Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Spytcyster

Hvad er spytcyster hos hunde?

En spytcyste er en sækformet spytansamling, der opstår ved tilstopning eller anden beskadigelse af en spytkirtels udførselsgang. Tilstopningen eller skaden kan opstå i udførselsgangen fra den spytkirtel, som ligger lige bag underkæbens bagerste vinkel eller i udførselsgangen fra den spytkirtel, der ligger på undersiden af tungen. Udførselsgangen fra den store spytkirtel under øret kan også blive tilstoppet, men det sker yderst sjældent.

Hvad er symptomerne på spytcyster?

En spytcyste kan vise sig på to måder. Den kan ses som en langsomt voksende hævelse på siden af struben i vinklen mellem hoved og hals. Hævelsen er ikke øm og ikke varm. Den kan også vise sig som en blå-rød blære langs tungebåndet. Blæren kan være mere eller mindre spændt, og den kan blive så stor, at den hænger ud af mundvigen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen spytcyste?

Dyrlægen stiller diagnosen ud fra hævelsernes placering og ved at opsamle og undersøge sekret fra cysterne. Ved undersøgelsen af sekretet kan dyrlægen samtidig udelukke andre mulige årsager til hævelsen (betændelse, blødning osv.).

Hvordan behandles spytcyster?

En spytcyste kan kun behandles med en operation. Under indgrebet tømmes cysten for sekret, og dyrlægen fjerner den involverede spytkirtel. Når cysten er fjernet, kan den ikke gendannes. Som oftest er det kun en spytkirtel, der er ramt, og de tilbageblivende kirtler kan opretholde den normale spytproduktion efter operationen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har en spytcyste?

Fremtidsudsigterne efter behandling af en spytcyste er gode. Hunden vil ikke have vedvarende problemer, når behandlingen er overstået.

Hvorfor får hunde spytcyster?

Alt, hvad der kan beskadige en spytkirtels udførselsgang, kan forårsage en spytcystedannelse. Her skal nævnes:

  • Tilstopning af en udførselsgang (fremmedlegemer, spytkirtelsten/kalkdannelse)
  • Bidsår eller stiksår, som ødelægger udførselsgangen

Hvad er risikoen for, at din hund får spytcyster?
Spytcyster er en sjælden lidelse.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få spytcyster?
Alle racer kan få spytcyster.

220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
467,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her