Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Mundbetændelse

Hvad er mundbetændelse hos hunde?

Mundbetændelse er en betændelsestilstand i mundens slimhinde og indersiden af læberne. Slimhinden bliver rød, øm, hævet og irriteret, og der kan måske opstå belægninger på slimhinden. Slimhinden er ofte mest betændt ud for de øverste hjørnetænder og de forreste kindtænder.

Årsagen til betændelsen er ikke helt klarlagt, men ofte er det tandsten eller tandkødsbetændelse, der er grunden. Selve betændelsen er oftest fremkaldt af bakterier eller svampe eller i sjældne tilfælde virus.

I mange tilfælde er tendensen til mundbetændelse medfødt. Årsagen kan også være helt andre typer af sygdomme, som påvirker hundens modstandskraft.

Hvad er symptomerne på mundbetændelse?

 • Dårlig ånde
 • Tyggebesvær, måske nedsat appetit
 • Smerteudbrud under spisning
 • Savlen
 • Hunden tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
 • Besvær med at lukke eller åbne munden

Desuden kan der være symptomer på andre sygdomme, som medfører mundbetændelse. Disse sygdomme kan f.eks. være sukkersyge, nyresvigt, leversvigt og funktionsforstyrrelser i hundens modstandskraft, dvs. nedsat immunforsvar.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mundbetændelse?

Dyrlægen vil undersøge din hund, bl.a. ved at måle dens temperatur og vurdere dens almene tilstand. Derefter vil dyrlægen foretage en grundig undersøgelse af hundens mund. Undersøgelsen kan kræve fuld bedøvelse, især hvis hunden har smerter i munden.

Ofte kan det være en fordel at tage en bakterie- eller vævsprøve fra hundens mund for at bestemme en præcis diagnose og behandling. Det kan også blive nødvendigt at tage en blodprøve for at afgøre, om hunden har andre sygdomme, der kan være årsag til mundbetændelsen.

Hvordan behandles mundbetændelse?

Mundbetændelsen bliver behandlet med antibiotika og evt. med smertestillende medicin. Afhængig af sygdommens årsag bliver mange tilfælde også behandlet med binyrebarkhormoner.

Det er vigtigt, at man også behandler den eller de lidelser, som forårsager mundbetændelsen. Det kan f.eks være behandling af tandsten, tandkødsbetændelse og tandbylder. Hunde med udpræget tendens til at danne tandsten får ofte trukket en eller flere tænder ud, fordi de tit er sæde for infektion og derfor kan have en sammenhæng med mundbetændelsen. Af andre lidelser, der bør behandles for at undgå mundbetændelsen, kan nævnes:

 • Sukkersyge
 • Nyresvigt
 • Leversvigt
 • Hormonlidelser (lavt stofskifte, sygdomme i binyrerne)
 • Funktionsforstyrrelser i kroppens modstandskraft (immunsygdomme)

Visse typer af medicin kan også være årsag til mundbetændelse.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har mundbetændelse?

Hundens fremtid afhænger både af sygdommens årsag og af, hvor hurtigt hunden kommer i behandling. Mundbetændelse bliver næsten altid behandlet med et godt resultat.

På længere sigt afhænger behandlingen af, om hunden har en mere alvorlig sygdom, der betyder, at mundbetændelsen vender tilbage igen og igen. Det er vigtigt, at andre sygdomme bliver behandlet, så risikoen for mundbetændelse mindskes.

For at undgå mundbetændelse er det vigtigt, at din hund får groft foder og evt. får børstet tænder, fordi det nedbringer risiko for tandsten. Hunde, der har haft mundbetændelse tidligere, bør jævnligt tilses af dyrlægen for at undgå tilbagefald.

Hvorfor får hunde mundbetændelse?

Tilbøjeligheden til at udvikle mundbetændelse kan være arvelig. Mundbetændelse kan opstå som en følge af tandsten og tandkødsbetændelse. De to sygdomme kan forebygges ved at give hunden groft foder, ved at børste tænder, ved at massere tandkødet med legetøj f.eks. dental Kong® og ved at spraye langs tænderne med klorhexidin. Jævnlige tand- og mundeftersyn hos din dyrlæge vil også nedbringe risikoen.

Desuden er der en lang række andre sygdomme og andre faktorer, som kan øge risikoen for mundbetændelse. Det drejer sig om:

 • Sukkersyge
 • Nyresvigt
 • Leversvigt
 • Hormonlidelser (lavt stofskifte, sygdomme i binyrerne)
 • Funktionsforstyrrelser i kroppens modstandskraft (immunsygdomme) 
 • Visse typer medicin 
 • Fremmedlegemer i munden, f.eks. en pind indkilet mellem tænderne

Hvad er risikoen for, at din hund får mundbetændelse?
Risikoen veksler meget fra race til race. Mindre racer og spaniel-racer synes at have større risiko for at få sygdommen.

Mundbetændelse kan til en vis grad forebygges med groft foder og jævnlige tandeftersyn.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mundbetændelse?
Alle racer kan få mundbetændelse, men små hunde og spaniel-racer er særligt udsatte. Blandt disse racer ses sygdommen oftest hos malteser, gravhund, små terriere og spaniel. Hos de store racer forekommer lidelsen mest hos greyhound.

Mængde
rabat
VetPro tandpasta, 50 ml

Tandpasta til hunde

60,00 kr
Ned til 49,00 kr Køb her
VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml

Til rensning af tænder og tandkød

95,00 kr
Køb her
Tilbud
Aptus Bucadog pasta, 70 g

Tandpasta mod plak, tandsten og dårlig ånde

99,00 kr
89,00 kr
Køb her
Hill´s PD Dental Care t/d Canine, 10 kg

Tanddiæt til hunde

589,00 kr
Køb her
Tilbud
Royal Canin Dental DLK22, 14 kg

Begrænser plak, tandsten og dårlig ånde

649,00 kr
499,00 kr
Køb her
Enzymatisk Tandpasta, 70 g

Tandpasta med kyllingesmag

71,00 kr
Køb her
Whimzees tyggeben, tandbørste, M, pose m/12 stk.

Skånsomt tyggeben udformet som tandbørste til din hund.

99,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk.

Tyggelapper mod plak, tandsten og dårlig ånde

93,00 kr
Ned til 88,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her