Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

SponsoreretMuskelbetændelse

Latinsk navn: Myositis

Af dyrlæge Gert Jarn Pedersen.

Hvad er muskelbetændelse?

Muskelbetændelse er ikke en lidelse i sig selv, men kan forårsages af en række forskellige sygdomme, der medfører svækkelse eller ødelæggelse af muskulaturen.

Muskelbetændelse kan således opstå ved forskellige medfødte eller arvelige sygdomme, immunbetingede muskelsygdomme, infektionssygdomme, stofskiftesygdomme, hormonelle sygdomme eller ernæringsbetingede sygdomme.

Hvad er symptomerne på muskelbetændelse?

Symptomerne er som følge af de mange mulige årsager meget forskelligartede, men i den tidlige (akutte) fase vil der typisk være varierende grader af smerte ved bevægelse af den eller de ramte muskler, ligesom musklen ved berøring vil være hævet og øm. Hunden vil i denne periode kun nødigt aktiveres, og vil i givet fald bevæge sig med en stiv og øm gang.

Ved gentagne tilfælde af muskelbetændelse eller efter længerevarende sygdom vil der udvikles muskelsvind. Hunden vil i denne fase tabe sig væsentligt og meget hurtigt blive træt og svag ved aktivitet.

De medfødte årsager til muskelbetændelse giver typisk symptomer i alderen 2-4 måneder. Lidelsen er således ikke altid synlig på det tidspunkt, hvor hvalpen købes. Hos følgende racer kendes arvelige former for muskellidelser:

 • bouvier des flandres
 • grand danois
 • greyhound
 • schæfer
 • golden retriever
 • labrador retriever
 • rottweiler
 • clumber
 • sussex spaniels
 • chow chow
 • staffordshire terrier

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen stiller diagnosen ud fra hundens symptomer, kombineret med en blodprøve. Diagnosen kan være vanskelig at stille, da det er nødvendigt at undersøge for mange forskellige sygdomme på en gang.

Ved nogle sygdomme er det ligeledes nødvendigt at udtage muskelbiopsier eller henvise patienten til specialiserede dyrehospitaler, som kan udføre avancerede undersøgelser som elektromyografi.

På trods af de mange undersøgelser er det desværre ikke altid muligt at bestemme den præcise årsag til sygdommen.

Hvordan behandles muskelbetændelse?

Tilstanden behandles meget forskelligt, da behandlingen retter sig mod den egentlige årsag til muskelbetændelsen. Det vil i alle tilfælde være vigtigt at hunden holdes i ro. I nogle tilfælde er den eneste behandlingsmulighed binyrebarkhormon i meget høje doser.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har muskelbetændelse?

Prognosen kan som følge af de forskellige årsager være meget varierende. Som regel kan den rigtige behandling holde sygdommen under kontrol og måske helbrede patienten fuldstændigt.

I andre situationer kan man desværre ikke behandle årsagen til sygdommen, og det kan blive nødvendigt at aflive hunden. Denne udgang er desværre den mest almindelige i forbindelse med de arvelige lidelser, som oftest rammer helt unge hvalpe.

Hvorfor får hunde muskelbetændelse?

Som følge af de mange forskellige årsager til muskelbetændelse kan det være vanskeligt at give en kortfattet forklaring på udviklingen af sygdommen. Muskelbetændelse kan optræde som en komplikation til skjoldbruskkirtellidelser, sukkersyge, binyrebarksygdomme, infektionssygdomme som toxoplasmose, leptospirose samt Neospora canis-infektion. Autoimmune lidelser, hvor immunsystemet begynder at angribe individets egne muskelceller, kan ligeledes være årsag til muskelbetændelsen. Fodring uden tilstrækkelige mængder af mikromineraler og vitaminer kan give symptomer, ligesom en overforsyning af visse vitaminer kan det. Endvidere kan en voldsom fysisk aktivitet hos specielt hunde, der benyttes til væddeløb, udløse muskelbetændelse.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hund får muskelbetændelse?
Hvis du benytter et foder, der er nøje afstemt hundens aktuelle behov, og sørger for at aktivere den jævnt og regelmæssigt, har du givet din hund de mest optimale betingelser. Ligeledes vil det være optimalt med en langsom optræningsperiode til brugshunde samt en skånsom og langsom genoptræning af hunden efter skader eller hvileperioder.

Trods disse foranstaltninger er det dog ikke i alle tilfælde muligt at forebygge muskelbetændelse.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop