks. ske efter halsbetændelse, forkølelse osv.

Hvad er risikoen for, at din hund får mellemørebetændelse?
Op til 20% af alle hunde får øregangsbetændelse. 25% af disse -  dvs. 5% af alle hunde - får mellemørebetændelse i varierende grader. Risikoen er noget højere for de racer, der er disponerede for øregangsbetændelse.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mellemørebetændelse?
Cockerspaniel, schæfer, labrador, west highland white terrier, bull terrier, bassethund, puddel, berner sennen, newfoundlænder.

Anden viden om mellemørebetændelse hos hunde:
Et hul i trommehinden heler sædvanligvis på ca. 14 dage, men hvis der er betændelse i området, trækker helingen ud i ugevis.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop