Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

SponsoreretSkæv hovedholdning

Latinsk navn: Torticollis

Hvad er skæv hovedholdning hos hunde?

Skæv hovedholdning er et symptom på sygdom i de organer og nerver, der har med hundens balance at gøre (det indre øre og hjernen). Hunden går rundt med hovedet på skrå, så den ene side af hovedet vender mere nedad end den anden. Årsagen er oftest en komplikation til mellemørebetændelse.

Hvilke andre symptomer forekommer sammen med skæv hovedholdning?

Symptomerne afhænger meget af den sygdom eller tilstand, der er årsag til den skæve hovedholdning. Den hyppigste årsag er betændelse i det indre øre, som er en følgesygdom til øregangsbetændelse og mellemørebetændelse. Hvis hunden har betændelse i det indre øre, vil der forud for den skæve hovedholdning bl.a. forekomme:

 • Rysten på hovedet
 • Smerter i øret
 • Flåd fra øret
 • Lammelser i ansigtet  

Ud over den skæve hovedholdning, hvor hovedet altid er drejet mod den syge side, kan betændelse i det indre øre give:

 • Balanceforstyrrelser. Hunden snubler eller falder eller ligefrem ruller rundt.
 • Unormale øjenbevægelser. Øjnene bevæger sig hele tiden ud til den ene side for hurtigt at rykke tilbage mod midterpositionen.
 • Døvhed

De tre sidste symptomer kan forekomme ved alle sygelige tilstande, der rammer det indre øre.

Hvis årsagen til den skæve hovedholdning sidder i hjernen (svulster), kan der bl.a. forekomme forskellige lammelser (i hovedet eller benene), afhængig af hvor svulsten sidder.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen skæv hovedholdning?

Dyrlægen foretager en grundig undersøgelse af hundens mange reflekser for at fastslå, om årsagen til den skæve hovedholdning sidder i hjernen eller lokalt i det indre øre. Blodprøver kan afsløre tegn på betændelse, unormale tilstande i hundens hormonsystem eller autoimmune lidelser. Ved at kigge ind i hundens øregang kan dyrlægen konstatere, om der er opstået øregangsbetændelse og evt. mellemørebetændelse. Røntgenbilleder af kraniet kan afsløre forandringer i mellemøret, men kan ikke fortælle noget om hjernens tilstand i øvrigt. Dertil vil man have brug for en CT- eller MRI scanning.

Hvordan behandles skæv hovedholdning?

Behandlingen afhænger af, hvilken sygdom der er årsag til den skæve hovedholdning. Betændelse i det indre øre behandles med:

 • Antibiotika valgt på baggrund af en resistensundersøgelse
 • Binyrebarkhormon i form af tabletter eller indsprøjtninger
 • Operation for at rense og drænere mellemøret

På flere af landets større dyrehospitaler kan man få foretaget en CT-scanning. På den måde kan man stille en eksakt diagnose, og udtale sig om hundens prognose.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får skæv hovedholdning?

Hundens fremtid afhænger meget af årsagen til den skæve hovedholdning. Ved betændelse i det indre øre er der en rimelig chance for, at hunden kan få et fornuftigt liv bagefter. Den vil dog som regel blive døv på det ramte øre, og det er ikke sikkert, at den helt slipper af med den skæve hovedholdning.

Hos ældre hunde kan man nu og da se en pludseligt opstået tilstand med balanceproblemer, skæv hovedholdning, øjne, der kører fra side til side og evt. en tendens til at bevæge sig i cirkler, det såkaldte vestibulære syndrom. Navnet refererer til, at lidelsen sidder i det indre øre, hvor balancen har sit sæde. Tilstanden kan have forskellige sværhedsgrader og de fleste tilfælde går over af sig selv i løbet af nogle dage til uger. Hvis symptomerne er meget udtalte, hvor hunden ikke kan stå eller har svært ved at spise, vil der gå tilsvarende længere tid. Det vides ikke, hvorfor denne tilstand opstår, og der er ikke nogen egentlig behandling, men tid er en vigtig faktor. Nogle af disse hunde kan ende med at have en let skæv holdning af hovedet.

Hvis en CT-scanning har vist, at hunden har en svulst i hjernen, må den desværre aflives i langt de fleste tilfælde.

Hvorfor får hunde en skæv hovedholdning?

I det indre øre sidder ligevægtsorganet, som fortæller hunden, hvad der er op og ned. Organet sender impulser til hjernen via en nerve. Hvis dette system bliver bare en lille smule forstyrret, opfatter hunden ikke horisonten som vandret, men prøver at tilpasse sig den nye horisont, som hjernen har opfattet, ved at hold hovedet på skrå. Er tilfældet værre, kan hunden ikke holde balancen.

Følgende tilstande kan forstyrre balancesystemet:

 • Betændelse i det indre øre
 • Svulster i hjernen
 • Medfødte misdannelser i det indre øre
 • Nervebetændelse
 • Autoimmune lidelser
 • Kemiske påvirkninger (visse øremidler, der er brugt, mens hunden har haft hul i trommehinden)
 • Slag mod hovedet

Hvad er risikoen for, at din hund får skæv hovedholdning?

Skæv hovedholdning forekommer heldigvis kun ret sjældent hos de racer, der ikke er særligt udsatte for at blive ramt af mellemørebetændelse. Af de hunde, der får mellemørebetændelse, er det også kun nogle få procent, der udvikler en skæv hovedholdning.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få skæv hovedholdning?
Spaniels, schæfer, puddel, west highland white terrier, berner sennen, newfoundlænder, bassethund, bullterrier, dobermann, tibetansk terrier, japansk akita og beagle.

Anden viden om skæv hovedholdning hos hunde:
Den medfødte lidelse i det indre øre er en arvelig tilstand hos dobermann, japansk akitu og beagle. De kan lære at kompensere ved hjælp af synet, så de holder hovedet normalt, men hvis man giver dem bind for øjnene, kan de fuldstændigt miste balancen.

Det indre øre er ansvarlig for både balancen og høreopfattelsen, så de to ting bliver ofte påvirket samtidig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop