Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

409,00 kr

Aptus HopFlex 60 stk. Køb her
230,00 kr

Virbac Movoflex Soft Chews, M, 30 stk. Køb her
380,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
438,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
477,50 kr
Ned til
429,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Meniskskader

Af dyrlæge Mogens Brix Christensen

Hvad er meniskskader hos hunde?

Meniskerne er to ledstrukturer af brusk, der findes i knæleddet. De har form som spejlvendte halvmåner, og de er fasthæftede til korsbåndet og underbensknoglen med et forreste og bagerste ledbånd. Meniskernes funktion er at stabilisere knæleddet samt afdæmpe stød under vægtoverføring mellem de tilstødende knogler.

Skader på specielt den indvendige menisk opstår ofte som følgeskade til en overrivning af det forreste korsbånd. Omkring halvdelen af alle meniskskader hos hunde skyldes et overrevet korsbånd - resten opstår som følge af anden fysisk påvirkning.

Hvad er symptomerne på meniskskader?

  • Halthed
  • Ledsmerter
  • Ledhævelse

Symptomerne ses i det bagben, hvor menisken er skadet.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen meniskskader?

Ved en grundig undersøgelse af den halte hund kan man i de tilfælde, hvor én af meniskerne er beskadiget, ofte føle og undertiden høre et lille klik, når knæleddet bøjes og strækkes.  På den indvendige side af knæleddet kan der føles en blød hævelse, som er øm ved berøring. Det er som regel nødvendigt at bedøve hunden for at skabe tilstrækkelig ro til en grundig undersøgelse. Hos mennesker foretages kontrol af meniskskader ved en kikkertundersøgelse, men hos hunde er de anatomiske forhold så snævre, at teknikken endnu ikke er tilstrækkeligt udviklet.

Hvordan behandles meniskskader?

Ved en operation (kirurgisk indgreb) fjernes den del af menisken, der er beskadiget. Meniskskader optræder næsten altid sammen med hel eller delvis overrivning af korsbåndet. Efter operationen skal hunden holdes i ro, og den skal føres i snor i 6-10 uger under motionering.

Konservativ behandling med ro og smertestillende midler kan på kort sigt medføre en bedring af hundens tilstand, specielt hos de små racer. Men på længere sigt vil et knæled udvikle symptomer på slidgigt, hvis en beskadiget menisk bliver efterladt ubehandlet i leddet.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har en meniskskade?
Når det drejer sig om fuldstændig helbredelse er prognosen god, på betingelse af at diagnosen bliver stillet hurtigt og operation med efterfølgende rekonvalescenstid bliver udført korrekt.

Gentagne små skader og overbelastninger på ledbånd og menisker i knæleddet vil på længere sigt medføre slidgigt med dannelse af bruskdefekter, knoglenydannelser og ledmus.

Hvorfor får hunde meniskskader?

Meniskskader kan opstå i forbindelse med et sprængt korsbånd.

Hvis det forreste korsbånd er sprængt, opstår der risiko for unormal bevægelighed i knæleddet. Det kan betyde, at det indvendige ledhoved på lårbenet føres frem og tilbage hen over menisken. Menisken bliver på den måde trykket sammen, så bruskvævet går i stykker og krøller sammen - menisken rives midt over. Det giver smerter og fører til en øget produktion af ledvæske, som fremkalder hævelse i og omkring knæleddet.

Hvad er risikoen for, at din hund får meniskskader?
Risikoen er størst hos hunde, der vejer mere end 15 kg. Hård træning i form af sport og jagt øger belastningen i knæleddet. Meniskskader optræder sjældent som en helt selvstændig lidelse, men oftest som en komplikation til skader på korsbåndet. Derfor er det vigtigt, at en hund med et beskadiget knæled hurtigt kommer under korrekt behandling. I modsat fald kan en ukompliceret ledbåndsskade let udvikle sig til også at omfatte meniskerne. 

Hvilke racer er særligt udsatte for at få meniskskader?
Det er de store racer og gigantracerne, der hyppigst rammes af skader på meniskerne. Hunde med tilbøjelighed til at gå med overstrakte knæled udgør en særlig risikogruppe (dobermann og rottweiler).

Anden viden om meniskskader hos hunde:
For at forebygge meniskskader er det vigtigt at undgå, at din hund bliver for overvægtig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop